گزارش حساس البرادعی در باره ایران
بیبیسی: در حالی که محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حال تهیه گزارش خود در باره روند برنامه هستهای ایران است، دیپلماتهای مقیم وین اعلام کرده اند که جمهوری اسلامی سندی حاوی اطلاعات مربوط به یک طرح ریخته گری فلز اورانیوم را در اختیار بازرسان آژانس قرار داده است.
ریخته گری فلز اورانیوم در فرایند ساخت قطعات مربوط به سلاح هستهای نقش قابل توجهی دارد و از همین رو، سند ارائه شده به آژانس برای راستی آزمایی در باره عدم انحراف برنامه هسته ای ایران به سوی اهداف نظامی، از اهمیت خاصی برخوردار است.
کشورهای غربی و در راس آنها آمریکا، ایران را به تلاش برای ساخت سلاح هستهای تحت پوشش یک برنامه هسته ای صلح آمیز متهم می کنند و ابهام های موجود در برنامه اتمی این کشور را دلیلی بر اهداف پنهان جمهوری اسلامی می دانند.
دولت ایران اما این اتهامها را رد می کند و بر صلح آمیز بودن برنامه هستهای خود اصرار دارد.
یکی از مواردی که به عنوان ابهام در برنامه هستهای ایران مطرح است، دستیابی بازرسان آژانس به طرحی از ریخته گری فلز اورانیوم در اسناد مربوط به پرونده هستهای ایران بوده است.
ایران اعلام کرده است که طرح مذکور به طور اتفاقی از راه بازار سیاه به دست آمده و این کشور در پی دستیابی به آن نبوده است.
با این حال، ایران تا کنون از ارائه رونوشتی از این طرح و اسناد مربوط به آن به مقامهای آژانس خودداری می کرد.
یکی از مواردی که به عنوان ابهام در برنامه هسته ای ایران مطرح است، دستیابی بازرسان آژانس به طرحی از ریخته گری فلز اورانیوم در اسناد مربوط به پرونده هستهای ایران بوده است
تسلیم اسناد فوق به آژانس از سوی ایران، در واقع گامی مهم در جهت شفاف سازی برنامه هستهای ایران در آستانه ارائه گزارش آقای برادعی به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی محسوب می شود و به نظر می رسد که بر جنبههای مثبت گزارش بیافزاید.
با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا آژانس توضیحات ایران در باره چگونگی دستیابی به طرح مذکور را قانع کننده خواهد یافت یا خیر.
حتی اگر آژانس توضیحات ایران را در زمینه فوق بپذیرد، بعید به نظر می رسد که گزارش آقای برادعی کاملا به سود ایران باشد.
آقای برادعی در ماههای اخیر به علت تاکید بر فوری نبودن تهدیدهایی که به برنامه اتمی ایران نسبت داده می شود، از سوی مقامهای آمریکایی و بخصوص اسرائیلی تحت فشار شدیدی قرار گرفته است.
مقام های آمریکایی به طور مکرر از آقای برادعی خواسته اند که وظایف خود را فقط در چارچوب آژانس به عنوان یک نهاد فنی و حقوقی دنبال کند و در پی ایفای نقش دیپلمات ها نباشد.
زبان مقام های اسراییلی علیه آقای برادعی اما به مراتب گزنده تر بوده است. آنان آقای برادعی را به پرده پوشی بر اهداف هستهای ایران متهم کردهاند و حتی خواستار برکناری او از مقامش شده اند.
ایران می کوشد تا همکاری خود را با بازرسان آژانس افزایش دهد به این امید که تحریمهای تازه را دست کم به تاخیر اندازد
واکنش آقای برادعی به این حملات، خویشتنداری توام با حفظ مواضع خود بوده است، اما روند آتی تا اندازه زیادی به محتوای گزارش آقای برادعی بستگی خواهد داشت.
هر چند که آمریکا و متحدان آن در اروپا کاملا روشن ساخته اند که تصمیم بعدی خود را در باره اعمال تحریم علیه ایران، صرفا بر گزارش آقای برادعی مبتنی نخواهند کرد و نتیجه مذاکرات خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با مقامهای ایرانی را که بر یافتن راهی برای توقف غنی سازی اورانیوم متمرکز است، مورد توجه جدی قرار خواهند داد، به نظر می رسد که در صورت مثبت بودن کامل گزارش آقای برادعی در باره ایران، تصویب قطعنامه تازه ای در شورای امنیت سازمان ملل برای تشدید تحریمها علیه ایران با موانعی روبرو خواهد شد.
ظاهرا ایران نیز با آگاهی از این مساله، می کوشد تا همکاری خود را با بازرسان آژانس افزایش دهد به این امید که تحریمهای تازه را دست کم به تاخیر اندازد.
در این میان، آقای برادعی قاعدتا خود را در شرایط سخت و حساسی خواهد یافت. او نمی خواهد گزارشی به شورای حکام آژانس ارائه دهد که راه را بر استفاده از زور علیه ایران باز کند.
در عین حال مدیرکل آژانس علاقهای به معرفی شدن به عنوان “سپر” برنامه هسته ای ایران و دفاع از اهداف جمهوری اسلامی را ندارد و نمی خواهد که مسئول کاهش فشارهای جهانی علیه جمهوری اسلامی شناخته شود.
آقای احمدی نژاد بر ادامه سیاست های هسته ای خود تاکید کرده است
در واقع، آقای برادعی ضمن آنکه برنامه هسته ای ایران را تهدیدی فوری نمی داند و بخصوص با جنگ علیه ایران به شدت مخالف است، اما از اصرار ایران بر ادامه غنی سازی اورانیوم که قطعنامههای شورای حکام و شورای امنیت خواستار تعلیق آن شده اند، بیمناک است.
از همین رو، آقای برادعی ضمن آنکه خواستار دادن فرصت بیشتر به گفتگو و دیپلماسی است، مخالفتی با اعمال فشارهای برنامه ریزی شده و هدفدار علیه ایران ندارد و به نظر نمی رسد که بخواهد در جهت خنثی سازی فشارهای جهانی علیه جمهوری اسلامی حرکت کند.
بدین ترتیب، به نظر می رسد گزارش آقای برادعی تا حدود زیادی منطبق بر اهداف دو گانه فوق باشد، بدین معنا که او ضمن اعلام پیشرفت در مذاکرات با ایران، آنچه را که جنبههای منفی برنامه هستهای ایران می نامند، از قلم نخواهد انداخت.
به عبارت روشنتر، گزارش بعدی آقای برادعی نیز دوپهلو خواهد بود و این مساله، دست ایران و مخالفانش را برای تفسیر دلخواه خود از گزارش و تعقیب سیاست مورد نظرشان باز خواهد گذاشت.
پیام برای این مطلب مسدود شده.