27.07.2007

بررسی سیاست آمریکا در قبال مساله حقوق بشر در ایران

بی‌بی‌سی: دو تن از نمایندگان دموکرات و جمهوری خواه کنگره آمریکا از عملکرد دولت بوش در برابر وضع حقوق بشر در ایران انتقاد کرده اند.
آنها همچنین طی سخنانی در جلسه ای تحت عنوان “بررسی رویکرد حقوق بشری سیاست خارجی آمریکا در برابر ایران”، رفتار جمهوری اسلامی را در بازداشت فعالان سیاسی و حقوق بشر و دستگیری چهار آمریکایی ایرانی تبار غیرقابل قبول دانستند.

بسیاری از شرکت کنندگان در جلسه که از سوی “شورای ملی ایرانی های آمریکا” در واشنگتن برگزار شده بود، اختصاص بودجه 75 میلیون دلاری ایالات متحده برای گسترش مردم سالاری در ایران را در افزایش فشار جمهوری اسلامی بر فعالان سیاسی و اجتماعی مؤثر دانستند.

در این جلسه همچنین از روند بازداشت فعالان سیاسی، دانشجویی، کارگری و حقوق زنان و اعدام افرادی که در سنین زیر هجده مرتکب جرم و جنایت شده اند و به کارگیری روش هایی مانند سنگسار برای اعدام شهروندان در ایران به شدت انتقاد شد.

تریتا پارسی، رئیس شورای ملی ایرانی های آمریکا، در این جلسه با اشاره به سابقه بی توجهی سیاستمداران آمریکایی به مقوله حقوق بشر در ایران گفت: “هرگاه در واشنگتن درباره ایران صحبت می شود، موضوع بحث مربوط به سانتریفوژ و غنی سازی هسته ای است یا به وضع عراق ارتباط دارد. بحث وضعیت حقوق بشر ایران در آمریکا در حاشیه قرار گرفته است.”

آقای پارسی همچنین با اشاره به اختصاص بودجه 75 میلیون دلاری آمریکا، از انتقاد شدید فعالان سیاسی و حقوق بشر ایران مانند شیرین عبادی و اکبر گنجی از این اقدام خبر داد.

جو استورک، معاون اداره خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان دیده بان حقوق بشر، نیز در این جلسه با انتقاد از رویکرد آمریکا به موضوع حقوق بشر در ایران گفت واشنگتن برای اقدام در این باره باید نخست به بهبود سابقه حقوق بشری خود اقدام کند.

بودجه جنجالی

آقای استورک توجه به “تغییر حکومت” را بزرگترین مشکل آمریکا در برخورد با مقوله حقوق بشر در ایران دانست و گفت: “در حالی که کشورهای متحد آمریکا مانند مصر حمایت از فعالان حقوق بشر را تحمل نمی کنند، نباید از ایران توقع عکس داشت.”

مقام های دولت جورج بوش هرگونه سیاستی برای تغییر حکومت ایران را انکار کرده و تلاش های خود را در راستای تغییر رفتار ایران اعلام کرده اند.

جو استورک همچنین با انتقاد از اختصاص بودجه 75 میلیون دلاری و هزینه شدن بخش عمده آن برای تقویت فعالیت های رسانه های فارسی زبان دولت آمریکا، اختصاص بخش کمی از این مبلغ به گسترش حقوق بشر و جامعه مدنی در ایران را بهانه مناسبی برای افزایش فشار دولت بر فعالان ایرانی دانست.

او گفت: “در نهایت این ایرانی ها هستند که باید وضع حقوق بشر در کشور خود را ارتقا دهند و سیاست های دولت آمریکا در این باره، تحقق این موضوع را مختل کرده و عقب انداخته است.”

انتقاد از دو دولت

جیم موران نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا هم در جلسه بررسی رویکرد حقوق بشری سیاست خارجی آمریکا در برابر جمهوری اسلامی با اشاره به تحولات سیاسی اخیر در ایران، دستگیری هاله اسفندیاری و سایر محققان ایرانی-آمریکایی را نمادی از فقدان وجدان و شهامت در دولت کنونی تهران و انزوای آن دانست.

به گفته آقای موران، محمود احمدی نژاد همانند جورج بوش در اجرای سیاست های داخلی موفق نبوده و با پرداختن به موضوع های جنجالی در عرصه سیاست خارجی سعی دارد جایگاه مردمی خود را تقویت کند.

در این حال به گفته او آمریکا باید بدون توجه به آقای احمدی نژاد تعامل با مردم ایران را افزایش دهد زیرا ملت ایران را نمی توان منزوی کرد و روزی دوباره شاهد حضور آن در جمع کشورهای مردم سالار مترقی خواهیم بود.

جیم موران همچنین پیش بینی کرد قانون مربوط به ممنوعیت سرمایه گذاری صندوق های بازنشستگی و گروه های سرمایه گذاری آمریکایی در شرکت های فعال در ایران با اکثریت بالایی به تصویب مجلس نمایندگان آمریکا برسد و علت آن را عملکرد غیرمفید دولت ایران دانست.

این قانون شامل منع سرمایه گذاری در سودان و کره شمالی نیز می شود.

تام تانکریدو نماینده جمهوری خواه مجلس نمایندگان آمریکا، یکی دیگر از سخنرانان جلسه، عملکرد دولت ایالات متحده در برابر ایران را کافی ندانست.

آقای تانکریدو که از داوطلبان نامزدی حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده آمریکا است، خواستار اقدام قاطع کشورش در مقابله با ایران شد.

آقای تانکریدو با اشاره به محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران گفت: “با فردی مواجه هستیم که خود را مسئول بازگرداندن امام دوازدهم و بروز همه حوادث همراه با این رخداد می داند و اجازه دادن به این فرد برای به دست آوردن بمب هسته ای را فکر خوبی نمی دانم.”

او همچنین وضع عراق و بی اعتمادی مردم به دولت جورج بوش را علت عملکرد نامناسب آمریکا در برابر ایران دانست.

در این حال، لورا سکور، خبرنگار آمریکایی نیز اختصاص بودجه 75 میلیون دلاری آمریکا را یک پیروزی تبلیغاتی برای حکومت ایران در برابر مخالفانش دانست و گفت: “شک دارم مخالفان دولت ایران به پول یا کمک فکری آمریکا احتیاج داشته باشند. آنها به اتحاد و اتخاذ یک راهبرد جدید نیاز دارند که هیچ قدرت خارجی قادر به تامین آن نیست.”

جان تیرمن مدیر اجرایی مرکز مطالعات بین المللی مؤسسه فناوری میشیگان و آلکس آریاگا از دیگر سخنرانان این گردهمایی یک روزه بودند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates