افزایش چشمگیر تانکها و جنگندههای ترکیه در مرز سوریه
دویچهوله: به گزارش رسانههای ترکیه، ارتش این کشور دستکم ۲۵۰ تانک و ۱۵ جنگنده از پایگاههای مختلف به مناطق مرزی سوریه منتقل کرده است. گفته میشود ترکیه خود را برای یک حملهی تلافیجویانه به سوریه آماده میکند.
روابط ترکیه و سوریه که از زمان شدت گرفتن سرکوب مخالفان توسط رژیم بشار اسد تیره شده بود، با پرتاب خمپارههای سوری به شهر مرزی آقچاقلعه به نقطهای بحرانی رسیده است.
عصر روز چهارشنبه (۱۲ مهر/ ۳ اکتبر) پنج شهروند ترکیه بر اثر اصابت گلوله توپ که از خاک سوریه پرتاب شده بودند جان خود را از دست دادند. ارتش ترکیه در واکنش به این واقعه هدفهایی در سوریه را گلولهباران کرد و درگیریها مرزی همچنان ادامه دارد.
آمادگی برای حمله احتمالی زمینی
روزنامه “حریت” روز جمعه (۱۲ اکتبر/ ۲۱ مهر) به نقل از منابع نزدیک به ارتش ترکیه نوشت، حضور نظامیان این کشور در مرز سوریه به شدت تقویت شده است. بر اساس این گزارش ۱۵ جنگنده نیروی هوایی به فرودگاه دیاربکر در جنوب شرق آناتولی منتقل شدهاند.
به نوشتهی حریت ارتش ترکیه برنامه یک عملیات نظامی احتمالی برای ورود به خاک سوریه را آماده کرده است. کارشناسان نظامی به این نتیجه رسیدهاند که موقعیت جغرافیایی مناطق مرزی اطراف شهر آقچاقلعه برای عملیات نظامی زمینی با حمایت تانکها بسیار مناسب است.
از زمان آغاز درگیریهای مرزی دستکم ۲۵۰ تانک به جنوب ترکیه منتقل شدهاند. حریت با استناد به اظهارات محافل نزدیک به ارتش مینویسد، در صورت اجرا شدن این طرح، قرار است جنگندهای ترکیه با بمباران هدفهایی در خاک سوریه راه را برای ورود تانکها باز کنند.
هشدار ارتش ترکیه به سوریه
تاکنون منابع رسمی ترکیه در مورد گزارش روزنامه حریت اظهار نظری نکردهاند. پارلمان ترکیه پنج شنبه گذشته در یک نشست فوقالعاده لایحهای را به تصویب رساند که به ارتش اجازه میدهد در صورت لزوم دست به عملیات برونمرزی بزند.
نخست وزیر ترکیه، رجب طیب اردوغان پس از تصویب این لایحه گفت، کشورش خواهان جنگ با سوریه نیست اما خود را برای هر وضعیت احتمالی آماده میکند.
ژنرال نجدت اوزل، رئیس ستاد فرماندهی ارتش تركیه که روز چهارشنبه، ۱۰ اکتبر از مناطق مرزی بازدید کرده بود، به سوریه هشدار داد که در صورت تکرار اصابت گلولههای توپ و خمپاره به خاک این کشور با واکنشهای شدیدتری روبرو خواهد شد.
تنش در روابط ترکیه و روسیه
همزمان با اظهارات ژنرال نجدت اوزل، جنگندههای نیروی هوایی ترکیه یک هواپیمای مسافربری سوری را وادار به فرود کردند. رجب طیب اردوغان در یک نشست خبری گفت، این هواپیمای سوری که از مسکو به دمشق پرواز میکرده حامل “مواد و تجهیزاتی” بوده که کاربرد نظامی دارند.
یک شرکت روسی تولیدکننده مواد شیمیایی متهم است با سوءاستفاده از هواپیمای مسافربری محمولههایی را به آدرس وزارت دفاع سوریه ارسال کرده است. فرود اجباری این هواپیما که ۳۶ مسافر، از جمله ۱۷ شهروند روسی داشت با اعتراض رسمی دولت روسیه روبرو شد.
ظاهرا در واکنش به این اقدام ترکیه، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه سفر روز دوشنبه خود به این کشور را به تعویق انداخته است. الکساندر لوکاشویچ، سخنگوی وزارت خارجه روسیه از دولت ترکیه خواسته است در مورد علت فرود اجباری هواپیمای سوری و تدابیر لازم برای “جلوگیری از تکرار حوادث مشابه” توضیح دهد.
پشتیبانی آمریکا از ترکیه
نشاندن اجباری هواپیما مسافربری مظنون سوری، به رغم انتقاد شدید روسیه با حمایت ایالات متحده آمریکا روبرو شده است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، ویکتوریا نولاند میگوید ما از تصمیم ترکیه برای بازرسی هواپیمای مشکوک سوری جانبداری میکنیم.
به گزارش خبرگزاری آلمان جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید گفته است، دولت آمریکا از تمام متحدان خود که مانع ارسال تجهیزات نظامی برای رژیم بشار اسد می شوند پشتیبانی میکند و این حمایت در مورد ترکیه ویژه است.
روسیه در کنار چین از حامیان اصلی رژیم بشار اسد و مهمترین تامینکننده تجهیزات نظامی سوریه محسوب میشود. ولادیمیر یاکونین، یکی از معتمدان پوتین در گفتگو یا “اشپیگل آنلاین” و در پاسخ به انتقادها در این زمینه میگوید، ارسال اسلحه به سوریه بر اساس قراردادهای پیشینهداری صورت گرفته که میان روسیه و دولت اسد به عنوان نماینده قانونی و مشروع این کشور به امضا رسیده است.
“نتیجه سیاستهای غرب، تقویت اسلامگرایان”
به گزارش اشپیگل آنلاین ولادیمیر یاکونین در توجیه مواضع روسیه خاطر نشان کرد، بشار اسد هنوز از حمایت اکثریت مردم سوریه برخوردار است و مخالفان او از خارج اسلحه دریافت میکنند.
یاکونین میگوید، روند دموکراتیزه کردن خاورمیانه، آنگونه که غرب تبلیغ میکند منجر به افزایش نفوذ اسلامگرایانی میشود که پیش از این در حاشیهی جامعه قرار داشتند. او با اشاره به شرایط غیردموکراتیک حاکم بر کشورهای مانند عربستان سعودی، غرب را به داشتن معیارهای دوگانه در ارتباط با مسائل خاورمیانه متهم میکند.
ناآرامیهای سوریه که از ماهها پیش سرتاسر این کشور را با جنگ داخلی روبرو کرده از ماه مارس ۲۰۱۱ آغاز شده است. به گفتهی نهادهای حقوق بشری سرکوب خشونتآمیز معترضان و مخالفان در سوریه تا کنون بیش از ۳۰ هزار قربانی گرفته است.
جلوگیری از حمله به مناطق آزاد شده
به گزارش العربیه منابع نزدیک به مخالفان بشار اسد روز جمعه ۲۱ مهر اعلام کردند انفجار مهیبی مقابل ساختمان دادسرای نظامی دمشق رخ داده که هنوز از میزان تلفات احتمالی آن گزارش موثقی منتشر نشده است.
در همین حال “ارتش آزاد سوریه” که سازماندهی عملیات نظامی مخالفان را بر عهده دارد روز پنجشنبه خبر داد که طی یک عملیات موفقیتآمیز ۱۵۰ سرباز و افسر ارتش سوریه را در منطقه ادلب به اسارت گرفته است.
روز جمعه یک ژنرال ترک که نخواسته نامش فاش شود به خبرگزاری فرانسه گفت، یک جنگندهی نیروی هواپی ترکیه یک بالگرد نظامی سوریه را در مناطق مرزی مجبور به عقب نشینی کرده است. بنابر این گزارش این بالگرد قصد داشت شهر عزمارین را بمباران کند. ارتش آزاد سوریه چند روز پیش از آزاد سازی کامل شهر عزمارین و حومه در نزدیکی مرز ترکیه خبر داده بود.
پیام برای این مطلب مسدود شده.