شکست سیاست سهمیه بندی بنزین: تشديد ترافيك و معماي بنزين
بازتاب: با تشديد ترافيك در بزرگراهها و خيابانهاي اصلي تهران، كارايي و سلامت طرح سهميهبندي بنزين، با ابهام روبهرو شده است.
به گزارش خبرنگار «بازتاب»، طرح سهميهبندي بنزين كه با هدف كاهش مصرف بنزين كشور در ششم تير ماه گذشته اجرا ميشد، پس از حدود چهل روز از آغاز آن، به ميزان زيادي، اثرگذاري خود را بر ترافيك شهر از دست داده است.
اين در حالي است كه در دو هفته نخست، كاهش ترافيك در سطح شهر تهران كه نيمي از خودروهاي كشور در آن رفتوآمد ميكنند، محسوس بود؛ اما در ده روز اخير، ترافيك به وضعيت پيش از سهميهبندي بنزين بازگشته است و حتي اثر كاهش فصلي ترافيك تهران در تابستان نيز ديده نميشود.
با اين حال، گمانههاي مختلفي نسبت به علت واقعي تشديد ترافيك مطرح شده است.
برخي از كارشناسان، ايجاد سهميههاي ويژه براي گروهي از خودروها شامل خودروهاي دولتي، آژانسها و تاكسيها را موجب استفاده شخصي و فروش بنزين توسط اين خودروها ميدانند كه باعث افزايش مصرف بنزين در جامعه و ازدحام خودروها در معابر ميشود.
گروهي ديگر نيز احتمال وجود معضلات امنيتي در پروژه كارت هوشمند سوخت و نفوذ برخي سودجويان به گارد امنيت نرمافزاري كارت هوشمند سوخت يا سوءاستفاده تعدادي از جايگاهداران را موجب برداشت بنزين خارج از سهميه و فروش آن عنوان ميكنند.
گمانه سوم نيز مربوط به برخي موضعگيريهاي مسئولان در اين پروژه است كه نمونه آن، طرح اهداي سهميه بنزين مازاد مسافرتي از سوي رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري يا اظهارات برخي از نمايندگان تصميمگير در مركز پژوهشهاي مجلس كه تأثير زيادي بر اين پروژه دارند، ميباشد.
با اين حال، افزايش مصرف بنزين و عبور متوسط مصرف آن از 60 ميليون ليتر و نزديك شدن به مرز روزانه 70 ميليون ليتر، نشان ميدهد هدف اصلي اجراي سهميهبندي بنزين كه علاوه بر يكصد ميليارد تومان هزينه مستقيم و حدود پانصد ميليارد تومان هزينه غيرمستقيم آن، بار رواني و معيشتي سنگيني به ويژه بر اقشار خاص چون مشاغل مربوط به حملونقل و گردشگري تحميل كرده، با چالش روبهرو شده است و بايد علت واقعي اين چالش كه ميتواند امنيتي، رواني يا اقتصادي باشد، جستجو و رفع شود.
پیام برای این مطلب مسدود شده.