31.01.2008

توقف اعدام های علنی در ایران از نگاه رسانه های جهان

عصرایران: دستور جدید آیت الله هاشمی شاهرودی پس از آن صادر می شود که در طول سال گذشته میلادی شمار اعدام ها در ایران به دنبال اجرای طرح دولتی ارتقای امنیت اجتماعی به حدود 300 مورد افزایش یافت…به نوشته فرانس پرس صدور این حکم می تواند باعث کاهش تعداد اعدام های علنی در ایران شود هرچند که این تعداد نامعلوم است.
عصر ایران- صدور دستور آیت الله هاشمی شاهرودی رییس قوه قضائیه مبنی بر توقف اجرای حکم اعدام در ملاءعام در رسانه های خبری جهان انعکاس وسیعی یافت.

به گزارش عصر ایران (asriran.com) خبرگزاری فرانسه از تهران گزارش داد: “از این پس اجرای هرگونه اعدام علنی در ایران باید با تایید رییس قوه قضائیه صورت گیرد و انتشار تصاویر مربوط به مراسم اعدام در رسانه های جمعی نیز ممنوع شده است.”

دستور جدید آیت الله هاشمی شاهرودی پس از آن صادر می شود که در طول سال گذشته میلادی شمار اعدام ها در ایران به دنبال اجرای طرح دولتی ارتقای امنیت اجتماعی به حدود 300 مورد افزایش یافت.

علی رضا جمشیدی سخنگوی قوه قضائیه ایران اعلام کرد: “بنابر دستور آیت الله شاهرودی اعدام های علنی در کشور تنها با تایید وی و بنابر ضرورت های اجتماعی اجرا خواهد شد و انتشار تصاویر یا عکس های مربوطه در رسانه ها نیز بر اساس این دستور ممنوع است.”

به نوشته فرانس پرس صدور این حکم می تواند باعث کاهش تعداد اعدام های علنی در ایران شود هرچند که این تعداد نامعلوم است.

گزارش های رسانه ای حاکی است: کشور ایران که از سوی گروه های حقوق بشر به دلیل استفاده مفرط از مجازات مرگ مورد اتهام قرار گرفته از ابتدای امسال تاکنون 28 مجرم را اعدام کرده است.

بنابر آمار سازمان عفو بین الملل تعداد اعدام ها در ایران طی سال 2007 میلادی به 298 مورد افزایش یافت که نسبت به 177 مورد در سال 2006 افزایش نشان می دهد.

در حال حاضر ایران در کنار چین بیش از سایر کشورها از مجازات مرگ استفاده می کند که به گفته مقامات یک عامل بازدارنده و موثر است و تنها پس از طی مراحل قضایی دشوار و پیچیده به اجرا درمی آید.

جرایمی همچون ترور، تجاوز، سرقت مسلحانه، قاچاق مواد مخدر و زنا مشمول حکم اعدام قرار می گیرند.

این گزارش می افزاید: “(آیت الله) شاهرودی که منصوب آیت الله خامنه ای رهبری ایران است در سال 2002 علیه گسترش اعدام ها در ایران موضع گرفت و فرمانی در خصوص تعلیق مجازات سنگسار صادر کرد.”

سازمان عفو بین الملل نیز اوایل ماه جاری خواهان لغو مجازات سنگسار در ایران شد.

در همین حال خبرگزاری رویترز نیز با اشاره به صدور دستور آیت الله شاهرودی برای توقف اجرای اعدام در ملاء عام نوشت: “در حالی که محکومین به جرایمی همچون ترور، قاچاق مواد مخدر و تجاوز به عنف همچنان پشت دیوارهای زندان به دار آویخته خواهند شد اما ظاهرا هدف از اقدام اخیر آیت الله شاهرودی کاهش نمایش عمومی شمار فزاینده اعدام ها در ایران بوده است.”

براساس این گزارش، دولت های اروپایی و گروه های حقوق بشر پیشتر از ایران به خاطر افزایش اعدام های عمدتا علنی از زمان آغاز اجرای یک طرح اجتماعی موسوم به مقابله با رفتارهای غیراخلاقی انتقاد کرده اند.

برخی مجرمان در مکان های عمومی از جراثقیل آویزان می شوند که نمونه آن اعدام علنی سه قاچاقچی در روز دوم ژانویه در شهر قم است.

بی بی سی نیز در گزارشی به این موضوع پرداخت و نوشت: “اغلب اعدام های ایران در داخل زندان اجرا می شود اما برخی مجرمان نیز در ملاءعام از جراثقیل به دار آویخته می شوند.”

برپایه این گزارش خبرنگاران معتقدند: “آیت الله شاهرودی ظاهرا می خواهد در زمانی که ایران به طور گسترده مورد انتقاد کشورهای غربی و سازمان های بین المللی قرار دارد از نمایش علنی اعدام ها بکاهد.”

روزنامه گاردین نیز در گزارشی با اشاره به این موضوع به ذکر مواردی از اعدام های علنی در ایران پرداخت و نوشت: “اعدام در ملاء عام عموما در مورد جرایمی که تحریک کننده افکار عمومی است بکار گفته می شود اما منتقدان ادعا می کنند هدف اصلی از رشد فزاینده اجرای این حکم، مرعوب ساختن مخالفان سیاسی است.”

این گزارش می افزاید: ” هرچند این اولیه مداخله آیت الله شاهرودی در قوانین قضایی و سختگیرانه ایران نیست اما برخی دستورات گذشته وی نادیده گرفته شده اند.”

در اواخر جولای گذشته یک مرد متهم به زنای محصنه سه هفته پس از آن سنگسار شد که آیت الله شاهرودی دستور به لغو حکم اعدام داده بود.

همچنین رییس قوه قضائیه ایران دو سال قبل باعث شد که درهای زندان اوین تهران به روی رسانه های بین المللی گشوده شود و در سال 2004 نیز دستور داد استفاده از شکنجه در جریان اعتراف گیری از متهان متوقف شود.

گفتنی است نشریاتی چون نیویورک تایمز آمریکا نیز با انتشار اخباری کوتاه دستور اخیر آیت الله شاهرودی را منعکس کردند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates