14.12.2007

ابعاد رسانه ای بحران ملوانان؛ موضوع انتقاد پارلمانی

بی‌بی‌سی: گزارش تازه ای توسط اعضای پارلمان بریتانیا می گوید اینکه هیچ کس در وزارت دفاع به خاطر نحوه رسیدگی به مسائل رسانه ای پیرامون بحران بازداشت ملوانان بریتانیایی توسط ایران تنبیه نشد، غیرقابل قبول است.
پانزده ملوان بریتانیایی کشتی جنگی “اچ ام اس کورنوال” در ماه مارس توسط نیروهای ایران در آب های خلیج فارس بازداشت شدند.

اعضای کمیته امور دفاعی مجلس عوام می گویند آنها می خواهند اطمینان حاصل کنند که نگرانی های مالی در وزارت دفاع مانع اجرای درس های آموخته از آن حادثه نخواهد شد.

نیک چایلدز خبرنگار امور جهانی بی بی سی می گوید بخش اعظم جزئیات رسمی درباره حادثه خلیج فارس همچنان سرپوشیده است.

نمایندگان می گویند آن حادثه مایه شرمساری ملی بود و نحوه رسیدگی به مسائل رسانه ای پیرامون آن، از جمله دادن اجازه به ملوانان برای فروش شرح ماجرا، آن را بدتر کرد.

هرچند وزیر دفاع از آن بابت عذرخواهی کرده بود اما اعضای کمیته دفاعی مجلس عوام می گویند اینکه در ارتباط با رشته اشتباهات مربوط به آن حادثه علیه هیچ کس اقدام نشد غیرقابل قبول است، حادثه ای که به گفته آنها به شدت به وجهه نیروی دریایی لطمه وارد کرد.

تحقیقات رسمی درباره آن حادثه همچنان محرمانه است اما نمایندگان می گویند قانع شده اند که در آن گزارش بر خطاها سرپوش گذاشته نشده است.

وزارت دفاع علیه برخی از خدمه خود اقداماتی صورت داد اما کسی محاکمه نظامی نشد.

با این حال گزارش نمایندگان می گوید که مقام ها درس هایی از آن حادثه گرفته اند.

به گفته نیک چایلدز واکنش وزارت دفاع این است که پیشرفت های خوبی در جهت جبران کمبودهای عملیاتی، حاصل شده است اما نمایندگان می گویند می خواهند مطمئن شوند که نگرانی ها در زمینه بودجه وزارت دفاع مانع اجرای آن درس ها نخواهد شد.

تحقیقات وزارت دفاع

وزارت دفاع بريتانيا در ماه ژوئن، حدود سه ماه پس از حادثه، نتيجه دو مورد تحقيق و تفحص را در اختيار مجلس عوام اين کشور قرار داده بود.

اين پانزده ملوان بريتانيایی بامداد جمعه 23 مارس (سوم فروردين) که در چارچوب عمليات جلوگيری از قاچاق به عراق در حال گشتزنی در آبهای خليج فارس بودند پس از بازرسی از يک کشتی هندی به بازداشت افراد سپاه پاسداران درآمدند و پس از دوازده روز به دستور رئيس جمهور ايران آزاد شدند. ایران گفت علت بازداشت، ورود غیرقانونی آنها به آب های اروند رود در ایران بوده است.

اينکه نظاميان بريتانيا چگونه در حالی که مسلح و تحت پوشش حفاظتی ناو بريتانيايی کورنوال و هليکوپترهای گشتی بودند، بدون مقاومت تسليم افراد سپاه پاسداران ايران شدند، پرسشهايی در بريتانيا برانگيخت.

هيئتی که تحت نظارت مستقيم دز براون، وزير دفاع بريتانيا دست به تحقيق در اين زمينه زده بود، به اين نتيجه رسيد که بازداشت پانزده نظامی بريتانيايی ناشی از “نارسايی هايی” بوده اما هيچ فرد مشخصی در اين ارتباط مقصر و شايسته تنبيه نيست.

موضوع ديگری که در قضيه بازداشت ملوانان، باعث اختلاف نظر و رويارويی مقامات در بريتانيا شد، اقدام وزير دفاع بريتانيا بود که ابتدا اين ملوانان را در مصاحبه با رسانه ها آزاد گذاشت اما پس از آنکه اعتراضاتی به اين تصميم ابراز گرديد، از تصميم خود بازگشت و اعلام کرد که ملوانان بازداشت شده حق ندارند داستان دوران بازداشت خود را به رسانه ها بفروشند.

اين در حالی بود که برخی رسانه ها مبالغ قابل توجهی به ملوانان آزاد شده برای فروش داستان دوران بازداشت آنان پيشنهاد کرده بودند.

اين موضوع به تشکيل هيئت ديگری برای تحقيق و تفحص در اين زمينه تحت نظارت وزير دفاع انجاميد.

اين هيئت در گزارش نهائی خود از تصميم اين وزارت دفاع در اعمال ممنوعيت فروش داستانهای ملوانان بازداشتی به رسانه ها دفاع کرد.

چند تن از ملوانان و تفنگداران بريتانيايی طی دوره بازداشت خود بر تلويزيون ايران ظاهر شدند و بر خلاف موضعی که دولت بريتانيا اتخاذ کرده بود، گفتند که علت بازداشتشان ورود غيرقانونی به آبهای ايران بوده و از اين بابت عذرخواهی کردند.

اما اين افراد پس از آزادی و بازگشت به بريتانيا اعلام کردند که آن اظهارات حاصل فشار ایرانیان بوده است.

دولت ايران هرگونه اعمال فشار را در طول دوران بازداشت آنان رد کرد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates