مقایسهای میان زرادخانه جنگی اسرائیل و ایران
دویچهوله: رسانههای ایران و اسرائیل پر است از تهدیدهای متقابل نظامی. اما اگر واقعا جنگی رخ دهد، این دو کشور قادرند از کدام سلاحها و در چه ابعادی استفاده کنند؟ مجله آلمانی “فوکوس” توان نظامی دو کشور را مقایسه کرده است.
مجله آلمانی فوکوس در مقالهای به قلم هارالد ویدارشاین به مقایسهای میان امکانات تسلیحاتی ایران و اسرائیل دست زده است. این مقایسه بهویژه زمانی اهمیت یافته است که مقامهای سیاسی و نظامی دو کشور متقابلا دست به تهدید یکدیگر میزنند.
نویسنده مقاله نشریه فوکوس به سخنان امیرعلی حاجیزاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران اشاره است که روز شنبه (۲۳ سپتامبر) در مصاحبه با شبکه العالم گفت نمیتواند تصور کند که اسرائیل به تنهائی قادر به حمله به ایران باشد و بروز یک درگیری میتواند “به جنگ جهانی سوم تبدیل شود”. یک روز قبل از او نیز، سرلشکر محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه، گفته بود که در صورت حمله اسرائیل به ایران طوری مقابله خواهد شد که از این کشور چیزی باقی نماند.
آنچه برای اسرائیل نگران کننده نیروهای متحد ایران، حزبالله و حماس است
همچنین به این بخش از سخنان محمدعلی جعفری اشاره شده که گفته است جنگ درخواهد گرفت فقط معلوم نیست کی و کجا.
دو قدرت نظامی مهم منطقه
هارالد ویدارشاین نوشته است که ایران و اسرائیل قویترین قدرتهای نظامی منطقه هستند. ایران ۷۸ میلیون جمعیت دارد، درحالی که جمعیت اسرائیل به زحمت به هشت میلیون نفر میرسد. از این گذشته ایران در سالهای اخیر زرادخانه خود را به شدت گسترش داده و نوسازی کرده است. واحدهای نیروی دریائی سپاه پاسداران و موشکهای شهاب ۳ نمونهای از این تجهیزات هستند.
اسرائیل در مقابل به تسلحیات مدرن مانند فنآوری بالای هوایی خود تکیه دارد. از این گذشته این کشور کوچک به خاطر حفظ امنیت خود مجبور است از امکانات خود به نحو احسن استفاده کند. با بودجهای معادل ۱۶ میلیارد دلار این کشور نسبت به جمعیت خود بالاترین بودجه نظامی دنیا را داراست. همچنین با ۱۸۰ هزار سرباز ارتشی تقریبا همطراز با آلمان دارد. این درحالی است که ایران یک میلیون سرباز دارد و بودجه نظامیاش ۹ میلیارد دلار است.
هفته نامه فوکوس، در جدولی جنگافزارهای ایران و اسرائيل را مقایسه کرده است. در این جدول تعداد تانکهای جنگی اسرائیل و ایران به ترتیب ۳۵۰۰ و ۱۶۰۰ واحد، تعداد زرهپوشها در ارتش اسرائيل ۶۲۰۰ واحد و در نیروهای مسلح ایران ۱۵۰۰ واحد اعلام شده است.
اسرائیل ۱۴۰ سکوی پرتاب موشکی و ۷۵۰ واحد مینافکن دارد، تعداد سکوهای پرتاب موشک ایران به ۲۰۰ واحد میرسد، اما این کشور حدود ۶ برابر اسرائيل( ۵ هزار) مینافکن دارد.
تعداد سلاحهای ضدتانک اسرائيل ۹۰۰ و ایران ۱۴۰۰، سلاحهای ضد هواپیمای سرائیل ۲۰۰ و ایران ۱۷۰۰ هستند.
اسرائیل ۴۶۰ و ایران ۳۳۰ هواپیمای جنگی دارند. هلیکوپترهای اسرائیل ۶۸۰ و ایران ۳۶۰ عدد است.
قایقهای سریعالسیر ایران ۵ برابر اسرائیل است: ایران ۲۰۰ و اسرائیل ۴۰ قایق جنگی سریعالسیر دارند. تعداد زیردریایی های جنگی ایران به ۱۵ و اسرائيل به ۳ عدد میرسد. ایران هفت قایق مینگذار دارد و اسرائيل فاقد این قایقهاست.
در مقابل اسرائیل ۱۰۰موشک میان برد و کوتاه برد دارد و ایران تنها نیمی از این تعداد یعنی ۵۰ عدد داراست. تعداد موشکهای دوربرد اسرائیل ناروشن است و ایران فاقد آنهاست. اسرائیل نزدیک به ۲۰۰ موشک با کلاهک اتمی دارد. روشن نیست که ایران هم از این نوع موشک در اختیار دارد یا نه.
عوامل تعیین کننده
نویسنده مقاله فوکوس بر این تاکید کرده که احتمال بکارگیری نیروی پیاده نظام در جنگ میان اسرائیل و ایران بسیار کم است. به همین دلیل نیز حتی اگر تعداد تانکها و نیروی زمینی هردو طرف قابل توجه باشد، اما در این جنگ نقش تعیین کننده ندارند.
فرماندهان نظامی ایران این روزها در تهدید اسرائیل کوتاهی نمیکنند
آنچه نهایتا تعیین کننده برتری در جنگ احتمالی میان اسرائیل و ایران است، نیروی هوایی است. چیزی که اسرائیل به شدت برای آن سرمایهگذاری کرده است. حتی با قویترین موشکها هم اسرائیل قادر به نابودی تاسیسات اتمی زیرزمینی ایران نیست. این موشکها تنها باید با استفاده از رادار، با دقت بالا و به کرات بر مراکز هستهای ایران اصابت کنند تا اثرگذار باشند. البته اسرائیل این موشکها را در اختیار دارد به علاوه صدها هواپیمای جنگی F-15 و F-16 که باید بتوانند به حریم هوایی به شدت محافظت شده ایران و مراکز بسیار دوردست هستهای با دفاع ضدهوایی بالا نفوذ کنند.
این که اسرائیل چند فروند از این هواپیماها از آمریکا دریافت کرده موضوعی بسیار محرمانه است. تعداد آنها ۴۶۰ عدد تخمین زده میشود. اسرائیل این جتها را مجهز به مخاذن حمل سوخت اضافی کرده است. این کار باعث شده که جتهای جنگی اسرائیل بتوانند مسافتی طولانی پرواز کنند و فاصله ۱۵۰۰ کیلومتری با ایران را پشت سربگذارند.
برتری هوایی اسرائيل بر ایران
مجله فوکوس نتیجه گرفته است که در جنگی هوایی اسرائیل دست بالا را دارد. نیروی هوایی ایران در مقایسه با اسرائیل فرسوده است. ایران ۳۳۰ جنگنده از دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی در اختیار دارد که متعلق به زمان شاه است. به این تعداد باید جتهای اتحاد جماهیر شوروی سابق و پس از آن هم جتهای چینی را اضافه کرد که در سالهای اخیر به نیروی هوایی ایران اضافه شد. جتهایی که احتمالا همگی قابل استفاده نیستند و به سختی میتوانند مانعی در برابر نیروی هوایی اسرائیل باشند.
روشن نیست که نیروی پدافند ضدهوایی ایران در چه موقعیتی است. پدافند زمین به هوای ایران میتواند خطری برای هواپیماهای اسرائیلی باشد.
برتری نیروی انسانی ایران
قدرت ایران به لحاظ نیروی انسانی به اسرائیل میچربد: نیروهای شبهنظامی سپاه پاسداران در سالهای اخیر توانایی نظامی بالایی پیدا کرده و به تجهیزات مدرن دسترسی یافته است. تجهیزاتی مانند موشکهای شهاب ۳ میتوانند به خاک اسرائیل برسند.
ایران همچنین میتواند با بکارگیری ۲۰۰ قایق جنگی و موشکهای ضد کشتی و کشتیهای جنگی خود نیروی خطرناکی در خلیج فارس باشد.
نویسنده مقاله فوکوس در پایان نوشته است که ولی در جنگ آنچه برای اسرائیل نگران کننده است، نه سربازان ملایان که نیروهای متحد آنها یعنی حزبالله و حماس هستند که سالها توسط ایران به هزاران موشک مجهز شدهاند. موشکهایی که تا عمق خاک اسرائیل میرسند و هیچ آماری از تعداد آنها در جایی ثبت نشده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.