مخالفت دو شانس اول رياستجمهوري آمريكا با مذاكره مستقيم با ايران
بازتاب: هاگل 61 ساله همچنين از «ديك چني» به دليل در پيش گرفتن لحني در مورد ايران در سخنرانيهاي اخيرش كه مشابه اظهارنظر در مورد عراق در سال 2001 بود، انتقاد كرد و گفت: «عدهاي از افراد اين دولت، اقدام نظامي عليه ايران را جدي گرفتهاند. اين روند بسيار خطرناك است و اگر هوشيار نباشيم، ميتواند منجر به جنگ ديگري شود».
سناتور «چاك هاگل»، از نمايندگان برجسته جمهوريخواهان، «رودي جولياني» و «هيلاري كلينتون» را به دليل رد درخواست مذاكره مستقيم با ايران در مورد برنامه اتمي اين كشور، افرادي بيمسئوليت خواند و به آنان لقب «كابوي» داد.
اين در حالي است كه از «هيلاري كلينتون»، به عنوان گزينه نخست دمكراتها و از جولياني به عنوان گزينه نخست جمهوريخواهان در انتخابات رياستجمهوري پيشروي آمريكا ياد ميشود.
به گزارش سرويس بينالملل «تابناك» به نقل از «بلومبرگ»، هاگل كه عضو كميته روابط خارجي «سنا» ـ ارگان طرفدار مذاكره با ايران ـ است، جولياني، از رقباي مهم خود در جبهه جمهوريخواهان و كلينتون، سناتور نيويوركي و نفر اول جبهه دمكراتها را به خاطر حمله به «باراك اوباما» به دنبال پيشنهادش براي مذاكره با ايران، به باد انتقاد گرفت.
هاگل در گفتوگويي با شبكه خبري «بلومبرگ» گفت: «زماني كه رهبران جهان ميشنوند كه نامزدهاي برجسته انتخابات، مانند كابويها و با كمترين همكاري حرف ميزنند، من واقعا عصباني ميشوم. گفتن اينكه من پيش از تو به جنگ ميروم و يا اينكه با كسي مذاكره نميكنيم، يك بيمسئوليتي كامل است».
هاگل 61 ساله همچنين از «ديك چني» به دليل در پيش گرفتن لحني در مورد ايران در سخنرانيهاي اخيرش كه مشابه اظهارنظر در مورد عراق در سال 2001 بود، انتقاد كرد و گفت: «عدهاي از افراد اين دولت، اقدام نظامي عليه ايران را جدي گرفتهاند. اين روند بسيار خطرناك است و اگر هوشيار نباشيم، ميتواند منجر به جنگ ديگري شود».
هاگل ادامه داد: «نشستن بر سر ميز مذاكره با ايران، نشانهاي از ضعف نيست. ملتهاي بزرگ هميشه با ديگران ارتباط برقرار ميكنند. از چه ميترسيم؟ شما نبايد با گزينه نظامي همه چيز را پيش ببريد».
كلينتون 60 ساله، در جولاي گذشته اوباماي 46 ساله را پس از حمايت از مذاكره با ايران، متهم به بيمسئوليتي كرد. جولياني، شهردار نيويورك پس از 11 سپتامبر هم اعلام كرده كه اگر رئيسجمهور شود، به هيچ وجه به ايران اجازه دستيابي به بمب اتم را نخواهد داد.
وي با مفيد ندانستن لحن جورج بوش رئيس جمهور آمريکا که نسبت به راه افتادن جنگ جهاني سوم در صورت دستيابي ايران به سلاح هستهاي هشدار داده است، خواستار تضمين امنيتي واشنگتن به تهران براي پايان دادن به مناقشه فعلي بين دو کشور شد.
هاگل در يک سخنراني به دعوت مرکز مطالعات راهبردي و بين المللي آمريکا در واشنگتن، با اشاره به تجربه گفتوگوهاي محدود ايران و آمريکا بر سر موضوع عراق، خواستار گفتوگوي رودررو و بدون پيش شرط دو کشور درباره همه موارد اختلاف شد: «الان زمان آن است که ايالات متحده به طور فعال در پي پيشنهاد گفتوگوهاي جامع، مستقيم و بدون شرط به ايران باشد. ما بيش از اين نميتوانيم اين انتخاب راهبردي را رد کنيم».
به گفته هاگل خودداري آمريکا از گفتوگوي مستقيم نامشروط با ايران و علاوه بر آن تلاش براي انزواي اين کشور، سياست موفقي نبوده است: «ايران در خاورميانه قرن بيست و يکم، يک قدرت مطرح منطقهاي است. ايالات متحده قادر به تغيير واقعيت نيست. تفکر راهبردي و سياستهاي آمريکا در خاورميانه بايد نقش فعلي و آينده ايران را در منطقه به رسميت بشناسد».
ماه گذشته نيز سناتور هيگل در نامهاي به جورج بوش خواستار تغيير راهبردي سياست خارجي آمريکا در برابر ايران و گفتوگوي مستقيم با اين کشور شده بود. بوش اين نامه را بيپاسخ گذاشته است.
چاک هاگل همچنين با اشاره به خطرناک بودن وضع منطقه و افزايش تنشها بين ايالات متحده و ايران، خواستار اعمال سياست خارجي راهبردي و هماهنگ، به جاي به کارگيري سياستهاي تک بعدي و به کار بردن استدلالهايي مانند خطر بروز «جنگ جهاني سوم» از سوي آمريکا شد.
از سوي ديگر، به گفته چاک هيگل آمريکا بايد با افتتاح دفتر امور کنسولي در تهران و تلاش براي مبادلات پارلماني با ايران، زمينه را براي ارتباط بيشتر مردم دو کشور فراهم کند.
سناتور هاگل همچنين در بخش ديگري از سخنان خود بر دشوار بودن شرايط دولت ايران براي انتخاب گزينه گفتوگو با آمريکا تاکيد کرد.
به گفته او بايد ديد آيا حکومت ايران قصد آشتي کردن با آمريکا را دارد و يا اين که همچنان سعي خواهد کرد با پيوند زدن مشکلات خود به «شيطان بزرگ»، افکار عمومي اين کشور را از مشکلات اقتصادي و اجتماعي منحرف کند.
هاگل با اشاره به سخنان اخير محمود احمدينژاد درباره رسيدن برنامه اتمي ايران به نقطه غيرقابل برگشت گفت: نبايد بگذاريم رئيس جمهور ايران ما را بازي دهد و ما را وارد مناقشهاي کند که اتحاد ايرانيان و مسلمانان را با همان تندروهايي که خواهان انزوايشان هستيم به همراه داشته باشد. راهبرد ما بايد هوشمندانهتر، عاقلانهتر و قويتر از رئيس جمهور ايران باشد. بايد به ساير رهبران ايران، مردم ايران، خاورميانه و جهان نشان دهيم اين رئيس جمهور بيمسئوليت ايران است که اين کشور را به سوي مناقشه هدايت ميکند، نه آمريکا!
سناتور چاک هاگل در پايان سخنراني خود گفت: ايالات متحده و ايران در يک موقعيت تاريخي هستند. انتخاب دو کشور بر آينده بشريت تاثير خواهد گذاشت.
هاگل، سناتور اهل نبراسكا، همچنين از دولت خواست تا مذاكره با «پرويز مشرف»، رئيسجمهور پاكستان را كه از سوم نوامبر گذشته قانون اساسي اين كشور را به حال تعليق درآورده است، ادامه دهد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.