علت مهاجرت اقليتها از ايران مذهبي نيست
بازتاب: يكي از تجار ارمني ايران دو دليل عمده خود براي درخواست مهاجرت به آمريكا را اينگونه بيان ميكند: يكي اعتبار نداشتن پاسپورت ايراني براي رفتن به ديگر كشورها؛ دوم وضعيت بد اقتصادي ايران. نماينده مسيحيان آشوري ميگويد: ما در ايران آزادي بيشتري را نسبت به برادران مسلمان خود داريم. ما ميتوانيم به راحتي مشروب بخوريم، پسران و دختران ما ميتوانند…
كد خبر: ۷۲۳۸ تاريخ انتشار: ۱۵:۴۳ – ۱۱ اسفند ۱۳۸۶ تعداد بازديد: ۱۲۸۹
با وجود آنكه آمريكا با اهداف تبليغاتي امتيازات ويژهاي را براي كوچ دادن اقليتهاي غيرمسلمان از وطنشان ايران قايل شده، رهبران اين اقليتها معتقدند، اين امتيازات صادقانه نيست. اكنون چند دهه است كه آمريكا، تلاشهايي را براي كمك به مسيحيان، زرتشتيها و يهوديان براي فرار از ايران صورت ميدهد، اما هماكنون رهبران اين گروهها، انگيزههاي آمريكا از اين كار را زير سؤال برده و معتقدند، هماكنون تعداد اقليتهايي كه هزاران سال در اين كشور زندگي كردهاند، به دليل مهاجرت به شدت كاهش يافته است.
به گزارش سرويس بينالملل «تابناك» به نقل از «واشنگتنپست»، از دهه 1980، دولت آمريكا، مهاجرت به آمريكا را براي عدهاي خاص از خارجيان كه از نظر مذهبي در كشورهايي مانند شوروي سابق و هند و چين تحت فشار بودند، راحتتر كرد، اما رهبران ايرانيان غيرمسلمان ميگويند: گروههاي اقليتي آنها در ايران با سوءرفتار دولت روبهرو نبودهاند.
در اينباره حتي عدهاي از رهبران مسيحي و زرتشتي اعلام كردهاند پيروان مذهب آنان، مهاجرت را به خاطر مزايايي كه برنامههاي آمريكا در اختيار آنها قرار ميدهد، ترجيح ميدهند.
«يوتن بت كليا»، يكي از رهبران مسيحيان آشوري و نماينده مجلس ايران كه آمريكا را مسئول اصلي كاهش جمعيت اقليت مورد نمايندگي خود ميداند، ميگويد: بيشتر مسيحيان و زرتشتيها، به دليل بيكاري و وضعيت اقتصادي بد اينجا را ترك ميكنند كه البته اين مشكل درباره همه ايرانيان نيز صادق است.
به گفته وي، تنها هدف آمريكا از دادن گرينكارت به هممسلكانش، تبليغات است تا به اين ترتيب، نشان دهند ايران با اين اقليتها بدرفتاري ميكند.
بنا بر اين گزارش، اين برنامه توسط جامعه كمك به مهاجران يهودي ـ كه مركز آن در نيويورك است ـ با نام اختصادي «HIAS» پياده ميشود كه به طور سنتي به اسكان يهوديان جهان در آمريكا كمك ميكند. اين مؤسسه همچنين سال گذشته، حدود 4/3 ميليون دلار از دولت آمريكا براي كمك به اقليتهاي غيرمسلمان در ايران دريافت كرد.
بنا بر آمار در سال 1976، 420 هزار غير مسلمان در جميعت 34 ميليوني آن زمان ايران حضور داشتند كه بسياري از آنان، پس از انقلاب به خارج مهاجرت كردند.
به رغم موضع دولت ايران عليه اسرائيل، يهوديان ميگويند كه ميتوانند مراسم مذهبي خود را با آزادي كامل در ايران انجام دهند و هنوز هم حدود 25 هزار يهودي در ايران زندگي ميكنند كه به گفته رهبران اين اقليت در ايران، بزرگترين جمعيت يهوديان در خاورميانه را دارا هستند.
وزارت امور خارجه آمريكا ميگويد: در دهه گذشته، 2842 يهودي، با استفاده از برنامههاي اين دولت، ايران را به مقصد آمريكا ترك كردهاند كه اين آمار با بيش از هجده هزار نفر از غيرمسلمانان ديگر مقايسه ميشود.
گفتني است، هماكنون بيش از ده هزار ايراني در انتظار سفر به وين هستند كه مؤسسه HIAS در آنجا امكانات پناهنده شدن به آمريكا را برايشان فراهم ميكند.
كورش نيكنام، نماينده زرتشتيها در مجلس ايران ميگويد: «مهاجرت مشكل بسيار بزرگي براي اقليتهاي غيرمسلمان در ايران است و من اميدوارم روزي همه به ايران بازگردند. با اين روند، شايد تا سي سال آينده، ديگر زرتشتي در ايران وجود نداشته باشد».
در اوايل دهه كنوني، «هياس» توسط وزارت امور خارجه آمريكا، به عنوان تنها سازمان براي بررسي و اعطاي رواديد به اقليتهاي ايراني تأسيس شد و در وين فعاليت خود را آغاز كرد. در سال 2004 نيز كنگره آمريكا با تصويب قانوني، مهاجرت به آمريكا را براي اقليتهاي مذهبي راحتتر كرد. بودجه آمريكا براي اين سازمان كه در سال 2002 كه 24/1 ميليارد دلار بود، در سال 2002 حدودا سه برابر شد و به 46/3 ميليارد دلار در سال 2007 رسيد. آمريكا كه ايران را در ميان هشت كشوري كه در آنها خفقان مذهبي هست دستهبندي كرده، علت اين افزايش بودجه را افزايش تقاضا عنوان نموده است!
يكي از تجار ارمني ايران كه نخواست نامش فاش شود، دو دليل عمده خود براي درخواست مهاجرت به آمريكا را اينگونه بيان ميكند: يكي اعتبار نداشتن پاسپورت ايراني براي رفتن به ديگر كشورها؛ دوم وضعيت بد اقتصادي ايران.
«بت كليا»، نماينده مسيحيان آشوري در مجلس ايران ميگويد: ما در ايران آزادي بيشتري را نسبت به برادران مسلمان خود داريم. ما ميتوانيم به راحتي مشروب بخوريم، پسران و دختران ما ميتوانند به راحتي در محافل ما باشند، ما ميتوانيم برقصيم و بخوانيم كه مسلمانان اجازه اين كارها را ندارند.
او ميگويد: در ايران تنها دو قانون باعث ايجاد مشكل براي اقليتها ميشود؛ يكي بحث ارث است، يعني زماني كه يكي از اعضاي خانواده مسلمان ميشود و دوم بحث قصاص درباره قتل يك غيرمسلمان به دست مسلمان كه اين قوانين نيز به تدريج در حال اصلاح است.
محمدعلي ابطحي، روحاني شيعه ايراني ميگويد: راهي نيست كه دولت ايران بتواند مانع خروج اين افراد شود، چرا كه اين امر سرو صداي بينالمللي را به دنبال دارد.
ابطحي گفت: اگر هياس راه را براي مسلمانان ايراني باز كند، بسياري از آنها به آمريكا ميروند. به نظر من، همين روند را نيز ميتوان در پاكستان و عربستان هم ديد. من از اينكه پيروان ديگر اديان، ايران را ترك ميكنند، نگرانم، اما به هر روي، براي جلوگيري از اين روند، بايد فاكتورهايي كه بر همه ايرانيان تأثير ميگذارد، از بين برد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.