07.02.2007

شرايط اقتصادی ايران دشوارتر می شود

بی‌بی‌سی: نشريه آمريکايی يو اس تودی US Today با انتشار مقاله ای به آثار اقتصادی فشارهای ايالات متحده و کشورهای غربی برای ايران پرداخته است.

در اين مقاله که به قلم باربارا اسلاوين انتشار يافته آمده است که فشار های آمريکا و غرب باعث افزايش نرخ تورم و بيکاری در ايران شده است که پيش از اين همه به رهبری محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری جنجالی، اين کشور شدت گرفته بود.

به نوشته يو اس تودی آمار بازرگانی خارجی و ساير داده های اقتصادی ايران نشان دهنده عميقتر شدن انزوای اقتصادی اين کشور در نتيجه تلاش های به رهبری آمريکا برای تنبيه دولت ايران به اتهام دنبال کردن برنامه توليد اسلحه اتمی و حمايت از گروه های تروريستی است.

در اين مقاله آمده است که واردات ايران از آلمان در هشت ماهه اول سال 2006 حدود 14 درصد تنزل داشت در حاليکه اتحاديه اروپا تامين کننده 40 درصد نيازهای وارداتی ايران و آلمان بزرگترين صادرکننده ماشين آلات، فولاد، تجهيزات برقی و ساير اقلام به ايران است.

يو اس تودی به نقل از سخنگوی سفارت آلمان در آمريکا گزارش می کند که اعتبار صادراتی دولت آلمان برای صادرکنندگان کالا به ايران در سال گذشته تنزل کرد و انتظار می رود اين روند در سال جاری هم ادامه داشته باشد.
.

کسانی که می خواهند روابط جاری مشروعی با غرب داشته باشند مشاهده می کنند که سياست هايی که احمدی نژاد در پيش گرفته است به انزوا منتهی می شود و آينده تيره تری را برای ايران ترسيم می کند

استوارت لوی معاون وزارت خزانه داری آمريکا

اين نشريه اظهارات استوارت لوی، معاون وزارت خزانه داری آمريکا در امور اطلاعات مالی و تروريسم را نقل می کند که گفته است “کسانی که می خواهند روابط جاری مشروعی با غرب داشته باشند مشاهده می کنند که سياست هايی که احمدی نژاد در پيش گرفته است به انزوا منتهی می شود و آينده تيره تری را برای ايران ترسيم می کند.”

تحريم ايران

يو اس تودی تصويب قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل در مورد برنامه هسته ای ايران را يادآور شده و می نويسد که علاوه بر اين، دولت جورج بوش نيز مانع از دسترسی دو بانک ايرانی به نظام مالی آمريکا و معاملات مبتنی بر دلار شده و دليل اين اقدام را استفاده تروريست ها و برنامه هسته ای از حساب های خود نزد اين بانک ها اعلام داشته است.

اين نشريه در ادامه مقاله شماری از آنچه را که چالش های اقتصادی ايران خوانده است مطرح می کند.

به نوشته يو اس تودی، در زمينه محدوديت های بانکی، تعدادی بانک اروپايی معاملات دلاری با ايران را متوقف يا محدود کرده اند تا مانع از به خطر افتادن معاملات خود با آمريکا شوند اما محمد جعفر مجرد، معاون بانک مرکزی ايران گفته است که اکثر وام دهندگان به معاملات خود با ايران به ارزهای ديگر ادامه می دهند.

واکنش موسسات مالی خارجی
کومرزبانک گفته است که اين بانک معاملات دلاری با ايران را متوقف کرده اما هنوز معاملات با استفاده از يورو ادامه دارد و سخنگوی کردی سوييس، يک موسسه اعتباری سوييسی، می گويد که اين موسسه از اواخر سال 2005 و با توجه به تحولات ايران و به منظور حفظ حيثيت خود از قبول مشتريان جديد در ايران خودداری ورزيده است

اين نشريه از قول مقامات بانک های کومرزبانک آلمان می نويسد که اين بانک معاملات دلاری با ايران را متوقف کرده اما هنوز معاملات با استفاده از يورو ادامه دارد و سخنگوی کردی سوييس، يک موسسه اعتباری سوييسی، گفته است که اين موسسه از اواخر سال 2005 و با توجه به تحولات ايران و به منظور حفظ حيثيت خود از قبول مشتريان جديد در ايران خودداری ورزيده است.

از ديگر چالش های اقتصادی که يو اس تودی به آن اشاره می کند، افزايش هزينه واردات در ايران است و به نقل از يک مشاور بازرگانی در تهران می نويسد که صادرکنندگان خارجی از خريداران ايرانی می خواهند که برای دريافت اعتبارنامه تمامی مبلغ معامله را واريز کنند که حدود 8 تا 12 درصد به هزينه واردات می افزايد.

نويسنده مقاله يو اس تودی در ادامه به کاهش توليد نفت ايران اشاره کرده و می نويسد که کاظم وزيری هامانه، وزير نفت، سال گذشته گفت ايران با دشواری در استخراج نفت از چاه های قديمی مواجه است و توليد نفت خام حدود نيم ميليون بشکه در روز تنزل کرده در حاليکه يک کارشناس اقتصادی آمريکايی پيش بينی کرده است که بدون افزايش قابل توجه در سرمايه گذاری در بخش استخراج نفت، صادرات نفت ايران تا سال 2015 به صفر تنزل می کند مگر اينکه مصرف داخلی کاهش يافته باشد.

بحران در بخش نفت

اين نشريه در عين حال از قول محمد جعفر مجرد، معاون بانک مرکزی، نقل می کند که اقداماتی برای تشويق سرمايه گذاری جديد در بخش نفت ايران صورت گرفته که از جمله ماه گذشته جمهوری اسلامی قراردادی به مبلغ 10 ميليارد دلار را با شرکت رپسول اسپانيا و رويال داچ شل برای توسعه يک حوزه نفتی امضا کرد.

به نوشته يو اس تودی، اقتصاد ايران همچنان از رشدی معادل 5 درصد در سال برخوردار است و به گفته آقای مجرد، تحريم اقتصادی بيشتر به زيان آمريکاييان تمام می شود زيرا کاهش کاربرد دلار به عنوان يک ارز ذخيره را در پی دارد که به تنزل نرخ برابری پول آمريکا و افزايش بهای واردات آن کشور منجر خواهد شد.

صادرکنندگان خارجی از خريداران ايرانی می خواهند که برای دريافت اعتبارنامه تمامی مبلغ معامله را واريز کنند که حدود 8 تا 12 درصد به هزينه واردات می افزايد

يو اس تودی

اين نشريه می نويسد که حتی پيش از تحريم های سازمان ملل هم به نظر می رسيد که لفاظی های رييس جمهوری ايران – از جمله دعوت به نابودی اسرائيل – و سرسختی در مورد مساله هسته ای تاثيری منفی بر سرمايه گذاری و بازرگانی ايران داشته است.

يو اس تودی از قول يک کارشناس بازرگانی ايرانی می نويسد که علاوه بر آثار تحريم خارجی، سياست های انبساطی دولت احمدی نژاد نيز باعث افزايش نرخ تورم شده است.

اين نشريه به نقل از ارقام انتشار يافته توسط مرکز آمار ايران می نويسد که ميزان بيکاری در سال منتهی به ماه مارس گذشته بالاتر از سال قبل بود، در حاليکه بر اساس آمار بانک کارآفرين، قيمت اقلام غذايی بين ماه های مارس و اوت به سرعت افزايش يافت و هزينه مسکن در اين مدت به 14 درصد و هزينه خدمات درمانی بيش از 18 درصد بيشتر شد.

يو اس تودی در خاتمه می نويسد که با وجود افزايش 37 درصدی در درآمد ارزی ايران و درآمد 50 ميليارد دلار در سال، نرخ بيکاری بيشتر شده است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates