گزارش تازه آژانس از فعالیت اتمی ایران
بیبیسی: آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش تازه ای از فعالیت هسته ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد تسلیم کرد که این شورا قرار است بر اساس آن و همچنین نظر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره گام بعدی در قبال ایران تصمیم بگیرد.
بنابر این گزارش، ایران پیشرفت قابل توجهی در روشن ساختن طبیعت و گستره برنامه اتمی خود برای آژانس کرده اما همچنان باید در دادن اطلاعات بیشتر در این زمینه به آژانس فعال باشد.
در گزارش آمده که ایران طبق برنامه و در چارچوب زمانی که از پیش تعیین شده بود به بازرسان آژانس امکانات کافی برای دسترسی به افراد دست اندرکار برنامه اتمی را داده و به پرسشها و ابهاماتی که در مورد این برنامه برای آژانس وجود داشت پاسخ گفته اما همچنان پرسشهای دیگری بدون پاسخ مانده است.
در گزارش در عین حال اشاره شده که همکاری ایران با آژانس بیشتر منفعلانه بوده تا فعالانه.
آژانس در گزارش خود تصریح کرده که ابهاماتش در مورد دستگاههای سانتریفوژ اورانیوم از نوع پی 1 و پی 2 برطرف شده اما هنوز نمی تواند با صراحت مشخص کند که آیا ایران به صورت مخفیانه به دنبال غنی سازی اورانیوم به منظور استفاده در سلاح هسته ای هست یا نه، چراکه ایران تنها اجازه دسترسی به تأسیسات اعلام شده هسته ای خود را به بازرسان آژانس داده است.
از میان نظرات شما
مسئله هسته ای ایران بهانه ای است برای سیاستمداران قدرتمند جهان برای تغییر وضعیتی که ایران در خاورمیانه دنبال می کند…
شهاب از تهران
شما هم نظر خود را بگویید
پیش از آنکه گزارش آژانس تسلیم شورای امنیت شود، رئیس جمهور ایران و دیگر مقامات این کشور گفته بودند که این گزارش مثبت و به نفع ایران تنظیم شده و مسئولان آژانس نیز طی هفته های گذشته که این گزارش در حال تهیه بود از همکاری ایران سخن می گفتند.
اما آمریکا تأکید کرده که گزارش آژانس تنها در صورتی می تواند از صدور قطعنامه تازه ای برای تشدید تحریم ایران در شورای امنیت جلوگیری کند که ایران تا هنگام تسلیم این گزارش به شورای امنیت، به غنی سازی اورانیوم و کلیه فعالیتهای مرتبط با آن پایان دهد.
این در حالی است که ایران همچنان به غنی سازی اورانیوم ادامه می دهد و تصریح کرده که حاضر به دست کشیدن از حق خود در غنی سازی اورانیوم به منظور تولید سوخت اتمی نیست.
در آستانه تسلیم گزارش آژانس به شورای امنیت، وزیرخارجه چین به تهران سفر و در بازگشت اعلام کرد به اظهارات مقامات ایرانی مبنی بر اینکه این کشور به دنبال دستیابی به سلاح اتمی نیست اعتماد دارد.
روسیه و چین به عنوان دو عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد مخالفت خود را با تصویب قطعنامه تازه ای برای تشدید تحریم ایران ابراز کرده اند و این موضعگیری باعث شده است آمریکا، بریتانیا و فرانسه به عنوان سه عضو دائم دیگر این شورا به دنبال اعمال تحریم بیشتر بر ایران خارج از چارچوب شورای امنیت و از طریق اتحادیه اروپا باشند.
اما تحریم ایران خارج از چارچوب شورای امنیت در میان دولتهای مهم اروپایی نیز مخالفانی دارد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.