احتمال اشتباه آژانس در محاسبه اورانیومهای ناپدیدشده در ایران
دویچهوله: دیپلماتهای مطلع در امور آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کردهاند که ممکن است در محاسبات این نهاد درباره میزان اورانیومهای ناپدیدشده در مرکز تحقیقاتی جابر ابن حیان در ایران، اشتباهاتی صورت گرفته باشد.
دیپلماتهای بینالمللی اعلام کردهاند که اگر چنین سوءمحاسبهای رسما از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام شود، احتمالا بهطور چشمگیری از میزان نگرانیهای جامعه جهانی درباره احتمال تولید و توسعه تسلیحات هستهای در ایران کاسته خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران خواستهاند که درباره اختلاف محاسبات توضیحات لازم را ارائه کند. آژانس سال گذشته اعلام کرده بود که بررسی اورانیوم وارد شده به تاسیسات هستهای تهران و زبالههای اتمی خارجشده از آن نشان میدهد که ۱۹/۸ کیلوگرم اورانیوم در این میان ناپدید شده که در صورت غنیسازی با درجات بالا، ممکن است در تولید سلاح هستهای به کار گرفته شود.
گزارش آینده آژانس
هنوز مقامات ایران و آژانس به اطلاعات منتشرشده درباره این مساله واکنش نشان ندادهاند
هنوز مقامات ایران و آژانس به اطلاعات منتشرشده درباره این مساله واکنش نشان ندادهاند
آمریکا پس از انتشار گزارشهای آژانس درباره این موضوع، نسبت به احتمال بهکارگیری این میزان اورانیوم از سوی ایران در تولید تسلیحات هستهای در فرآیندی پنهان و محرمانه ابراز نگرانی کرده بود. ایران اعلام کرده بود که این مساله اهمیت چندانی ندارد و موضوعی عادی است.
یکی از دیپلماتهای غربی در گفتوگو با رویترز گفته است که بخشی از این موضوع در مذاکره با مقامهای ایرانی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و همچنان بحث بر سر جزئیات ادامه دارد. آنچه تا کنون درباره این موضوع به دست آمده، در گزارش آینده آژانس درباره برنامه هستهای ایران که اواخر ماه اوت منتشر میشود، منعکس خواهد شد.
به گفته این دیپلمات، آژانس اعلام کرده که ممکن است این رقم کمتر از میزان مورد انتظار قبلی باشد و در صورت تایید نهایی، در گزارش آینده آژانس به آن اشاره خواهد شد. هنوز هیچیک از مقامات آژانس یا جمهوری اسلامی به اطلاعاتی که در اینباره منتشر شده واکنش نشان ندادهاند.
اورانیومهای گمشده و تسلیحات اتمی
در نشست بعدی آژانس در ماه سپتامبر هم ایران در کانون توجه خواهد بود
در نشست بعدی آژانس در ماه سپتامبر هم ایران در کانون توجه خواهد بود
متخصصان میگویند این میزان کم از اورانیوم نمیتواند در ساخت بمب چندان موثر باشد، اما میتوان از آن در آزمایشهای مرتبط با تولید تسلیحات هستهای استفاده کرد. در آخرین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی از برنامه بحثبرانگیز هستهای ایران، اعلام شده بود که جمهوری اسلامی پژوهشها و آزمایشهایی را انجام داده که میتواند با تولید و توسعه تسلیحات هستهای مرتبط باشد.
نشست بعدی آژانس قرار است در روزهای دهم تا چهاردهم سپتامبر در وین برگزار شود. پیشبینی تحلیلگران این است که این بار هم ایران در کانون توجه این نشست خواهد بود.
جدال جامعه جهانی و ایران بر سر ماهیت برنامه هستهای این کشور همچنان ادامه دارد و حالا با اعلام به بنبست رسیدن تلاشهای دیپلماتیک از سوی مقامهای اسرائیلی، بار دیگر صدای طبل جنگ و انتخاب گزینه نظامی برای مقابله با تاسیسات هستهای ایران، رساتر از گذشته شده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.