23.01.2008

دور جدید مذاکرات ایران و اروپا برگزار می شود

بی‌بی‌سی: جلیلی وعده حل و فصل مسایل هسته ای ایران تا ماه مارس را داده است
یک مقام ایرانی از دور جدید مذاکرات هسته ای با اتحادیه اروپا خبر داده و وزیر خارجه روسیه در مورد قطعنامه احتمالی شورای امنیت علیه ایران سخن گفته است.
روز چهارشنبه، 23 ژانویه (3 بهمن)، سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست مذاکرات هسته ای ایران، که به بلژیک سفر کرده است ضمن تشریح دیدگاه اتمی جمهوری اسلامی ایران گفت که در نظر دارد با خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دیدار و گفتگو کند.

سرپرست مذاکرات هسته ای ایران به منظور سخنرانی در پارلمان اروپا به بروکسل، پایتخت بلژیک، سفر کرده است.

وی گفت که ملاقات با خاویر سولانا روز چهارشنبه در بروکسل صورت خواهد گرفت اما به جزییاتی در مورد دستور کار مذاکرات اشاره نکرد.

آقای جلیلی در سخنرانی خود در پارلمان اروپا دیدگاه های جمهوری اسلامی در باره مساله هسته ای ایران را تشریح کرد.

وی این دیدگاه مقامات جمهوری اسلامی را تکرار کرد که ایران از حق خود در غنی سازی اورانیوم برای تولید سوخت نیروگاهی چشم پوشی نخواهد کرد.

آقای جلیلی تاکید کرد که برنامه های اتمی ایران جنبه صلح آمیز دارد و افزود که همگان این موضوع را تایید می کنند.

ظاهرا اشاره دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به گزارش اخیر نهادهای اطلاعاتی آمریکا بوده که گفته اند جمهوری اسلامی از سال 2003 برنامه تسلیحات اتمی خود را کنار گذاشته است.

‘حل مساله اتمی ایران تا ماه مارس’

سعید جلیلی در سخنان خود این نظر مقامات ارشد جمهوری اسلامی را نیز مورد تاکید قرار داد که تسلیحات اتمی در دکترین نظامی ایران جایی ندارد.

گفتگوهای قبلی جلیلی و سولانا نتیجه ملموسی نداشته است

دبیر شورای امنیت ملی ایران گفت که کشور او عملا از حد تعهدات خود به عنوان یکی از امضا کنندگان پیمان منع گسترش جنگ افزارهای اتمی فراتر رفته و با آژانس بین المللی انرژی اتمی
همکاری گسترده تری داشته است.

وی گفت که ایران در نظر دارد به نحوی با آژانس بین المللی همکاری کند که مدیرکل آژانس بتواند تا ماه مارس، طی گزارشی حل مسایل باقی مانده در مورد برنامه های اتمی ایران را اعلام دارد و نگرانی جامعه بین المللی در مورد ماهیت این برنامه ها را مرتفع سازد.

خاویر سولانا عملا به عنوان نماینده کشورهای گروه 1+5 – آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان – وظیفه تماس با ایران و ارزیابی میزان آمادگی این کشور برای گردن نهادن به خواست این گروه را برعهده داشته است.

آقای جلیلی پیش از این دو بار دیگر نیز در ماه اکتبر – با همراهی سرپرست سابق مذاکرات هسته ای ایران – و ماه نوامبر سال گذشته با آقای سولانا دیدار و گفتگو کرد اما منابع اتحادیه اروپا گفتند که آن مذاکرات نتیجه ای در پی نداشته است.

دیدار سرپرست مذاکرات هسته ای ایران با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا یک روز پس از آن صورت می گیرد که وزیران خارجه کشورهای عضو گروه 1+5 – آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان – در برلین ملاقات و در مورد اتخاذ رویکردی مشترک نسبت به برنامه های اتمی ایران گفتگو کردند.

دستور کار این مذاکرات دستیابی به توافق در مورد اقدام بعدی در مورد برنامه های اتمی ایران به خصوص اصرار این کشور بر ادامه غنی سازی اورانیوم بوده است.

شورای امنیت سازمان ملل تا کنون با تصویب دو قطعنامه و وضع برخی تنبیه های بین المللی از ایران خواسته است فعالیت در زمینه غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در آورد اما جمهوری اسلامی این درخواست را نپذیرفته است.

‘پیش نویس قطعنامه ای ملایم’

در حالیکه کشورهای غربی، که نسبت به صلح آمیز بودن اهداف فعالیت های اتمی ایران ابراز تردید می کنند، خواستار تشدید این تنبیه ها بوده اند، دو کشور چین و روسیه از نرمش در برابر جمهوری اسلامی حمایت کرده و بر تلاش برای دستیابی به توافق از طریق مذاکره تاکید ورزیده اند هر چند در موارد مختلف از ایران خواسته اند به آنچه که خواست جامعه بین المللی خوانده اند عمل کند.

لاوروف: آغاز مذاکره برای گسترش روابط در صورت حل مسایل اتمی ایران

در پی اجلاس روز سه شنبه در برلین، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، از احتمال دستیابی وزیران خارجه گروه 1+5 به توافقی در مورد پیش نویس قطعنامه جدید علیه ایران خبر داد.

آقای لاوروف در عین حال گفت که قطعنامه جدید خواستار وضع تنبیه های شدیدتر علیه ایران نخواهد شد بلکه صرفا از کشورهای عضو سازمان ملل خواهد خواست ضمن ادامه روابط تجاری با ایران، مراقب باشند این کشور به موادی که قطعنامه های شورای امنیت آنها را ممنوع اعلام کرده دست نیابد.

وی گفت که اقدامات پیش بینی شده در قطعنامه های شورای امنیت تا زمانی که ابهامات آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد برنامه های هسته ای ایران مرتفع نشده باشد ادامه خواهد یافت.

وزیر خارجه روسیه افزود که در قطعنامه جدید تاکید خواهد شد که زمانی که ایران شرایط مورد نظر آژانس را برآورده سازد، اعضای گروه 1+5 آمادگی آن را خواهند داشت تا در مورد موضوعاتی مانند گسترش تجارت، کمک های فنی و تضمین های امنیتی و مباحث دیگر با ایران گفتگو کنند.

شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز با تصویب قطعنامه هایی از ایران خواسته بود که فعالیت در زمینه غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در آورد و پس از خودداری جمهوری اسلامی از عمل به این قطعنامه ها، پرونده هسته ای این کشور را به شورای امنیت ارجاع کرد.

همچنین، در اواخر سال 2004 میلادی گزارش هایی از آمادگی کشورهای غربی از جمله ایالات متحده برای توسعه روابط تجاری و فنی با ایران در صورت توقف غنی سازی اورانیوم در این کشور انتشار یافت و در پی آن، جمهوری اسلامی به طور داوطلبانه و به منظور ادامه مذاکرات با غرب برنامه غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در آورد.

با اینهمه، در ماه اوت سال 2005 و کوتاه مدتی قبل از آغاز دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، جمهوری اسلامی ایران اعلام داشت که به برنامه غنی سازی ادامه می دهد و این تصمیم باعث قطع مذاکره اروپاییان با ایران و سپس صدور قطعنامه های تنبیهی علیه این کشور شد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates