ادامه جنجال ها پیرامون برنامه های احمدی نژاد در نیویورک
بیبیسی: جنجال ها پیرامون برنامه های جانبی سفر محمود احمدی نژاد به نیویورک در هفته آینده برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل ادامه دارد.
یک روز پس از آنکه مقام های پلیس نیویورک با ذکر دلایل امنیتی و عملیات عمرانی با بازدید رئیس جمهور ایران از محل حملات 11 سپتامبر در ناحیه منهتن مخالفت کردند اکنون برخی مقام های این شهر خواهان لغو برنامه سخنرانی او در دانشگاه کلمبیا هستند.
آقای احمدی نژاد قرار است روز دوشنبه در یک جلسه پرسش و پاسخ با اعضا و دانشجویان دانشگاه کلمبیا شرکت کند.
اما رئیس شورای شهر نیویورک از دانشگاه کلمبیا خواسته است با لغو دعوتنامه رئیس جمهور ایران مانع “نفرت پراکنی” وی شود.
خانم کریستین کوئین گفت: “ایده حضور احمدی نژاد به عنوان مهمانی افتخاری در هر کجای این شهر برای همه نیویورکی ها توهین آمیز است.”
وی افزود: “احمدی نژاد منکر هولوکاست (واقعه قتل عام یهودیان به دست نازی ها) است، و فقط به یک دلیل اینجاست – تا به نفرت پراکنی زننده خود در صحنه جهانی بپردازد.”
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس یک سخنگوی دانشگاه کلمبیا روز پنجشنبه گفت که برنامه ای برای لغو حضور محمود احمدی نژاد وجود ندارد.
لی بالینگر، رئیس دانشگاه کلمبیا، در جریان اعلام برنامه حضور رئیس جمهور ایران در این دانشگاه گفته بود که وی موافقت کرده است به سوالات درباره اسرائیل و هولوکاست پاسخ گوید.
وی این رویداد را بخشی از “سنت دیرینه کلمبیا در ایفای نقش به عنوان یک مجمع عمده برای بحث های جدی به خصوص مسائل جهانی” توصیف کرد.
اما این توضیح، رئیس شورای شهر نیویورک را راضی نکرده است.
کریستین کوئین گفت: “او (احمدی نژاد) می تواند هر چیزی دلش می خواهد در گوشه هر خیابان بگوید، اما نباید تریبون یکی از معتبرترین مراکز آموزش عالی نیویورک را در اختیارش نهاد.”
بدبینی عمیق
این واکنش های تند و نیشدار – آن هم در کشوری که مقامات به شنیدن صداهای مخالف عادت دارند و به راحتی از جا در نمی روند – نشان می دهد که آقای احمدی نژاد طی دو سال ریاست جمهوری خود تا چه حد موفق به جلب خشم بخش هایی از جامعه سیاسی آمریکا شده است.
برای نمونه مقام های دولت آمریکا سال گذشته به اظهارات هوگو چاوز، رئیس جمهور ونزوئلا، که از تریبون مجمع عمومی سازمان ملل جورج بوش را “ابلیس” خواند واکنشی نشان ندادند.
به نظر می رسد ریشه این واکنش های تند به حضور محمود احمدی نژاد بیش از هر چیز ناشی از اظهارات وی در مورد هولوکاست و درخواست او برای “محو” اسرائیل از نقشه جهان باشد. البته مقام های ایرانی بعدا گفتند که صحبت های آقای احمدی نژاد بد تفسیر شده است.
به علاوه اتهام های مکرر دولت بوش دایر بر تلاش ایران برای دستیابی به سلاح اتمی و همچنین کمک رسانی ایران به شورشیان عراقی به بدبینی عمیق در آمریکا نسبت به رئیس جمهور ایران دامن زده است. ایران این اتهامات را رد می کند.
اعتراضات جاری در آمریکا گاه لحن بی سابقه تندی به خود گرفته است. برای مثال جان مکین، سناتور برجسته جمهوری خواه، و نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفته است: “مردی که هدایت قطع عضو و کشتار سربازان آمریکا را به عهده دارد نباید برای سخنرانی در یک دانشگاه آمریکایی دعوتنامه دریافت کند.”
هرچند مقام های آمریکایی بارها ایران را متهم به ارسال مواد منفجره پیشرفته برای شورشیان عراق – که به گفته آنها برای قتل سربازان آمریکا به کار گرفته می شود – کرده اند، اما تاکنون کسی مستقیما چنین اتهامی را به آقای احمدی نژاد وارد نکرده بود.
از تنش زدایی تا افزایش تنش
برای بسیاری از کسانی که در جریان سفر محمد خاتمی به نیویورک در آغاز دوران ریاست جمهوری اش به عنوان شخصیتی نوگرا و اصلاح طلب شاهد ذوب یخ روابط میان دو کشور بودند پیش بینی چنین روزی آسان نبود.
آقای خاتمی، رئیس جمهور سابق ایران، برخلاف بسیاری از پیشینیان – و اکنون جانشین – خود در دوران جمهوری اسلامی، در پی تلاش برای تفاهم و آشتی با غرب بود.
آقای احمدی نژاد که پس از به قدرت رسیدن در سال 2005 مسیر مصالحه بر سر برنامه اتمی را کنار گذاشت، با استفاده از دو سخنرانی قبلی خود در مجمع عمومی سالانه سازمان ملل عمدتا آمریکا را هدف انتقادات تند قرار داد.
اما رئیس جمهور ایران نشان داده تصور نمی کند مردم آمریکا به خاطر موضع گیری های او، یا اتهامات شدید دولت بوش، نسبت به او بدبین شده باشند و ظاهرا به همین دلیل است که می گوید واکنش های چند روز اخیر در آمریکا او را غافلگیر کرده است.
هرچند او در مواردی نسبت به مردم آمریکا ابراز دوستی کرده اما اینها در برابر حجم سخنان ضدآمریکایی او رنگ می بازد.
او در گفتگو با برنامه خبری “60 دقیقه” که قرار است یکشنبه شب از شبکه تلویزیونی “سی بی اس” آمریکا پخش شود نسبت به واکنش ها پیرامون قصد خود برای بازدید از محل حملات 11 سپتامبر ابراز شگفتی کرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا بر درخواست خود پافشاری خواهد کرد گفت که اگر مقام های محلی نمی توانند ترتیبات لازم را فراهم کنند، او “اصرار نخواهد کرد.”
آقای احمدی نژاد قرار است یکشنبه در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کند.
ایران یکی از معدود کشورهایی است که مقام های آن اجازه ندارند از شعاع 40 کیلومتری مقر سازمان ملل در نیویورک فاصله بگیرند. این محدودیت را دولت آمریکا اعمال کرده است.
‘ادای احترام به مردم آمریکا’
با اینهمه، خبرگزاری دولتی ایران – ایرنا – از قول یکی از نزدیکان آقای احمدی نژاد از برنامه وی برای بازدید از برج های دوقلو در نیویورک خبر داده است.
در جریان سفر رییس جمهور به نیویورک، بازدید از سایت برجهای دوقلو و ادای احترام به مردم آمریکا و قربانیان بی گناه حادثه یازدهم سپتامبر پیش بینی شده است و انتظار می رود مقامات آمریکایی مقدمات این امر را فراهم سازند
مشاور مطبوعاتی رییس جمهور ایران
به گزارش ایرنا، شامگاه پنجشنبه علی اکبر جوانفکر، مشاور مطبوعاتی رییس جمهور ایران، به خبرنگاران گفت “در جریان سفر رییس جمهور به نیویورک، بازدید از سایت برج های دوقلو و ادای احترام به مردم آمریکا و قربانیان بی گناه حادثه یازدهم سپتامبر پیش بینی شده است.”
آقای جوانفکر گفته است که انتظار می رود مقامات آمریکایی مقدمات این بازدید را به عمل آورند و افزوده که در عین حال کسانی که وی آنان را “عوامل وابسته به صهیونیسم و امپریالیسم” خواند، می کوشند مانع از عملی شدن این تصمیم رییس جمهور ایران شوند.
وی بازدید آقای احمدی نژاد از محل برج های دوقلو نیویورک را “به منزله تکریم قربانیان بی گناه اقدامات تروریستی از جمله حادثه یازدهم سپتامبر” توصیف کرده و عملیات اسرائیل علیه فلسطینیان را نیز از اینگونه اقدامات دانسته است.
خبرگزاری ایرنا در این گزارش یادآور می شود که پس از حمله یازدهم سپتامبر سال 2001، ایران از اولین کشورهایی بود که آن را محکوم کرد و همدردی خود را با مردم آمریکا و قربانیان این حمله ابراز داشت.
در عین حال، ایرنا با انتشار خبر دیگری در روز جمعه، 21 سپتامبر، گفت که مقامات آمریکایی با حضور آقای احمدی نژاد در محل برج دوقلو مخالفت کرده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.