خاتمی: باید این بازی را به هم بزنیم
بیبیسی: داوطلبان اصلاح طلب نامزدی انتخابات مجلس شورای اسلامی که صلاحیتشان از سوی شورای نگهبان رد شده و امکان شرکت در رقابتهای انتخاباتی را نیافته اند جلسه ای با شرکت محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران تشکیل دادند.
اين گردهمایی به دعوت ستاد ائتلاف اصلاح طلبان در مسجد امير المؤمنين واقع در بلوار مرزداران تهران تشكيل شد.
محمد خاتمی طی سخنرانی اش در این گردهمایی نسبت به نقشه ای برای بیرون راندن اصلاح طلبان از حکومت هشدار داد و گفت: “نقشه ای وجود دارد که باید آن را برهم زد، ما باید این بازی را به هم بزنیم به هر صورتی که میسر است، بر این اساس با همه وجود در انتخابات، مظلومانه اما با نشاط شرکت می کنیم، خیلی ها نقشه های بزرگی کشیده اند که با حضور مردم در انتخابات خنثی می شود”.
رئیس جمهور پیشین ایران از ردصلاحیت شدگان خواست در صحنه انتخابات باقی بمانند و مردم را به رأی دادن تشویق کنند، چراکه به گفته وی، “بین کاندیداهای انتخابات مجلس هشتم نیروهایی پیدا می شوند که در کنار نیروهایی که از جانب شما به مجلس می روند می توانند روی اصول پافشاری کرده، نقشه ها و سلیقه های خاص را برهم بزنند”.
آقای خاتمی طی سخنرانی اش در این گردهمایی شرایط کنونی ایران را با دوران پس از درگذشت پیامبر اسلام مقایسه کرد که به گفته وی در آن، انتساب به پیامبر جرم به شمار می رفت: “امروز اگر دقت کنید می بینید که انقلاب، امام [آیت الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی] و شخصیت آن بزرگوار مورد غفلت قرار می گیرد و به کسانی که در این زمینه دغدغه دارند اتهام وارد می شود”.
اشاره محمد خاتمی به این بود که بخشی از ردصلاحیت شدگان اصلاح طلب در زمان رهبری آیت الله خمینی به وی نزدیک بوده و بیش از کسانی که اکنون قدرت را در دست دارند از حمایت آیت الله خمینی برخوردار بودند.
آقای خاتمی تأکید کرد که نمی خواهد در مورد نظارت استصوابی شورای نگهبان که پس از درگذشت آیت الله خمینی اعمال می شود و ردصلاحیتها بر اساس آن صورت می گیرد صحبت کند اما نسبت به شیوه اجرای نظارت استصوابی ابراز نگرانی کرد و گفت: “کلیه کاندیداهای اصلاح طلبی که در این دوره رد صلاحیت شده اند انسانهایی مؤمن، شجاع و دارای سابقه انقلابی اند که در حساسترین مقاطع پایبندی خود را به این نظام و انقلاب اثبات کردند و مردم نیز اعتماد خود به این افراد را به انحای مختلف تا به حال نشان داده اند، بر این اساس، محروم کردن این افراد از شرکت در انتخابات از بین بردن حق مردمی است که میزان، رأی آنهاست و این مسئله خطرناکی است”.
در دور جاری انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران حدود سی درصد از داوطلبان نامزدی در انتخابات که بیشترشان از اصلاح طلبان بودند ردصلاحیت شدند، رایزنیها و تجدیدنظرخواهیها باعث شد شورای نگهبان صلاحیت برخی از ردصلاحیت شدگان را تأیید کند اما آقای خاتمی در سخنرانی اش، روند تجدیدنظر در صلاحیتها را “مؤید نگرانی از رفتار مجریان انتخابات و اتفاقی تکاندهنده” خواند و گفت: “در این بازگشت مجدد به خاطر اعمال سلیقه ها همچنان غیبت برخی نیروهای جدی و شناخته شده جریان اصلاحات را شاهدیم”.
رئیس جمهور پیشین ایران گفت در نتیجه ردصلاحیتها، جریان اصلاح طلب که به گفته وی، مورد توجه بخش اعظم جامعه است، در اکثر حوزه های انتخابیه امکان رقابت ندارد اما در عین حال تأکید کرد که باید در انتخابات شرکت کرد.
وی دلیل اصرار خود بر شرکت در انتخابات به رغم عدم امکان رقابت برای اصلاح طلبان را “موقعیت حساس جامعه بشری، منطقه و تهدیدهای بزرگی” دانست که به گفته وی، اگر کارگر شود خشک و تر را با هم می سوزاند.
محمد خاتمی مسئولیت هرگونه اقدامی در جهت عملی شدن این “تهدیدها” را متوجه کسانی دانست که به سلامت انتخابات و عوامل مؤثر در “پرشور” شدن آن خدشه وارد می کنند، وی در ادامه سخنانش در این باره گفت: “رفع تهدید از کشور هنر است، استقبال از تهدیدها و زمینه سازی برای آنها هنر نیست”.
آقای خاتمی از اصلاح طلبان خواست که در عرصه بمانند و جلوی نهادینه شدن “رویه نادرستی” که به گفته وی، انتقاد از حاکمیت را خروج از آن تعبیر می کند، بگیرند.
وی در این باره گفت: “آنها که در زمان طاغوت زندان رفته اند دلشان برای نظام بیشتر از کسانی می سوزد که نمی دانیم کی هستند و از کجا آمده اند، ما از حاکمیت دفاع می کنیم اما باید توجه داشت که نباید با انتقادهایی که ما از حاکمیت می کنیم برخورد منفی صورت گیرد”.
او خطاب به اصلاح طلبان گفت: “شما اگر بیش از دیگران صلاحیت حضور در حاکمیت را نداشته باشید، کمتر از دیگران این صلاحیت را ندارید، باید از حق خود استفاده کنید زیرا عده ای تلاش می کنند با انحای مختلف شما را از صحنه خارج کنند، نباید گذاشت این مسئله اتفاق بیفتد”.
آقای خاتمی ادامه داد: “به هر اندازه باید در عرصه حاکمیت حضور داشت، این حضور را نباید از دست داد، البته با حفظ اصول و ارزشها نه اینکه برای ماندن در عرصه از مبنایی ترین اصولمان دست برداریم”.
رئیس جمهور پیشین ایران همچنین در سخنان خود هشدار داد که در شرایط کنونی ظاهرپرستی و خرافه پرستی بعضاً از تریبونهای رسمی تبلیغ می شود.
پیام برای این مطلب مسدود شده.