تقابل صریح فرمانده سپاه با وصیت امام
نوروز: در نامه قائممقام موسسه تنظیم و نشر آثار امام به روحالله حسینیان تشریح شد:
نوروز: «حمید انصاری» قائممقام موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، در نوشتاری خطاب به «روحالله حسینیان» رییس مركز اسناد انقلاب اسلامی، با اشاره به برخی اظهارات اخیر وی، توضیحاتی درباره وصایای حضرت امام در مورد حضورنیافتن و دخالتنكردن نظامیان در عرصه سیاست ارائه كرد. متن كامل نامه بدین شرح است:
بسمهتعالی
جناب آقای حسینیان!
همزمان با بزرگداشت پیروزی انقلاب و در پی سخنان برخی از فرماندهان نظامی در خصوص لزوم جانبداری اعضای سپاه و قوای نظامی از اصولگرایان و در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی، یادگار گرانقدر حضرت امام خمینی (رض) ضمن مصاحبهای مفصل با یكی از نشریات به بیان آسیبهای انقلاب اسلامی پرداخته و طی تذكراتی دلسوزانه در مورد وجوب عمل به وصایای صریح امام خمینی (ره) در نهی مكرر از ورود نیروهای نظامی و انتظامی و بسیج در عرصه نزاعهای انتخابات و رقابتهای سیاسی احزاب و جناحها مطالبی را متذكر شدند. این بخش از سخنان ایشان به نحو برجستهتری در سایتها و رسانهها منعكس گردید و واكنشهایی را نیز موجب شد؛ اما آنچه موجب شگفتی است مطلبی است كه به عنوان اظهارات ریاست محترم مركز اسناد انقلاب اسلامی جناب حجتالاسلام روحالله حسینیان منتشر شد. ایشان كوشیده است تا اظهارات فرمانده محترم كل سپاه مبنی بر حمایت سپاه و بسیج از تقویت اصولگرایان در انتخابات آینده را به معنای دفاع سپاه از ایدئولوژی اصولگرایی تفسیر كند تا بدین وسیله تلقی خروج سخنان ایشان از نهی رهبر كبیر انقلاب اسلامی نشود.
این كوشش از این جهت ارزشمند و قابل تقدیر است كه مبادا اعضای جوانتر سپاه و بسیج كه فرامین آشكار امام خمینی در این باره را مستقیما نشنیدهاند، سخنان فرماندهی را به لزوم دخالت به نفع یكی از دو جناح اصلی حاضر در رقابتهای انتخاباتی به نام جناح اصولگرا در مقابل جناح اصلاحطلب تلقی كنند؛ اما در این میان متاسفانه چند نكته فوقالعاده مهم مغفول مانده است. انتظار از جناب آقای حسینیان آن بود كه نص فراز مهم وصیتنامه امام خمینی (ره) در این باره را نقل میكردند و به دفاع از نهی آشكار امام و فلسفه آن میپرداختند و وجوب مراقبت مداوم در عمل به این وصیت امام را متذكر میشدند، نه آنكه با طرح چند سوال كلی به گونهای اظهارنظر فرمایند كه خود موید برداشت عدول از وصیتنامه امام در اظهارات فرماندهی محترم كل سپاه شود.
اظهارات فرمانده محترم بنا به نقل سایتها و روزنامهها در همایشی با نام «همایش دانشجو، انتخابات، مشاركت حداكثری و اتحاد ملی» با حضور مسوولان بسیج دانشجویی یكصد دانشگاه كشور ایراد شده است و موضوع سخنان ایشان نیز مستقیما درباره انتخابات آینده و رسالت سپاه و بسیج بوده است.
ایشان در سخنان خویش فرموده است: «بسیج به عنوان بخشی از جامعه باید بداند كه در رابطه با انتخابات چطور كار و حركت كند».
جناب آقای حسینیان در توجیه سخنان مذكور نوشته است: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یك ارگان نظامی، سیاسی، فرهنگی و اطلاعاتی وظیفه پاسداری از انقلاب شكوهمند اسلامی را به عهده دارد و به همین جهت از اصولگرایی به عنوان یك اندیشه و ایدئولوژی مبنایی نه یك جریان سیاسی حمایت میكند.».
اما سخنان فرمانده محترم كل سپاه در همایش مذكور به گونهای دیگر است. ایشان فرموده است: «امروز مرزبندیهای سیاسی گذشته به هم ریخته است؛ به گونهای كه در هر مقطع از انتخابات شاهد تغییر و تحولات عمدهای در كشور هستیم. زمانی صحبت از چپ و راست، زمانی دیگر صحبت از جبهه ارزشی و غیر ارزشی بوده و امروز میبینیم این تقسیمبندی، تقسیمبندی كاملتری و به جریانی به نام اصولگرایی رسیده است كه به نوعی میتوان گفت انقلابی در انقلاب توسط مردم و بسیجیهاست.»!!.
جناب آقای حسینیان در نوشته خویش تاكید كرده كه «سپاه و بسیج هرگز از جریانهای سیاسی با هر عنوان حمایت نمیكند بلكه اصولگرایی و ارزشهای انقلاب را فریاد میكند و از اصولگرایی به عنوان یك مبنا حمایت میكند»؛ اما چنانكه نقل شده، سخن فرمانده محترم سپاه صراحتا در رابطه با مرزبندیهای سیاسی دو جناح حاضر در عرصههای گذشته و حال انقلاب و در موضوع انتخابات است. ایشان فرموده است: «جریان اصولگرایی بعد از گذشت 25 سال از انقلاب دوباره زنده شده است و در حاكمیت دو قوه از سه قوه كشور قرار گرفته است؛ البته قوه قضاییه حسابش جداست و انشاءالله همین اصولگرایی را دنبال كند! امروز در قوه مجریه و مقننه جریان اصولگرایی حاكم است؛ از اینرو اگر بسیج میخواهد در این رابطه كاری كند ابتدا باید از این جریان مراقبت كرده و ….امروز شاهد وحدت تشكیلاتی در بین جریان اصولگرا هستیم.»
قضاوت در اینكه اظهارات مذكور مربوط به دفاع از مبانی ایدئولوژیك انقلاب اسلامی و اصول ارزشهای آن است یا داوری درباره دو جناح اصلاحطلب و اصولگرای فعال در عرصه سیاست و انتخابات در سالهای اخیر و خصوصا در آستانه انتخابات آتی را به عهده خوانندگان محترم وامیگذارم.
رییس محترم مركز اسناد انقلاب اسلامی نوشته است: «اگر سپاه پاسداران و بسیجیان سرافراز در زمان انتخابات مبانی اصولگرایی را تشریح نكنند، پس چه زمانی باید از این اندیشه حمایت نمایند. دشمنان انقلاب اسلامی درصدد فرصتی هستند با هوچیگری و فتنهانگیزی، اصولگرایی و ارزشمداری را از جریان سیاسی كشور خارج كنند.»
اولا مرز بین دفاع از اصولگرایی و ارزشمداری با حمایت از یك جناح كه به تعبیر فرمانده محترم، اینك در دو قوه از سه قوه نظام، حاكمیت یافته است، بر اهل فن پوشیده نیست. ثانیا موضوع مربوط به «مرزبندیهای سیاسی گذشته و تغییرات انتخاباتی و جابجایی جناحهای سیاسی كشور است».
جناب آقای حسینیان!
اینجاست كه امام خمینی میفرماید: «برای سپاهیها جایز نیست كه وارد بشنود به دستهبندی و آن طرفدار آن یكی، آن یكی طرفدار آن یكی، به شما چه ربط دارد كه در مجلس چه میگذرد؟ در امر انتخابات باز هم به من اطلاع دادند كه بین سپاهیها باز صحبت است. خب! انتخابات در محل خودش دارد {انجام} میشود، جریانی دارد، به سپاه چه كار دارد كه آنها هم اختلاف پیدا كنند؟ برای سپاه جایز نیست این. برای ارتش جایز نیست این. سپاهی را از آن تعهدی كه دارد، از آن مطلبی كه به عهده اوست باز میدارد و همینطور ارتش را. و ما در گفتارمان، در كردارمان كه در محضر خدای تبارك و تعالی واقع است باید فكر بكنیم.»
(صحیفه امام ج 19، ص 12)
و ثالثا: اگر سخن از ارزشها و مبانی ایدئولوژیك انقلاب اسلامی است، چرا از یكی از مبانی مستحكم انقلاب اسلامی كه برگرفته از نص خطبه اباعبدالله الحسین(ع)، در بیان فلسفه قیام آن حضرت میباشد، یعنی اصلاحطلبی مداوم در بستر بالنده انقلاب اسلامی نیز دفاع نكنیم. مگر رهبر معظم انقلاب اسلامی با تاكید خاص بر تركیب معنادار «اصولگرایی اصلاحطلبانه» سفارش مكرر نفرمودهاند و مگر سخن و مشی رهبری كبیر انقلاب اسلامی و خلف شایسته ایشان، جز بر لزوم مداوم اصلاحات در چارچوب ارزشها و اصول انقلاب اسلامی بوده است.
یكبار دیگر از جناب آقای حسینیان تقاضا میكنم متن سخنان اخیر برخی از مسوولان عالیرتبه نظامی كشور در موضوع انتخابات آینده را مرور نمایند. به هر حال آنچه كه مورد نظر دلسوزان انقلاب اسلامی در تذكرات خیرخواهانه ایشان بوده است چیزی جز نص وصیتنامه امام خمینی – سلامالله علیه – نیست و اهل فن به خوبی میدانند كه اجتهاد در مقابل نص، مردود است و امثال این جانب و جناب آقای حسینیان كه از دور و نزدیك نسبت به فلسفه تذكرات مكرر امام خمینی (ره) در این موضوع و سوابق و پیامدهای عدول از آن آشناییم، باید همواره مراقبت كنیم كه خدای ناكرده از رهگذر تاویلها و تحلیلهایمان زاویه انحراف در برداشت از سخن صریح امام خمینی گشوده نشود.
چرا كه اگر دامنه برداشتها و تحلیلها به مطالبی متضاد با صریح وصایای امام كشیده شود آنگاه تنها این نهی آشكار امام خمینی نیست كه مورد سوء برداشت قرار میگیرد؛ بلكه دامنه آن به اصول بنیادیتر از آن كه مربوط به وصایای امام خمینی (ره) در مورد اركان اساسی نظام اسلامی است، نیز كشیده میشود و باید بدانیم كه هستند كسانی كه مترصد چنین گفتمانی به انتظار نشستهاند تا اساس وصایای امام خمینی در مورد اسلامیت نظام، جمهوریت نظام، ارزشهای الهی انقلاب اسلامی و اصل مترقی ولایت فقیه و اصول مربوط به استقلال و آزادی و حق تعیین سرنوشت و وصایای امام در مورد وجوب حفظ حرمت و جایگاه نهادهای مباركی همچون مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام و نهادهای عزتآفرینی همچون سپاه پرافتخار پاسداران انقلاب اسلامی و شجره طیبه بسیج را نیز به مطالبی غیر از آنچه از صریح مواضع امام خمینی در این امور در وصیتنامه بیان شده است، تاویل نمایند.
در پایان این نوشته تاكید میكنم كه اینگونه مناقشات و مباحثات طلبگی نشانه بالندگی نظام جمهوری اسلامی و نشانه سرزندگی انگیزه دفاع از خط و راه امام خمینی و مبانی انقلاب اسلامی است و فصلالخطاب نهایی نیز مواضع رهبری معظم انقلاب اسلامی است كه طبق همان مواضع صریح امام، رهنمودشان واجبالاتباع است و آنچه اینجانب در تمام دوران پس از رحلت امام عظیمالشان در نصایح و خطبهها و مواضع رهبری فرزانه انقلاب اسلامی شنیده و خواندهام، جز تاكید بر این حقیقت نبوده است كه «راه ما راه امام خمینی است» و اصول اندیشه و راه امام نیز خوشبختانه در متن وصیتنامه ایشان بدون نیاز به هر گونه تاویلی بازگو شده و در سراسر آثار ایشان «صحیفه امام» نیز قابل ملاحظه است.
راه روشن امامخمینی در مناقشه اخیر، در دو فراز زیر به صراحت بازگو شده است: «از امور مهمی كه باید تمام نیروهای مسلح از آن پیروی كنند و اغماض از آن به هیچوجه نمیتوان كرد و باز هم تذكر دادهام، آن است كه هیچیك از افراد نیروهای مسلح چه ردههای بالا یا پایین در حزب و گروهی با هر اسم و عنوان نباید وارد شوند، هر چند آن حزب و گروه صد در صد اسلامی و به جمهوری اسلامی وفادار باشند.» (صحیفه امام ج 16، ص 203)
و این هم نص وصیتنامه امام خمینی (س): «وصیت اكید من به قوای مسلح آن است كه همانطور كه از مقررات نظام، عدم دخول نظامی در احزاب و گروهها و جبهههااست به آن عمل نمایند و قوای مسلح مطلقا، چه نظامی و انتظامی و پاسدار و بسیج و غیر اینها، در هیچ حزب و گروهی وارد نشده و خود را از بازیهای سیاسی دور نگه دارند. در این صورت میتوانند قدرت نظامی خود را حفظ و از اختلافات درون گروهی مصون باشند و بر فرماندهان لازم است كه افراد تحت فرمان خود را از ورود در احزاب منع نمایند و چون انقلاب از همه ملت و حفظ آن بر همگان است، دولت و ملت و شورای دفاع و مجلس شورای اسلامی وظیفه شرعی و میهنی آنان است كه اگر قوای مسلح، چه فرماندهان و طبقات بالا و چه طبقات بعد، برخلاف مصالح اسلام و كشور بخواهند عملی انجام دهند یا در احزاب وارد شوند كه – بیاشكال به تباهی كشیده میشوند – و یا در بازیهای سیاسی وارد شوند، از قدم اول با آن مخالفت كنند و بر رهبر و شورای رهبری است كه با قاطعیت از این امر جلوگیری نماید تا كشور از آسیب در امان باشد.»
اقتدار و سربلندی روزافزون شجره طیبه و تنومند سپاه و بسیج كه منادی دفاع تا حد جانبازی از اركان نظام مقدس جمهوری اسلامی و دفاع از حیثیت و شرف و آزادگی میهن اسلامی است، آرزوی تمامی رهروان راه امام خمینی و رهبری معزز انقلاب اسلامی است و از اینكه به فرزندانمان افتخار عضویت در مدرسه عشق و ایثار یعنی بسیج مبارك را میآموزیم، بر خود میبالیم و توفیق فزاینده سكانداران خدوم و متعهد این نهادهای افتخارآفرین و سایر قوای مسلح جمهوری اسلامی ایران را همواره از خدای متعال مسئلت داریم.
امید آنكه با مراقبت مداوم و حمایت مستمر آحاد ملت و وفاداران به نظام جمهوری اسلامی، روز به روز بر رفعت مقام این ایثارگران عرصه دفاع از تمامیت ارضی كشور و انقلاب اسلامی در همان مسیر و جایگاهی كه امام راحل و رهبری معظم انقلاب سفارش فرمودهاند، افزوده شود و البته این مهم ممكن نیست مگر با مراقبت دائمی و عمل به وصایای روشن امام خمینی (س).
والسلام
حمید انصاری
قائممقام موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)
پیام برای این مطلب مسدود شده.