19.09.2007

تفاوت در روایت ایران و مصر از گفتگوهای دوجانبه

بی‌بی‌سی: یک روز پس از اعلام خبر سفر رسمی معاون وزارت امورخارجه ایران به مصر، سخنگوی این وزارتخانه در این مورد به اظهارنظر پرداخته اما مشخص نکرده است که آیا این سفر با هدف از سرگیری روابط دو کشور صورت گرفته است یا نه.
اما در مقابل، از جانب مصر، احمد ابوالغیط، وزیر امورخارجه این کشور گفته که دولت مصر به دنبال عادی سازی روابط خود با ایران است.

آقای ابوالغیط همچنین گفته که احتمالاً بزودی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با همتای ایرانی خود، منوچهر متکی دیدار خواهد کرد.

عباس عراقچی، معاون امورحقوقی و بین المللی وزارت امورخارجه ایران در سفر به مصر با نائله جبر، معاون امور بین المللی و حسین ضرار، معاون امور آسیایی وزرات امورخارجه مصر و وفا بسیم، رئیس دفتر وزیرخارجه مصر دیدار و گفتگو کرده است.

محمدعلی حسينی سخنگوی وزارت امورخارجه ایران گفته که گفتگوهای آقای عراقچی در مصر به مسائل بين ‌المللی و منطقه ای مربوط می شده و چنین گفتگوهایی قرار است در آینده در سطوح مختلف میان دو کشور ادامه يابد.

وی اشاره ای نکرده که آیا در این گفتگوها، به ازسرگیری روابط دیپلماتیک دو کشور نیز پرداخته شده است یا نه، در حالی که سخنگوی وزارت خارجه مصر رسماً تصریح کرده که از جمله اهداف گفتگوهای مقامات ایرانی و مصری، تحکیم روابط دوجانبه بوده است.

طی سفر آقای عراقچی به مصر، با اینکه سخنگوی وزارت خارجه مصر رسماً از حصول توافق میان طرفین خبر داد، از جانب ایران اظهارنظری رسمی صورت نگرفت و تنها خبر رسمی که در این زمینه در خبرگزاریهای ایرانی منتشر شد، به نقل از مقامی آگاه و بدون ذکر نام وی گزارش شد و در آن تنها به این نکته بسنده شد که سفر آقای عراقچی به دعوت همتای مصری او صورت گرفته است.

در حالی که از جانب ایران گزارش شده که سفر عباس عراقچی به مصر به دعوت مصریها صورت گرفته، سخنگوی وزارت خارجه مصر به خبرنگاران گفته که این ایرانیها هستند که می خواهند با مصر تماس برقرار کنند و مصر هم راه را بر چنین تماسهایی نخواهد بست.

ایران و مصر که پیش از روی کارآمدن حکومت جمهوری اسلامی در ایران، روابط نزدیکی داشتند، از هنگام روی کارآمدن حکومت اسلامی در ایران رابطه دیپلماتیک ندارند.

به رسمیت شناختن اسرائیل از جانب مصر و انعقاد پیمان صلح میان طرفین عامل اصلی تیرگی روابط ایران و مصر بوده، تا آنجا که تا چند سال پیش یکی از خیابانهای تهران به نام عامل ترور محمد انورسادات، رئیس جمهور پیشین مصر نامگذاری شده بود که با اسرائیل پیمان صلح امضا کرد.

مصر همچنین در زمان جنگ ایران و عراق، از عراق حمایت می کرد و این موضوع بر تیرگی روابط طرفین افزود.

اما از زمان روی کارآمدن دولت اصلاح طلب محمد خاتمی در ایران، گامهایی بسوی از سرگیری روابط میان طرفین برداشته شد و مقامات دو کشور برای شرکت در اجلاسهای بین المللی به خاک یکدیگر سفر کرده اند.

با این حال، محافلی در هر دو کشور ایران و مصر با ازسرگیری روابط میان طرفین مخالفند.

از دو سال پیش که دولت محمود احمدی نژاد در ایران روی کارآمد، گامی در راه از سرگیری روابط ایران و مصر برداشته نشد اما اظهارات آقای احمدی نژاد درباره رابطه مصر که چهار ماه پیش مطرح شد، امید تازه ای برای از سرگیری این روابط ایجاد کرد.

آقای احمدی نژاد که به امارات متحده عربی سفر کرده بود در پاسخ به خبرنگار روزنامه مصری الاهرام که درباره روابط سرد ایران و مصر پرسیده بود گفت که دولتش آمادگی دارد در صورت تمایل مصر، سفارتخانه اش را ظرف مدت بیست و چهار ساعت در قاهره بازگشایی کند.

این اظهارات استقبال مقامات مصری را به همراه داشت اما طی چهارماهی که از اظهارات آقای احمدی نژاد می گذرد، مقامات مصری بارها اظهارات انتقادآمیزی علیه ایران، بخصوص در ارتباط با نقش ایران در سرزمینهای فلسطینی و عراق مطرح کرده اند.

احمد ابوالغیط وزیرخارجه مصر در مصاحبه ای آشکارا اقدام گروه فلسطینی حماس در به دست گرفتن کنترل باریکه غزه را که به نوعی جنگ داخلی در سرزمینهای فلسطینی انجامید ناشی از تحریک ایران خواند و از ایران به عنوان تهدیدی برای امنیت مصر یاد کرد.

حسنی مبارک، رئیس جمهور مصر نیز هشدارهایی نسبت به پیوستگی میان شیعیان عراق و ایران و پیامدهایی که این “پیوستگی” می تواند برای جهان عرب به همراه داشته باشد مطرح کرده است.

با این حال، سفر معاون وزیرخارجه ایران به مصر همچنان تحول قابل توجهی در روابط ایران و مصر به شمار می رود.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates