قيام مهدی يا قتل عام…
روشنگری: گروه مهدوی احمد الحسنی و گروه های شیعه حواتیم و خزعل مخالف گروه های شیعه حکومتی الدعوه و شورایعالی انقلاب اسلامی عراق هستند.
روشنگری.روز يک شنبه خبرکوتاهی در رسانه ها ظاهر شد مبنی بر اينکه در حمله نيروهای آمريکايی و عراقی به طرفداران فردی که ادعا داشت مهدی موعود است حدود 250 ,جنگجو, کشته شدند. گفته شد که طرفداران آن ها ميان نخل ها پنهان شده بودند و قصد داشتند به زايران شيعه حمله کنند و آنها و امامان آن ها را بکشند، چون طرفداران مهديگری معتقدند قتل امامان شيعه نشانه ظهور امام زمان است. نشريه اکونوميست اين واقعه را به عنوان نمونه پيشرفت امنيت در عراق معرفی کرد و نوشت که آمريکايی ها و نيروهای امنيتی توانسته اند از کشتارهای بزرگ در روزهای زيارت عاشورا جلوگيری کنند. رسانه های رژيم اسلامی ايران نيز خبر را کم و بيش با همان مضمون منتشر کردند که رسانه های انحصاری بين المللي، يعنی به عنوان درگيری با يک گروه مسلح فرقه ای مدعی ظهور مهدی که قصد عمليات عليه زايران شيعه را داشتند و توسط دولت عراق سرکوب شدند. الجزيره که خبر را به همين صورت از منابع غربی نقل کرد نوشت در ميان کشته شدگان تعدادی زن و کودک بودند.
خبر از آغاز عجيب به نظر ميرسيد. بويژه رقم تلفات که خيلی غريب است. عمليات ارتش آمريکا و نيروهای عراقي،تلفاتی بسيار بيشتر از عمليات احتمالی داشت که ميخواست جلوی آن را بگيرد و تازه يک فرقه منزوی را نشانه گرفته بود. اکنون پاتريک کابرن گزارشگر اينديپندنت خبر ميدهد که در عراق خبرهايی منتشر شده است مبنی بر اين است که تمام داستان فرقه مهدوی و تصميم آن ها به حمله به شيعيان ساختگی است.
در حالی که بنا بر اندک گزارش های مستقل اوضاع عراق بعد از تصميم بوش به افزايش نيروها به شدت به وخامت گراييده، اخبار عراق به شدت کنترل شده به بيرون ميرسد و به جز تک خبرهای مربوط به ادامه کشتارها وانفجارها، اطلاعات زيادی در رسانه های عمومی درج نمی گردد. از آنجا که تمام همسايگان عراق ازکشورهای عربی گرفته تا رژيم اسلامی ايرن نيز در مسايل عراق ذينفع هستند وخبرها را از دريچه منافع خود دستکاری ميکنند، تصوير رسانه ای اوضاع عراق بازهم کدرتر شده است. اين درحالی است که بنا بر گزارش سازمان ملل وضع عراق چنان هراسناک شده است که حدود يک و نيم ميليون عراقی در داخل و حدود دوميليون نفر در خارج عراق به صورت آواره و پناهنده به سر می برند و پيش بينی ميشود در سال آتی يک ميليون نفر ديگر آواره شوند.
پاتريک کابرن بعد از اعلام تاکتيک جديد بوش در گزارشی از بغداد نوشت، موقعيت آمريکا در ميان عراقی ها ضعيف تر شده و مردم به شدت مظنون شده اند که آمريکا ديگر خيال ترک اشغال عراق را ندارد. گروه حکيم که اکنون با دولت نوری مالکی همکاری ميکنند، به سرعت پايگاه خود را در ميان مردم از دست ميدهد،وضع علاوی ميان مردم خوب نيست، موقعيت مقتدا صدر در ميان مردم بهبود پيدا ميکند و به نظر نمی رسد آمريکا بتواند نه با شورش سنی و نه با شورش شيعه مقابله کند و اين در حالی است که کشتار فرقه ای متقابل بين آنها باعث شده مردم گروه گروه منطقه خود را ترک ميکنند و آواره ميشوند.
اگر گزارش پاتريک کابرن واقعيت داشته باشد، آنچه در اطراف نجف روی داد و به کشتار گروهی انجاميد ميتواند حاصل چنين وضعيتی باشد، و يا بدتر از آن: با توجه به توضيحاتی که در آخر مقاله داده ميشودواقعه ميتواند نشانه سياست کشيدن جنگ و کشتار فرقه ای به داخل خود شيعه ها هم باشد. چکيده ای از گزارش کابرن چنين است:
اکنون اين گمان تشديد ميشود که داستان رسمی مبنی بر نبرد بين نيروهای عراقی و آمريکايی با يک فرقه مهدوی عراقی در خارج نجف که به مرگ 263 نفر و زخمی شدن 210 نفر انجاميد، ساختگی باشد.تلفات سنگين بر يک قتل عام برنامه ريزی نشده گواهی ميدهد.
تصويری از واقعه که اکنون دارد خود را به نمايش ميگذارد اين است که زايرانی از يک طايفه شيعه که به قصد نجف حرکت ميکردند، در يک ايستگاه بازرسی ارتش به برخورد کشيده ميشوند. اين تصوير با توصيف رسمی که ميگويد نيروی های عراقی و ارتش آمريکا با جندالسماء که قصد بمب گذاری و کشتار رهبران شيعه را داشت کاملا متفاوت است.
حضور احمد الحسني، شخصی که ادعای مهدی گری داشت اتفاقی بود.فرقه شرکت در جنگ را تکذيب کرده و تاکيد ميکند اساسا يک جنبش مسالمت آميز است.
بنا بر گزارش روزنامه های عربی و وبسايت های مستقل حادثه وقتی شروع ميشود که حدود 200 نفر پای پياده برای زيارت عاشورا به سوی نجف ميرفتند. آن ها از طايفه ای به نام حواتيم بودند که در جنوب نجف زندگی ميکنند. ساعت 6 صبح روز يک شنبه به حدود يک مايلی نجف رسيده بودند. حاج سعد نايف الحاتمی رئيس طايفه و همسرش به علت اين که نمی توانستند پای پياده بروند با تويوتای سوپر 1982 خود حرکت ميکردند. وقتی آن ها به نزديکی ايستگاه بازرسی ارتش می رسند، از آنجا به سوی آن ها آتش گشوده ميشود و در نتيجه رئيس طايفه، همسر و راننده که نام او جابر رياض الحاتمی بودکشته ميشوند. طايفه چون در شب حرکت ميکرد مسلح بود، و در انتقام قتل رئيسش متقابلا به سوی ايستگاه آتش می گشايد.
اعضای يک قبيله ديگر به نام خزعل که در همان نزديکی زندگی ميکنند، سعی کردند درگيری را متوقف کنند، اما خودشان زير حمله قرار گرفتند. در اين شرايط سربازان و پليس که در ايستگاه بازرسی بودند به فرماندهی خود خبر ميدهند که مورد حمله يک گروه القاعده قرار گرفته اند که مجهز به سلاح های پيشرفته است. نيروی کمکی ميرسد و تمام طايفه را که در همان نزديکی اقامت دارند زير حملات شديد ميگيرد. اعضای طايفه سعی ميکنند جلوی درگيری را بگيرند، ولی نتيجه ای نمی گيرند.
بعد هليکوپتر آمريکايی ميرسد و اطلاعيه هايی پخش ميکند که در آن ها نوشته شده بود:
, به تروريست ها، قبل از اين که ما منطقه را بمباران کنيم تسليم شويد., اعضای قبيله به شليک ادامه ميدهند و يک هليکوپتر آمريکايی مورد اصابت قرار ميگيرد و سقوط کرده و دو سرنشين آن کشته ميشوند. اعضای قبيله ميگويند نميدانند آيا هلی کوپتر مورد اصابت گلوله آن ها قرار گرفته يا زير آتش خودی سقوط ميکند.به هرحال هواپيماهای آمريکايی به بمباران فشرده منطقه می پردازند که طی آن تا ساعت 4 روز دو شنبه 120 نفر از اعضای طايفه و ساکنين محلی کشته ميشوند.
گروه مهدوی احمد الحسنی که رابطه خوبی با حکومت عراق ندارند، به آن علت به درگيری کشيده ميشوند که پايگاه آنها زرقا يعنی همان منطقه ای است که وقايع در آن ها رخ ميدهد و حضور آنها بهانه خوبی برای توجيه آنچه که در واقع يک قتل عام بود به دست ميدهد . حواتيم و خزعل دو طايفه ای هستند که برضد دو گروه شورايعالی انقلاب اسلامی عراق (SCIRI )و حزب الدعوه هستند. دو گروه مزبور که هردو شيعه هستند نجف را کنترل ميکنند و هسته اصلی حکومت بغداد را تشکيل ميدهند.
کابرن می نويسد نميتواند اين گزارش را مورد تصديق قرار دهد و آنرا از يک وبسايت و يک روزنامه متنفذ بغداد نقل کرده است ولی اين توصيف علت عدم تناسب تلفات پليس و رقم بسيار بالای تلفات مقابل را توضيح ميدهد. مقامات عراقی وبسايت را بستند و اجازه صحبت با زخمی ها را نمی دهند.
***
به هرحال عليرغم گزارش اکونوميست کشتارها در روز عاشورا ادامه يافت و اين درگيری فقط تلفات را بالا برد. کابرن از جمله از عمليات زير نام می برد.
در يک عمليات انتحاری در يک مسجد شيعه 23 نفر کشته و 57 نفر زخمی شدند. در يک بمب گذاری در خانقين 13 نفر کشته و 29 نفر زخمی شدند. در بغداد 17 نفر در يک بمب گذاری کشته شدند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.