توافق بر سر قطعنامه تحريم سوم براي وارد كردن شوك اقتصادي به ايران
بازتاب: در حالي كه خبرگزاريهاي غربي تلاش كردهاند توافق بر سر مفاد قطعنامه را كمرنگ جلوه دهند، منابعي در واشنگتن به خبرنگار «تابناك» گفتند كه پيشنويس اين قطعنامه نيز مورد توافق قرار گرفته و حتي به ده عضو غيردايم شوراي امنيت هم ارسال شده است.
با وجود آنكه پيشتر با انتشار گزارش اطلاعاتي آمريكا و مواضع اعلامي چين و روسيه، احتمال ميرفت قطعنامه تحريم سوم ايران فعلا مطرح نشود، شب گذشته در جلسه مهمي كه با حضور وزراي خارجه هر شش كشور آمريكا، انگليس، روسيه، چين، فرانسه و آلمان برگزار شد، ضمن توافق بر سر اصل صدور قطعنامه جديد، درباره مفاد آن هم به توافق نسبي رسيدند.
در حالي كه خبرگزاريهاي غربي تلاش كردهاند توافق بر سر مفاد قطعنامه را كمرنگ جلوه دهند، منابعي در واشنگتن به خبرنگار «تابناك» گفتند كه پيشنويس اين قطعنامه نيز مورد توافق قرار گرفته و حتي به ده عضو غيردايم شوراي امنيت هم ارسال شده است.
بنابراين، به رغم اظهارات مقامات روسي و چيني، دور تازه تحريمهاي سازمان ملل متحد، با بکارگيري اهرمهاي جديد براي اعضاي غيردايم فرستاده شده است و احتمال ميرود تا پايان ماه ژانويه، در صحن شوراي امنيت سازمان ملل متحد رسيدگي و تصويب شود.
اين قطعنامه که به وسيله فرانسه تدوين شده و پيشتر قرار بود تا 23 دسامبر سال 2007 به تصويب شوراي امنيت سازمان ملل متحد برسد، به دليل گزارش سازمانهاي اطلاعاتي آمريکا، بررسي آن با يک ماه تأخير تا پايان ماه ژانويه سال 2008 انجام خواهد شد.
لحن اين قطعنامه تندتر از گذشته بوده و تحريمهاي جديد عليه سپاه پاسداران و مقامات نظامي و سياسي کشور را مدنظر قرار داده است.
همچنين پنج بانک ايراني را در ليست ممنوعالمعامله قرار داده و بيش از بيست شرکت ايراني نيز در اين ليست قرار گرفتهاند.
تحريم اقتصادي همهجانبه ايران که محور اصلي اين قطعنامه را تشکيل ميدهد، همچنين در پي ايجاد راهکارهايي براي فشار بيشتر بر ايران است و از آنجا که مقامات غربي قصد دارند اين تحريم سوم، به مانند شوکي بر پيکيره اقتصاد ايران وارد آورند، در عين حال، نميخواهد اين شيوه برخورد را تا پيش از تصويب قطعنامه علني نمايند، بلكه قصد آنها، بيشتر وارد آوردن شوک اقتصادي به ايران است.
گفتني است، ادامه روند تحريمها و همچنين درخواست تمکين ايران به قطعنامههاي پيشين شوراي امنيت، از محورهاي ديگر قطعنامه جديد است.
بنا بر گزارش منابع خبري، روسيه، حمايت همهجانبه خود را از قطعنامه ابراز داشته و مواد آن را تأييد كرده و چين نيز اين قطعنامه را پذيرفته است.
نکته مهم ديگر که در قطعنامه به آن اشاره شده است، حاکي از گسترش تحريمها و کشاندن صنايع نفت و گاز کشور به اين سلسله از تحريمهاست که در اين زمينه، يکي از اهداف «1+5»، راهبردي نمودن اين اهداف است.
گزارش رسانههاي غربي
در اين حال بيبيسي گزارش داد: این توافق طی نشستی در برلین، پایتخت آلمان و در شرایطی حاصل شد که وزیرخارجه آمریکا گفته بود این دولتها با رسیدن به توافق فاصله زیادی دارند.
فرانک والتر اشتاینمایر که میزبانی نشست را به عهده داشت به خبرنگاران گفت که در این نشست بر سر محتوای کلی قطعنامه توافق حاصل شده و قرار است پیش نویس قطعنامه را بریتانیا، فرانسه و آلمان تهیه و طی هفته های آینده به شورای امنیت عرضه کنند.
وی از محتوای این پیش نویس سخنی نگفت اما آن گونه که از دیپلماتهای اروپایی نقل شده، در قطعنامه تازه، تحریمهایی که در حال حاضر بر ایران اعمال شده به شکلی نه چندان سختگیرانه گسترده تر و شدیدتر خواهند شد و به احتمال زیاد موارد تازه ای بر تحریمها افزوده نمی شود.
توافق میان اعضای دائم شورای امنیت و آلمان، معروف به گروه 1 + 5 پس از چندین نشست در سطوح مختلف و در حالی صورت می گیرد که ماهها از پایان مهلتی که برای ایران در نظرگرفته شده بود تا به قطعنامه های پیشین شورای امنیت عمل کند می گذرد.
علت عدم حصول توافق میان این دولتها برای شدت بخشیدن به تحریم ایران، مخالفتهای روسیه و چین بود که دادوستد گسترده تجاری و نظامی با ایران دارند و اکنون به نظر می رسد که مخالفتهای این دو کشور سبب شده است قطعنامه ای که قرار است این بار علیه ایران در شورای امنیت به رأی گذاشته شود، متعادلتر از آن چیزی باشد که آمریکا و متحدانش در نظر داشتند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.