26.01.2007

بررسی برنامه اتمی ايران در اجلاس داووس

بی‌بی‌سی:
رئيس جمهور پيشين ايران شرکت کننده ميرگردهايی در زمينه مسئله اتمی ايران، اوضاع عراق و تساهل و مدارای مذهبی بود
مجمع جهانی اقتصاد در داووس امسال نیز شاهد بحث ها و نظرات متفاوت در باره برخورد با برنامه اتمی ایران است.
در حالی که آمریکا برای ترغیب متحدان خود در جهت تشدید تحریم ها علیه ایران فعالیت می کند، مقام های آژآنس بین المللی انرژی اتمی و متحدان اروپائی آمریکا ادامه گفتگوها با ایران را راه اصلی حل مسئله می دانند.

آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان، که بعنوان رئیس دوره ای اتحادیه اروپا نشست امسال مجمع جهانی اقتصاد را در داووس واقع در یک نقطه ییلاقی و زیبای شرق سویس گشود، با وجود هشدارهای تند به ایران از آن کشور خواست تا به پای میز مذاکره باز گردد و ابراز عقيده کرد که یک گزینه نظامی نمی تواند راه حلی برای برنامه اتمی ایران باشد.

هدف از نشست داووس گردآوری رهبران سياسی و اقتصادی جهان به منظور پيشبرد وضعيت اقتصادی جهان است و طی آن ميزگردهای متعددی برگزار می شود که امسال يکی از اين ميزگردها به مسئله جلوگيری از گسترش سلاحهای اتمی و مناقشه اتمی ايران اختصاص داشت.

شرکت کنندگان اين ميزگرد، محمد خاتمی رئيس جمهور پيشين ايران، شوکت عزيز نخست وزير پاکستان و محمد برادعی رئيس آژانس بين المللی انرژی اتمی بودند.

تنها گزينه

آقای برادعی روز پنجشنبه در سخنانی به تشریح تلاش های این سازمان در مورد جلب اطمینان جامعه جهانی به صلح آمیز بودن برنامه اتمی ایران پرداخت و گفت با اینکه ایران برای چندين سال در زمینه های وسیعی با سازمان بین المللی انرژی اتمی همکاری کرده، اما در مواردی این همکاری کاملا شفاف نبوده و به مرحله ای نرسیده است که سبب اعتماد و اطمینان جامعه جهانی باشد و از این رو پرونده اين کشور به شورای امنیت گزارش شده است.

آقای البرادعی در اين ميزگرد و مصاحبه مطبوعاتی پس از آن گفت مسلم است که ایران چاره ای جز اجرای مصوبات شورای امنیت و قطعنامه های قبلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ندارد اما این الزام دلیل بر توسل به نیروی نظامی علیه ایران نیست، بلکه همچنان یگانه گزینه، ادامه دیپلماسی است و ما باید در صلح سرمایه گذاری کنیم و نه راههائی که پیامدهای بسیار ناخوشایند خواهند داشت.

وی افزود امیدوار است که به صحبت ها از گزینه نظامی پایان داده شود و فعلا تلاش ها بر یافتن راه حلی مسالمت آمیز برای اين مناقشه متمرکز شود.

در همین میز گرد شوکت عزیز، نخست وزیر پاکستان، نیز هشدار داد که هر گونه توسل به زور می تواند پیامدی فاجعه انگیز برای منطقه به همراه داشته باشد.

ادامه فشارهای آمريکا

گزارش ها حاکی است که اعضای هیات نمایندگی آمریکا در اجلاس داووس، مذاکرات جدا گانه ای با شخصیت های اروپائی شرکت کننده انجام داده اند و خواهان مشارکت موثر و بیشتر بانک ها و مؤسسات اروپائی در تحریم ها علیه ایران شدند.

مقام های آمریکائی با طرح فعالیت های بانک سپه در رابطه با برنامه اتمی و موشکی ایران و حمایت از گروههای خشونت طلب در خاورمیانه خواستار آن شدند که شرکت ها و صنایع اروپائی از معامله با این بانک و مؤسسات مالی نظیر آن در ایران خود داری کنند.

رابرت کیمیت، معاون وزارت خزانه داری آمریکا، با اشاره به قطعنامه 23 دسامبر شورای امنیت از متحدان اروپائی خواست تا نه تنها تنبیه های مطرح شده در این قطعنامه را اجرا کنند بلکه در مورد بانک سپه و فعالیت های آن توجه بیشتری نشان دهند.

رابرت کیمیت روز دوشنبه گذشته در بروکسل با خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز دیدار داشت و در باره گسترش تحریم ها علیه ایران با او گفتگو کرد.

وزیران خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه گذشته در بروکسل توافق کردند تا از اول فوریه آینده تشدید تحریم ها علیه ایران را به مرحله اجرا در آورند.

این تحریم ها در مواردی فراتر از آن است که در قطعنامه شورای امنیت در نظر گرفته شده است.

درخواست خاتمی

محمد خاتمی، رئيس جمهور پيشين ايران نيز که از ديگر شرکت کنندگان ميزگرد مزبور بود از طرفهای درگير در مناقشه ای که بر سر فعاليت اتمی کشورش به راه افتاده خواست با حفظ آرامش خود، از ايجاد تنش جلوگيری کنند.

آقای خاتمی گفت: “اميدوارم بتوانند وضعيت را بخوبی اداره کنند، ما عميقاً به بردباری و تفاهم احتياج داريم و نبايد دچار احساسات شويم”.

محمد خاتمی که در ميزگردی نيز در زمينه اوضاع عراق شرکت جست پس از پايان ميزگرد در جمع خبرنگاران به بيان نظرات خود در مورد اوضاع عراق پرداخت و به آمريکا توصيه کرد که به جای رويارويی با ايران بر سر عراق، با اين کشور و همچنين با سوريه به مذاکره بپردازد.

محمد خاتمی همچنين شرکت کننده ميزگردی درباره تساهل و مدارای مذهبی بود که ديگر شرکت کنندگان آن شاهزاده لؤلؤه فيصل خواهر پادشاه عربستان سعودی، عبدالله احمد بداوی نخست وزير مالزی، يکی از خاخامهای يهودی فعال صلح و يک کشيش آمريکايی بودند.

طرح سؤالات در اين ميزگرد را توماس فريدمن، روزنامه نگار يهودی آمريکايی و برنده سه جايزه پولتزر به عهده داشت که از ستون نويسان مشهور روزنامه نيويورک تايمز است.

ويکتور يانوکوويچ نخست وزير اوکراين، شيمون پرز و زيپی ليوی، معاون نخست وزير و وزيرخارجه اسرائيل، محمود عباس رئيس تشکيلات خودگردان فلسطينی، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، مايکل چرتاف، وزير امنيت داخلی آمريکا، ديويد کامرون رهبر حزب محافطه کار بريتانيا، عادل عبدالمهدی معاون شيعه مذهب رئيس جمهور عراق، عمرو موسی دبيرکل اتحاديه عرب و شارون استون و آنجلينا جولی بازيگران سينمای آمريکا از جمله مشهورترين شرکت کنندگان اجلاس امسال داووس هستند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates