19.08.2007

آغاز تلاش ها برای وارد کردن عربستان به مذاکرات ایران و آمریکا

عصرایران: به نوشته بوستون گلوب هیچ تردیدی وجود ندارد که رهبری عربستان از دولت شیعه عراق که روابط نزدیکی با ایران دارد، بیزار است. سعودی ها نگرانند موفقیت مذاکرات ایران و آمریکا به افزایش قدرت دولت عراق بیانجامد. با در نظر گرفتن این مسائل به نفع هر دو کشور ایران و آمریکاست که عربستان را به مذاکرات خود دعوت کنند.
عصر ایران- روزنامه بوستون گلوب در گزارشی پیوستن عربستان به مذاکرات جاری ایران و آمریکا درباره مسائل امنیتی عراق را به نفع تهران و واشنگتن دانست.

به گزارش عصر ایران (asriran.com) این روزنامه به قلم “نادر حبیبی”، استاد اقتصاد در دانشگاه براندیز ماساچوست نوشت: “ایران و آمریکا تاکنون دو دور مذاکره در خصوص امنیت و ثبات عراق برگزار کرده اند. با این حال احتمال ایجاد هرگونه نتیجه مثبت از این مذاکرات پایین به نظر می رسد و حتی اگر مذاکرات جاری موفقیت آمیز باشد تنها به کاهش نفوذ شورشیان شیعه که از نظر آمریکا مورد حمایت ایران قرار دارند منجر خواهد شد و پیش بینی می شود شورشیان سنی همچنان به تشدید اقدامات خود ادامه دهند.”

این در حالی است که مقامات آمریکایی از حمایت های قابل توجه عربستان از شورشیان سنی نگران هستند.

برپایه این گزارش دولت سعودی از شورشیان سنی حمایت مستقیم نمی کند و تعداد معدودی از رهبران وهابی عربستان از پیروان خود خواسته اند برای “جهاد” علیه نیروهای خارجی و شیعیان به عراق بروند. با این حال برخی بخش های جامعه عربستان مشخصا مبادرت به این کار می نمایند.

به نوشته بوستون گلوب هیچ تردیدی وجود ندارد که رهبری عربستان از دولت شیعه عراق که روابط نزدیکی با ایران دارد، بیزار است. سعودی ها نگرانند موفقیت مذاکرات ایران و آمریکا به افزایش قدرت دولت عراق بیانجامد.

با در نظر گرفتن این مسائل به نفع هر دو کشور ایران و آمریکاست که عربستان را به مذاکرات خود دعوت کنند. حضور عربستان احتمال ثمربخشی مذاکرات را افزایش خواهد داد.

این گزارش می افزاید: “مشارکت عربستان از دو منظر مهم به منافع آمریکا خدمت خواهد کرد. اول اینکه عربستان از نگاه سنی های عراقی به عنوان حافظ منافع و نماینده آنها در مذاکرات خواهد بود و از این رو آنها کمتر “احساس تدافعی بودن” خواهند کرد. چنین مساله ای می تواند به کاهش خشونت سنی ها در عراق بیانجامد که به نوبه خود کاهش آشوب آفرینی شیعیان – که اغلب در پاسخ به حملات سنی هاست – را در بر خواهد داشت.”

دوم اینکه روابط عربستان و آمریکا در طول ماه های اخیر پرتنش دنبال می شود و بدگمانی عربستان از مذاکرات ایران و آمریکا ممکن است باعث وخیم تر شدن روابط دوجانبه ریاض – واشنگتن شود.

در صورت پیوستن عربستان به مذاکرات، آمریکا قادر به بهبود روابط خود با ریاض خواهد بود و در مقابل عربستان حمایت بیشتری از تلاش های آمریکا برای پیشرفت مذاکرات صلح اسرائیل و اعراب به عمل خواهد آورد.

این روزنامه آمریکایی افزود: “مشارکت عربستان برای ایران نیز منافعی به دنبال خواهد داشت. ایران تمایل دارد کشورهای سنی دولت شیعه عراق را بپذیرند و در پایان بخشیدن به آشوب سنی ها به آن یاری رسانند. تحقق چنین امری بعید است مگر آنکه دولت های میانه رو سنی مشارکت فعالی در مساله امنیت عراق و حقوق اقلیت سنی آن داشته باشند. مشارکت عربستان در این مذاکرات می تواند گامی مثبت در جهت تحقق این هدف باشد.

علاوه بر این ایران با احساسات فزاینده “ضد شیعی” در جهان عرب روبروست. رهبران مذهبی وهابی در عربستان عامل تشدید چنین احساساتی هستند و تا حدودی مورد حمایت دولت عربستان قرار دارند.

مشارکت سعودی ها در مذاکرات امنیتی فتح بابی برای ایران به منظور بهبود روابط آن با رهبران عربستان و کاهش احساسات ضد شیعی خواهد بود.

بوستون گلوب در پایان نوشت: “دولت عراق احتمالا از ایده مشارکت عربستان در مذاکرات ایران و آمریکا استقبال خواهد کرد.”

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates