پلیس آمریکا ‘سازنده فیلم اهانتآمیز علیه پیامبر اسلام را یافتهاست’
بیبیسی: سخنگوی پلیس هویت سازنده فیلم را تایید نکرد اما گفت که پلیس مسئول حفظ امنیت است
همزمان با واکنش مقامات کشورهای مختلف از جمله رئیس جمهوری مصر به پخش فیلم توهین آمیز علیه پیامبر اسلام و پیش بینی ادامه تظاهرات در چند کشور، منابع خبری گفته اند که پلیس آمریکا سازنده “واقعی” این فیلم را یافته است.
تعدادی از خبرگزاری ها با انتشار این خبر که ماموران پلیس ایالت کالیفرنیا، در آمریکا، به خانه فردی که به دلیل ارتکاب جرایم مالی شامل کلاهبرداری از بانک به مجازات تعلیقی محکوم شده بود، مراجعه و با او گفتگو کرده اند، افزوده اند که این شخص عامل اصلی ساخت و انتشار بخشی از “بی گناهی مسلمانان” است.
این شخص پنجاه و پنج ساله، در اصل از مسیحیان قبطی مصری است و در جنوب کالیفرنیا سکونت دارد و از او با نام ناکولا (یا نقوله) باسلی نام برده شده است.
پس از انتشار بخشی از فیلم بی گناهی مسلمانان در یوتیوب، از فردی به نام سام باسیلی، آمریکایی اسرائیلی تبار ، به عنوان سازنده فیلم نام برده شد اما تحقیقات بعدی نشان داد که این اسم، حعلی است.
برخی منابع گفته اند احتمالا خبرگزاری ها در تماس قبلی با “سام باسیلی، در واقع با نقوله باسلی صحبت کرده اند. به گزارش آسوشیتدپرس، مدارک قضایی دادگاه فدرال در کالیفرنیا حاکی از آن است که هنگام پیگیرد قضایی این شخص در سال ۲۰۱۰، مشخص شد که وی از اسامی جعلی متعددی استفاده می کرده است.
گفته می شود این فرد به جرم کلاهبرداری مالی به یک دوره کوتاه زندان و همچنین پنج سال حبس تعلیقی محکوم و پس از گذراندن محکومیت قطعی خود، سال گذشته آزاد شد و در حال حاضر، از آزادی مشروط استفاده می کند.
واکنش منطقه ای
جرمی بوئن
جرمی بوئن، تحلیلگر خاورمیانه بی بی سی
تظاهرات و خشونتی که به نقاط مختلف منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا کشیده شده است یادآور آن است که در این بخش از جهان، غالبا مرز بین دین و سیاست محو می شود.
برای مردم این منطقه، دین تبیین کننده زندگی و بخشی از هویت است، یعنی ویژگی هایی که مدتهاست از حیات اروپاییان لائیک رخت بربسته است.
این جنبه ای اساسی از تحولات سیاسی است که از زمان آغاز قیام های عربی در سال گذشته به جریان افتاده است.
در خاورمیانه قدیم هم، هرگاه مردم فکر می کردند که حمله ای به اسلام صورت گرفته – چه به صورت توهین به پیعمبر و چه اشغال یا بمباران مناطق اسلامی تظاهراتی علیه آمریکا و متحدان آن صورت می گرفت. اما در آن زمان، حاکمان اقتدارگرا و ماموران امنیتی آنان که متکی به غرب بودند، می توانستند این تظاهرات را کنترل کنند.
امروزه خطوط قرمز قبلی از میان رفته است.
ظاهرا نقوله باسلی ساختن فیلم را انکار کرده اما به گفته برخی منابع خبری، پلیس کالیفرنیا معتقد است که او سازنده این فیلم است و تصاویری که از ورود و خروج پلیس از محل سکونت او انتشار یافته نشان می دهد که در ورودی این خانه شبیه دری است که در یکی از صحنه های فیلم دیده می شود.
با اینهمه، سخنگوی پلیس کالیفرنیا از تایید اینکه این فرد همان سازنده فیلم است خودداری ورزیده و تنها گفته است که “وظیفه ما حفظ امنیت همه کسانی است که به حفاظت پلیس نیاز دارند.”
انتشار این فیلم به تظاهرات گسترده و گاه خشونت آمیز ضد آمریکایی در شماری از کشورهای اسلامی منجر شده و تلفاتی را هم در پی داشته است.
مقامات آمریکایی محتوای این فیلم را محکوم کرده و روز گذشته، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، آن را منزجر کننده خواند.
با اینهمه، از آنجا که قانون اساسی و قوانین مدنی آمریکا آزادی بیان را تضمین و دخالت دولت در این زمینه را ممنوع کرده اند، دولت آمریکا امکان جلوگیری از انتشار این فیلم یا مجازات سازنده آن را ندارد.
ادامه تظاهرات
اگرچه فیلم “بی گناهی مسلمانان” یک فیلم غیرحرفه ای، بدساخت و فاقد ارزش هنری توصیف شده، اما انتشار بخشی از آن در یوتیوب، که ظاهرا توسط سازنده به منظور تبلیغ فیلم صورت گرفت، باعث برگزاری تظاهراتی در مصر و لیبی، و شهرت این فیلم شد.
در نخستین مورد از اعتراضات خشونت آمیز که روز سه شنبه و همزمان با سالگرد حملات انتحاری یازدهم سپتامبر سال ۲۰۱۱ برگزار شد، تظاهرکنندگان در مصر ولیبی که دولت آمریکا را به دلیل عدم جلوگیری از تهیه و انتشار فیلم مقصر می دانستند، به سفارتخانه و کنسولگری آن کشور در قاهره و شهر بنغازی، لیبی، حمله کردند.
در حمله به کنسولگری آمریکا در بنغازی، چهار آمریکایی از جمله سفیر ایالات متحده، و تعدادی از محافظان لیبیایی سفارت به دست افراد مسلح به اسلحه سبک و نارنجک انداز کشته شدند و در قاهره، تظاهرکنندگان پرچم آمریکا را پائین کشیدند و آتش زدند.
تظاهرات دانشجویان
منابع خبری ایران از تجمع اعتراضی دانشجویان در برابر سفارت سوئیس در تهران خبر داده اند
تظاهرات اعتراضی روز گذشته نیز در قاهره و همچنین صنعا، پایتخت یمن، و چند نقطه دیگر ادامه یافت و انتظار می رود روز جمعه نیز تظاهراتی در کشورهای مختلف اسلامی برگزار شود.
در مصر، گروه اخوان المسلمین از مردم دعوت کرده است تا پس از ادای نماز جمعه، علیه این فیلم توهین آمیز دست به تظاهرات اعتراضی بزنند و مقامات ایران نیز از شرکت کنندگان در نماز جمعه خواسته اند در تظاهراتی علیه آمریکا و اسرائیل شرکت کنند.
روز گذشته، منابع خبری ایران از تجمع اعتراضی دانشجویان در برابر سفارت سوئیس، حافظ منافع آمریکا در ایران، خبر دادند. مقامات دینی و دولتی از جمله تعدادی از مراجع تقلید در ایران با صدور بیانیه هایی این فیلم را محکوم کرده اند و آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی خواستار محکومیت آمریکا و اسرائیل به خاطر تهیه این فیلم شده است.
محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران هم در نامه ای به دبیرکل سازمان همکاری اسلامی، که چند خبرگزاری داخلی آن را منتشر کرده اند، ساختن این فیلم را اقدامی مغایر گفتگوی تمدن ها دانسته و خواستار اقدام این سازمان برای وادار کردن کشورهای جهان به جلوگیری از اقدامات منجر به منازعات قومی و عقیدتی شده است.
تظاهرات برابر سفارت آمریکا در قاهره
انتظار می رود روز جمعه هم تظاهرات اعتراضی در تعدادی از کشورهای اسلامی برگزار شود
همچنین، قرار است تجمع ها و تظاهرات اعتراضی مشابهی در بصره، دومین شهر عراق، امان، پایتخت اردن، و همچنین نوار غزه برگزار شود و ماموران امنیتی اسرائیل خود را برای مواجهه با تظاهرات احتمالی پس از نماز جمعه در بیت المقدس آماده کرده اند.
دبیرکل سازمان ملل، محتوای فیلم ضد اسلامی “بی گناهی مسلمانان” را همراه با خشونت در تظاهرات اعتراضی محکوم کرده است. آقای بان گفته “هیچ توجیهی برای اینگونه حملات و قتل افراد وجود ندارد” و افزوده است: “این فیلم نفرت برانگیز عمدا در صدد پاشیدن بذر نفاق و خونریزی در میان مردم است.”
انتشار گزارش های قبلی مربوط به ارتباط سازنده فیلم با یک آمریکایی اسرائیلی تبار باعث نگرانی در جامعه یهودیان آمریکایی شده بود.
انتشار گزارش های جدید از هویت سازنده احتمالی فیلم هم باعث ناخرسندی کلیسای قبطیان در ایالات متحده شده که پیشتر، هر نوع ارتباطی با آن را تکذیب کرده اند. رهبران کلیسای قبطی و سایر مسیحیان در مصر، این فیلم و اهانت به اعتقادات دینی هر کس را به شدت محکوم دانسته اند.
واکنش مرسی
مرسی
مرسی تولید فیلم اهانت آمیز را همراه با حمله به سفارتخانه ها و قتل “افراد بی تقصیر” محکوم کرد
همچنین، محمد مرسی، رئیس جمهوری مصر که از ایتالیا دیدن می کند، تولید و انتشار فیلم اهانت آمیز علیه پیغمبر اسلام را “تعدی” به جهان اسلام دانسته و گفته است که این اقدام باعث انحراف افکار از مشکلات واقعی خاورمیانه می شود.
آقای مرسی افزوده است: “ما نمی توانیم اینگونه تعدی و تجاوز را که در صدد افشاندن بذر تفرقه و اختلاف است، تایید کنیم.”
رئیس جمهوری مصر در اشاره به وقایع جاری در خاورمیانه گفته است: “اینگونه اقدامات غیرمسئولانه نتیجه خوبی ندارد و تنها باعث می شود تا توجهات از مشکلات اساسی مانند بحران سوریه، وضعیت فلسطینیان و بی ثباتی در خاورمیانه منحرف شود.”
محمد مرسی گفت که نه تنها مردم مصر، بلکه همه مردم جهان اینگونه تلاش های “خباثت آمیز” را مردود و مذموم می دانند.
رئیس جمهوری مصر تاکید کرد که آمریکاییان هم چنین اقدامی را تقبیح می کنند و افزود “باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا نیز در تماس با من، همین نظر را داشت.”
آقای مرسی اظهار داشت: “برای ما کشته شدن اشخاص بی تقصیر و حمله به سفارتخانه ها قابل قبول نیست، و تمامی دولت های جهان ملزم و موظف هستند از مراکز دیپلماتیک حفاظت به عمل آورند و ما تعدی به این مراکز را به شدت هر چه تمامتر محکوم می کنیم.”
در تظاهرات شامگاه سه شنبه در برابر سفارت آمریکا در قاهره، افرادی از دیوار ساختمان سفارت بالا رفتند و پرچم آمریکا را که به مناسب سالگرد یازدهم سپتامبر به حالت نیمه افراشته بود، پائین آوردند.
در تظاهرات روز گذشته در قاهره، ماموران پلیس ضد شورش مصر با معترضانی که در صدد حمله به سفارت ایالات متحده بودند درگیر شدند که تعدادی زخمی برجای گذاشت.
پیام برای این مطلب مسدود شده.