آثار تورم بر اسکناس ایران: بررسي حذف صفر از واحد پولي کشور
بازتاب: مديرکل ريالي و نشر بانک مرکزي با اعلام اينکه حذف صفر از واحد پولي کشور در بانک مرکزي در دست بررسي است، گفت: کشور نياز به انتشار اسکناس درشت تر دارد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، محمد قدس الهي بعد از ظهر روز گذشته در نشستي با خبرنگاران گفت: اداره نشر اسکناس و خزانه بانک مرکزي براي انتشار اسکناس مورد نياز در جامعه در هر سال 6 ماه جلوتر ميزان اسکناس را براساس رشد نقدينگي و غيره پيش بيني مي کند.
به گفته مديرکل ريالي ونشربانک مرکزي پيش بيني انتشاراسکناس ومسکوک توسط بانک مرکزي به سه منظورانتشار اسکناس جديد، جايگزيني اسکناس فرسوده و امحاء شده و افزايش ذخاير احتياطي صورت مي گيرد.
وي ميزان اسکناس منتشر شده در سال گذشته را 11 هزارو 500 ميليارد ريال عنوان کرد و گفت: اين ميزان اسکناس منتشر شده نسبت به سال قبل از آن 5/20 درصد افزايش داشته است.
قدس الهي ميزان اسکناس هاي امحاء شده در سال گذشته را دو هزار و 373 ميليارد ريال معادل 523 ميليون برگ اعلام کرد و افزود: ميزان ذخاير اسکناس ها نيز 50 درصد ميزان اسکناس هاي منتشر شده است که هر سال به منظور افزايش ذخاير و با توجه به امکانات سازمان توليد اسکناس و مسکوک افزايش مي يابد.
وي با تاکيد بر اينکه بانک مرکزي بايد 100 درصد اسکناس هاي منتشر شده، اسکناس در اختيار داشته باشد، تصريح کرد: هم اکنون حداقل 25 درصد اين ميزان پشتوانه طلا و ارز و حداکثر 75 درصد آن اسناد و اوراق بهادار است.
مدير کل ريالي ونشر بانک مرکزي ميزان اسکناس هاي منتشر شده در جريان و در دست مردم را تا پايان سال گذشته 67 هزار و 500 ميليارد ريال ذکر کرد و اظهارداشت: حجم برگي اسکناس ها نيز 8 ميليارد برگ است که سرانه اسکناس را 114 برگ مي کند.
وي ادامه داد: اين حجم از سرانه اسکناس ايران را جزو کشورهاي رکوردار در اين زمينه کرده است، زيرا سرانه اسکناس در کشورهاي پيشرفته بين 12 تا 14 برگ است.
به گفته قدس الهي براي کاهش حجم برگ اسکناس در کشور يا بايد اسکناس درشت تر چاپ کرد و يا اصلاح پول را انجام داد که البته مسئله حذف صفر از واحد پول کشور در بانک مرکزي در دست مطالعه و بررسي است که اين امر نياز به قانون نيز دارد.
وي تصريح کرد: در سال 85 از نظر ترکيب اسکناس 85 درصد 10 و 20 هزار ريالي بودند، زيرا با توجه به نيازهاي جامعه به اسکناس هاي درشت تر سعي کرده ايم به سمت چاپ آنها پيش برويم.
مديرکل ريالي و نشر بانک مرکزي ميزان اسکناس هاي در جريان 50 هزار ريالي سال 85 را 12 ميليون برگ به مبلغ 600 ميليارد ريال اعلام کرد و گفت: اين رقم هم اکنون به مرز هزارو 580 ميليارد ريال رسيده است که معادل 6/31 ميليون برگ است.
وي تصريح کرد: بانک مرکزي در تلاش براي افزايش انتشار اسکناس 50 هزار ريالي است اما بيشتر اسکناس ها در دو ماه پاياني هر سال منتشر مي شود.
قدس الهي با بيان اينکه شرايط اقتصادي کشور به گونه اي است که انتشار اسکناس درشت تر را ايجاب مي کند، تصريح کرد: عدم چاپ اسکناس درشت در سال هاي اخير باعث شده که ايران چک و چک هاي بانکي به جريان گذاشته شود.
به گفته وي حدود 4 سال است که ديگر اسکناس 100 و 200 ريال به چاپ نمي رسد وذخاير آن نيز مصرف شده و اسکناس 500 ريالي نيز به صورت محدود چاپ مي شود و از سال آينده نيز چاپ نخواهد شد.
مديرکل ريالي و نشر بانک مرکزي گفت: بانکداري الکترونيک گرچه در کشور آغاز شده و بايد باعث کاهش مصرف اسکناس شود اما مصرف اسکناس را افزايش داده است.
وي با تاکيد براينکه مردم بايد از کارت هاي بانکي خود درمراکز خريد استفاده کنند اما به سراغ دستگاه هاي خودپرداز مي روند، تصريح کرد: هم اکنون قيمت تمام شده هراسکناس 242 ريال است که اسکناس هاي ريزتر هزينه چاپ کمتر و اسکناس هاي درشت تر به لحاظ کابرد موارد ايمني هزينه چاپ بيشتري دارند.
قدس الهي هزينه کل سالانه جمع آوري اسکناس ها را حدود 175 ميليارد ريال ذکر کرد و گفت: عمر اسکناس در ايران به طور متوسط 5 سال است که اين عمر در کشور هاي پيشرفته دو برابر ايران است.
وي با تاکيد بر نگهداري بهتر اسکناس ها توسط مردم افزود: سالانه هزينه هاي زيادي بابت چاپ اسکناس بر دوش بانک مرکزي گذاشته مي شود.
مديرکل ريالي و نشر بانک مرکزي موارد ايمني اسکناس را 20 مورد عنوان کرد که مردم بايد در جريان آن قرار گيرند که يک دسته از فاکتورهاي ايمني مربوط به بانک ها و يک بخش مربوط به بانک مرکزي است.
وي با اشاره به اينکه بانک مرکزي در سال گذشته تقاضاي انتشار اسکناس 50 هزار ريالي و 100 هزار ريالي را داده بود، اظهار اميدواري کرد که در سال آينده اجازه انتشار اسکناس 100 هزار ريالي توسط مقامات داده شود زيرا نياز جامعه است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.