لوموند: پاريس به دنبال تحريمهاي خارج از چارچوب سازمان ملل عليه ايران است
پیک ایران: روزنامهي لوموند نوشت: فرانسه تمايل دارد وارد فازي از تحريمهاي خارج از چارچوب سازمان ملل عليه ايران شود. اين چرخش از سوي نيكلا ساركوزي، رييس جمهور فرانسه بدون اعلام علني تا اين لحظه و بدون آنكه تصميمي دربارهي محتواي چنين تحريمهايي اتخاذ شده باشد طراحي شده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين روزنامه فرانسوي ادامه داد: اين اقدام يك چرخش در سياست محسوب ميشود؛ زيرا در دوران ژاك شيراك، رييس جمهور سابق فرانسه، رويكرد يكجانبه و خارج از سازمان ملل از سوي اليزه رد شده بود. آمريكا از سالهاي 1980 يك سري از تحريمهاي يكجانبه را به ويژه در زمينهي مالي عليه جمهوري اسلامي اعمال كرده است.
بر اساس اين گزارش، ديپلماتهاي فرانسوي پس از اتخاد اين تصميم به همراه مخاطبين آمريكايي و اروپاييشان تفكر دربارهي تدابير براي اعمال فشار بيشتر عليه ايران در خارج از سازمان ملل را تشديد كردهاند. اين ايدهي عمل در خارج از چارچوب سازمان ملل در اواخر ژوئن در پاريس شكل گرفت كه ساركوزي و كاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريكا در حاشيهي نشستي دربارهي دارفور با يكديگر ملاقات كردند.
ساركوزي ادعا كرد كه در خصوص اين گزينه باز برخورد ميكند. در آوريل در طول مبارزات انتخاباتي فرانسه، ساركوزي خاطر نشان كرد كه از نظر او تحريمهاي خارج از سازمان ملل يك مشكل اصولي را مطرح نخواهد كرد.
براساس اين گزارش، دو عامل محرك جستجوي راههاي جديدي براي در منگنه قرار دادن ايران را به حركت در آورد يكي اينكه تهران هم چنان از تعليق فعاليتهاي غني سازي اورانيوم به رغم درخواستهاي شوراي امنيت سر باز ميزند و از سوي ديگر روند مذاكرات در سازمان ملل دربارهي قطعنامهي سوم تحريم عليه ايران با خطر دچار مشكل شدن و دست كم به درازا كشيده شدن روبروست.
يك مسالهي ديگر نيز مطرح شده كه تهديد ايجاد شكاف ميان قدرتهاي بزرگ در سازمان ملل دربارهي پروندهي هستهيي ايران را مطرح ميكند. اين مساله مرتبط با توافقي است كه در تاريخ 21 اوت ميان ايران و آژانس بين المللي انرژي اتمي منعقد شد. بر اساس اين “طرح اقدام” تهران متعهد به پاسخ گويي به روشي زمان بندي شده به پرسشهاي به تعويق افتادهي آژانس دربارهي فعاليتهاي هستهيياش تا ماه نوامبر شد.
آمريكا، انگليس و فرانسه نميخواهند با نظر مثبت به اين توافق نگاه كنند و يادآوري كردند كه درخواست اصلي جامعهي بين المللي از ايران تعليق غني سازي اورانيوم است و نبايد با پرداختن به مسايل ديگر توجهات را از اين مساله منحرف كرد.
برعكس روسيه اين پيام را براي غرب داشته كه با توجه به توافق دربارهي طرح اقدام نبايد به سوي سري جديد تحريمها در سازمان ملل رفت؛ روسيه همچنين اين بحث را مطرح كرده است كه محمد البرادعي، مديركل آژانس در آخرين گزارش هستهيي دربارهي ايران توافق منعقد شده را گامي مهم رو به جلو خوانده است. اجماع سازمان ملل دربارهي ايران در تابستان 2006 به سختي حاصل شد و شامل مكانيسم دو سويهي هويج و چماق بود.
براساس اين گزارش، اجماع در سازمان ملل عليه ايران ممكن است با مشكل روبرو شود؛ چرا كه كشورهايي نظير آلمان و ايتاليا منافع اقتصادي بزرگي در ايران دارند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.