چين خواستار ‘واکنش جدی’ ايران به قطعنامه هسته ای شد
بیبیسی: رييس جمهوری چين خواستار ‘واکنش جدی’ ايران به قطعنامه شماره 1737 شورای امنيت سازمان ملل متحد شده است.
روز جمعه، 5 ژانويه، علی لاريجانی که برای ديداری دو روزه وارد پکن، پايتخت چين، شده است با هو جينتائو، رييس جمهوری اين کشور، ديدار و به گزارش خبرگزاری دولتی ايران – ايرنا – پيام کتبی محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری، را تسليم وی کرد.
به گزارش خبرگزاری دولتی چين – شين هوا – رييس جمهوری چين در اين ملاقات گفت “شورای امنيت سازمان ملل متحد قطنامه شماره 1737 را به اتفاق آرا تصويب کرده و اين قطعنامه منعکس کننده نگرانی جامعه بين المللی در مورد موضوع هسته ای ايران است.”
آقای هو افزود “اميدواريم ايران بتواند واکنشی جدی را به اين قطعنامه نشان دهد.”
خبرگزاری دولتی ايران – ايرنا – گزارش کرده است که آقای لاريجانی در راس هياتی برای مذاکره در باره روابط دوجانبه، مسايل منطقه ای و بين المللی و موضوع هسته ای ايران به چين سفر کرده است.
شورای امنيت سازمان ملل متحد قطنامه شماره 1737 را به اتفاق آرا تصويب کرده و اين قطعنامه منعکس کننده نگرانی جامعه بين المللی در مورد موضوع هسته ای ايران است
رييس جمهوری چين
سرپرست مذاکرات هسته ای ايران پس از خاتمه ملاقات با رييس جمهوری چين در يک نشست خبری شرکت کرد.
وی گفت که برنامه های هسته ای ايران منحصرا دارای هدف های صلح آميز است.
روز پنجشنبه، خبرگزاری شين هوا گزارش کرد که آقای لاريجانی با تانگ جيا شوان، عضو شورای دولتی جمهوری خلق چين نيز ملاقات کرده است.
در پی اين ملاقات، آقای تانگ گفت که کشور وی خواستار از سرگيری مذاکرات هسته ای ايران است و ابراز اميدواری کرد که طرف های مربوطه شرايط مناسب را برای اين منظور فراهم آورند.
روابط چين و ايران
شين هوا به نقل از علی لاريجانی گزارش کرده است که جمهوری اسلامی به اصول پيمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای پايبند است و از يافتن راه حل موضوع هسته ای ايران حمايت می کند.
چين دارای روابط اقتصادی گسترده با ايران است و بخشی از نفت مورد نياز خود را از اين کشور تامين می کند.
در عين حال، جمهوری خلق چين، که عضو دايم شورای امنيت سازمان ملل است، به قطعنامه شماره 1737 شورا شامل برخی تحريم های هسته ای و تسليحاتی عليه ايران رای مثبت داد.
اين قطعنامه در ماه دسامبر 2006 به اتفاق آرا تصويب شد و در آن به ايران شصت روز مهلت داده شده است تا خواست بين المللی در مورد توقف بخشی از برنامه های هسته ای خود را برآورده سازد.
احتمال دارد که در پايان اين مهلت، وضع تنبيه های جديدی عليه ايران مورد بررسی اعضای شورای امنيت قرار گيرد.
ناظران گفته اند که ممکن است هدف آقای لاريجانی از سفر به چين ارزيابی واکنش اين کشور به طرح قطعنامه شديدتری عليه جمهوری اسلامی در پايان اين مهلت است.
پيشتر، شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی و شورای امنيت سازمان ملل با تصويب قطعنامه هايی از ايران خواستار محدوديت هايی در فعاليت های هسته ای اين کشور به خصوص توقف برنامه غنی سازی اورانيوم شده بودند.
در جريان مذاکرات شورای امنيت در مورد پيش نويس قطعنامه عليه ايران، نماينده چين گفت که هدف از تصويب اين قطعنامه ترغيب ايران به مذاکره برای حل بحران هسته ای اين کشور است.
ايران قطعنامه های شورای حکام آژانس و شورای امنيت سازمان ملل را رد کرده و فعاليت های هسته ای خود را با تعهدات اين کشور در چارچوب پيمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای منطبق دانسته است.
در حاليکه کشورهای غربی خواستار اعمال فشار بيشتر بر ايران شده اند، روسيه و چين عموما روشی ملايمتر را توصيه کرده اند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.