اشپیگل: ایران خود را برای یک جنگ نامتقارن آماده میکند
دویچهوله: همزمان با گسترشحضور نظامی آمریکا در منطقه، جمهوری اسلامی ایران دکترین “جنگ نامتقارن” را به استراتژی خود تبدیل کرده است. در جنگ نامتقارن، تاکتیکها با جنگهای کلاسیک متفاوت است و جبههها نیز روشن نیست.
پایگاه اینترنتی هفتهنامه اشپیگل آلمان ضمن توضیح مفصل پیرامون تجهیز جمهوری اسلامی برای ورود به یک “جنگ نامتقارن” نوشته است که نیروی دریائی ایران در چارچوب همین استراتژی به زیردریائیها، ناوچهها و هاورکرفتهای جدید مجهز شده است.
این گزارش از ناوچههای موسوم به “تندر” بهعنوان افتخار نیروی دریائی جمهوری اسلامی نام برده است. هاورکرفت، که نیروی دریائی ایران در زمان شاه نیز چند دستگاه وارداتی آن را در اختیار داشت، میتواند از دریا به خشکی وارد شود و روی زمین پیشروی کند. هاورکرفت تندر به امکانات پرتاب موشک و باند پرواز و فرود هواپیماهای بدون خلبان مجهز است.
نیروی دریائی و معرفی ناوچه جدید
هفته گذشته نیروی دریائی جمهوری سلامی علاوه بر تندر، دو زیردریائی غدیر و بدنه یک ناوچه موشکانداز را نیز به معرض تماشای خبرنگاران گذاشت. ناخدا حبیبالله سیاری فرمانده نیروی دریائی هنگام معرفی این تجهیزات تازه گفت که همه آنها در ایران تولید شدهاند. وی افزود که ایران در زمینه تولید سیستمهای دفاع دریائی رکورد شکسته است.
احمد وحیدی وزیر دفاع جمهوری اسلامی نیز همزمان از “پیشرفتهای بزرگ” نیروی دریائی سخن گفت. اشپیگلآنلاین مینویسد که با توجه به موقعیت نیروی دریائی این ادعا اغراقآمیز نیست. آنتونی کورزمن کارشناس آمریکائی امور دفاعی، در سال ۲۰۰۶ ضمن اعلام نتایج یک پژوهش تازه گفته بود:«نیروی دریائی ایران در کنار تعداد زیادی قایقهای کوچک، سه زیر دریائی، سهناوچه و دو رزمناو در اختیار دارد.»
امکانات جنگی عظیم آمریکا در خلیج فارس
امکانات نیروی دریائی جمهوری اسلامی، بهرغم تبلیغات وسیعی که پیرامون آن میشود، در مقایسه با قدرت نظامی آمریکا در خلیج فارس ناچیز است. ناوگان پنجم آمریکا که با ۲۰ کشتی در سواحل بحرین مستقر شده، دارای یک ناوهواپیمابر مجهز به کشتیهای همراهی کننده و کشتیها و قایقهای ویرانگر متعدد است.
نیروی دریائی جمهوری اسلامی در پی حضور بیشتر در آبهای آزاد نیروی دریائی جمهوری اسلامی در پی حضور بیشتر در آبهای آزاد
علاوه بر این، فرماندهی مرکزی منطقه آمریکا در قطر مستقر شده که جنگندهها از پایگاه هوائی آن میتوانند ظرف چند دقیقه به یاری ناوگان دریائی بشتابند. ایران توان مقابله با این قدرت را در هرحال ندارد.
ایالات متحده آمریکا ضمنا با بیشتر کشورهای حوزه خلیج فارس پیمانهای نظامی بسته است. کویت و قطر مهمترین متحدان خارج از ناتوی آمریکا محسوب میشوند.
خطر بستهشدن تنگه هرمز
بزرگترین خطر برای غرب این است که در صورت حمله آمریکا یا اسرائيل به تاسیسات اتمی ایران، جمهوری اسلامی تنگه هرمز را مینگذاری کند. در حالحاضر یکپنجم نفت مورد نیاز جهان از تنگه هرمز میگذرد. بسته شدن این آبراه حتی برای مدتی کوتاه اقتصاد جهانی را با مشکلات بزرگی روبرو خواهد کرد.
تارنمای هفتهنامه اشپیگل این پرسش را مطرح میکند که آیا ایران با توجه به این که در نتیجه تحریمها به شدت ضعیف شده است، اصولا قادر به بستن تنگه هرمز خواهد بود؟ تحقیقات آنتونی کوردزمن کارشناس آمریکائی امور دفاعی نشانمیدهد که ایران در سال ۲۰۰۶ دست کم ۲ هزار مین دریائی در اختیار داشته است. مقامات ایرانی این عدد را اکنون بین ۳ تا ۵ هزار اعلام میکنند.
بهادعای اشپیگلآنلاین جمهوری اسلامی همچنین تجهیزاتی شبیه “ای ۵۲ ” چینی را در اختیار دارد که میتوانند از کف دریا کشتیهای درحال حرکت را به موشک ببندند. ایران تنها دو یا سه مینگذار دریائی واقعی دارد، اما زیردریائیهای نوع “کیلو” و غدیر میتوانند بمبهای زیردریائی را حمل کنند. بنابراین بهسختی میتوان پیشبینی کرد که تنگه هرمز با چه سرعتی میتواند مینگذاری شود.
مشکلات احتمالی مینروبی
تنگه هرمز در بعضی نقاط ۴۰ کیلومتر پهنا و ۸۰ متر عمق دارد و برای قرار دادن مینهای دریائی بسیار مناسب است. دریادار سیاری یکسال پیش گفت:« بستن تنگه هرمز از خوردن یک لیوان آب هم راحتتر است.» در واکنش به همین تهدیدها بود که آمریکا تابستان امسال تعداد قایقهای مینروب خود را از ۴ دستگاه به هشت دستگاه افزایش داد و یک مرکز عملیات شناور را در خلیج فارس مستقر کرد. اکنون آمریکا دارای این توانائی هست که ظرف چند روز پس از مینگذاری تنگه هرمز آن را مینروبی کند.
دکترین جنگهای نامتقارن سبب شده است که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به سرعت بر تعداد قایقهای سریع خود بیفزاید. این قایقها به مسلسل و امکانات پرتاب موشک مجهز شدهاند. اگر شرایط جدی شود، این قایقها میتوانند با حمله به مینروبهای آمریکائی برای آنها مزاحمت ایجاد کنند. کارشناسان نظامی آلمان معتقدند که وضعیت خاص سواحل ایران و سطح آب هموار تنگه هرمز شرایط مناسب را برای عملکرد این قایقهای کوچک و سریع فراهم کردهاند.
احمد وحیدی وزیر دفاع جمهوری اسلامی اعلام کرده است که ناوچههای تندر برای “دفاع غیرمتقارن” در نظر گرفته شدهاند. سپاه پاسداران علاوه براین دارای تعداد زیادی موشک ضد کشتی مثل (کرم ابریشم) Silkworm چینی است. این موشکها میتوانند از زمین، ناوچه، و حتی قایقهای سریع و کوچک کشتیها را هدف قرار دهند.
اشپیگلآنلاین مینویسد:«عملیات بستنتنگه هرمز برای ایران تلفات سنگینی بهبار خواهد آورد، با اینحال میتواند نهتنها کار مینروبها را بهتاخیر بیاندازد، بلکه امنیت نفتکشهای متحدان آمریکا در منطقه را نیز بهخطر بیاندازد.» هر یک روز بستهشدن تنگه هرمز اقتصاد جهانی را بیشتر به کام رکود فرو میبرد.
خطر نابودی کامل نیروی دریائی ایران
در بخش پایانی این تحلیل، اشپیگلآنلاین مینویسد که در چارچوب دکترین جنگهای نامتقارن، قایقهای سریع و ناوچههای جمهوری اسلامی میتوانند همچنین پایگاههای آمریکا در قطر و بحرین را مورد حمله قرار دهند و حتی امنیت خود امارات را بهخطر بیاندازند. اما در پایان چنین درگیری مرگباری، نیروی دریائی ایران بهرغم همه تجهیزات خود به کلی نابود خواهد شد.
تارنمای هفتهنامه اشپیگل با این نظر به پایان میرسد که بستهشدن تنگه هرمز برای خود ایران نیز به منزله خودکشی است، زیرا ایران تقریبا همه درآمدهای ارزی خود را از صادرات نفت کسب میکند. در صورت بستهشدن تنگه هرمز، این منبع درآمد به سرعت قطع خواهد شد.
حتی چین بهعنوان مهمترین پشتیبان فعلی ایران نیز به شدت آسیب خواهد دید. جمهوری خلق چین ۵۰ درصد نفت مورد نیاز خود را از خلیج فارس وارد میکند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.