16.03.2008

جان لاین خبرنگار بی بی سی در تهران: افزایش قدرت نظامیان درایران

بی‌بی‌سی: انتخابات روز جمعه در تاریخ جمهوری اسلامی ایران پرهیجان ترین انتخابات محسوب نمی شود.

بسیار، یا اکثریت نامزدهای اصلاح طلب یا لیبرال برای مجلس هشتم رد صلاحیت شدند و محافظه کاران با این کار قبضه خود را بر مجلس کشور حتمی کردند.

با این همه این انتخابات می تواند تغییر مهمی را برای ایران دربر داشته باشد: نشانه ای مهم در افزایش قدرت نظامیان کشور که به نوبه خود می تواند با کنترل بیشتر تندروها بر سیاست خارجی کشور، تبعاتی جهانی را با خود داشته باشد.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از زمانی که محمود احمدی نژاد در ایران به قدرت رسیده، آرام آرام قدرت خود را افزایش داده است.

فرماندهان سابق سپاه، از جمله خود رییس جمهوری ایران، بسیاری از پست های مهم کشور را در دست دارند.

و هم اکنون انتظار می رود اعضای سابق سپاه صاحب بسیاری از کرسی های مجلس هشتم شوند و قدرت روحانیون شیعه را در این نهاد تحت الشعاع قرار دهند.

کریم سجادپور، تحلیل گر مسائل ایران در بنیاد کارنگی واشنگتن می گوید: ” افزایش قدرت نظامیان در ایران حادثه ای است که از هر اتفاق دیگر در دنیای سیاست ایران پر اهمیت تر به نظر می رسد.”

به گفته آقای سجادپور” سپاه به عنوان یک نهاد ایرانی به عامل تعیین کننده اصلی در صحنه سیاسی و اقتصادی کشور تبدیل شده است.”

” 10 یا 15 سال پیش مردم می گفتند من آدم بانفوذی را می شناسم که با این یا آن روحانی ارتباط دارد. اما این روزها می گویند طرف بانفوذ است چون با این یا آن سپاهی ارتباط دارد.”

بانفوذ و ثروتمند؛ اصلا غریب نیست. در چند سال گذشته دولت ایران قراردادهای میلیارد دلاری و هنگفتی را با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی امضا کرده است.

اخیرا مجلس ایران طرحی را تصویب کرد که قدرت اقتصادی نظامیان را باز هم افزایش داد و بر اساس آن موسسات و نهادهای دولتی و عمومی می توانند بخشی از فعالیت های اقتصادی را با استفاده از نیروهای داوطلب بسیجی توسط سازمان بسیج سازندگی نیروی مقاومت بسیج اجرا کنند.

نظامیان ایران در حال حاضر در ساخت سدها و جاده سازی شرکت دارند و به بزرگترین قدرت در صنعت نفت کشور تبدیل شده اند. حتی اداره فرودگاه بین المللی تازه تهران نیز در اختیار آنان است.

سعید لیلاز، که خود پیشتر افسر سپاه پاسداران انقلاب بوده می گوید تحولات اخیر، عطش قدرت سپاه را از همیشه بیشتر کرده است: ” می توانم بگویم که نیروهای نظامی بی صبرانه منتظرند که قدرت سیاسی بیشتری پیدا کنند. در حال حاضر به اندازه کافی قدرت اقتصادی و قدرت اجرایی دارند و تجربه آنها در زمینه اجرایی خوب است.”

آقای لیلاز می گوید: ” شاید این گروه بر این باورند که برای مدیریت کشور از سیاستمداران نوعی ایران بهترند. مثلا اگر آقای احمدی نژاد موفق نشود به نظر می رسد که آینده روشنی در کشور وجود ندارد. مدیر بعدی که خواهد بود؟”

آقای لیلاز می پرسد :” ما لیبرال ها را در دوره آقای رفسنجانی امتحان کردیم، دموکراسی را در زمان آقای خاتمی و عدالت اجتماعی را در دوره آقای احمدی نژاد. نفر بعدی کیست؟”

افزایش انحصارگرایی در قدرت

حکومت ایران این روزها بیشتر و بیشتر انحصارطلب می شود.

خانم عبادی هراس حکومت ایران از مخالفان را نشانه ضعف حکومت و عدم محبوبیت آن می داند

مخالفان با بی رحمی سرکوب می شوند و تقریبا هیچ نشانی از راهپیمایی های ضد دولتی دیده نمی شود.

شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل و وکیل فعال در زمینه حقوق بشر می گوید اینها نشانه یک دولت بدون محبوبیت است: ” وقتی که دولت با حمایت جدی مردمش روبرو باشد از انتقاد هراسی ندارد و مخالفان را تحمل می کند و اما یک دولت ضعیف اغلب از منتقدانش هراس دارد. این دولتی است که آنطور که می خواهد محبوب مردم نیست.”

غرب نیز از افزایش قدرت نظامیان در ایران در هراس است.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، همان نهادی است که سال گذشته ملوان های بریتانیایی را دستگیر کرد و در عین حال توسط آمریکایی ها به حمایت از شورشیان عراق و تامین تسلیحات حزب الله لبنان و حماس متهم می شود.

با این حساب با افزایش قدرت نظامیان در حکومت باید انتظار داشت احتمال مصالحه در مسئله هسته ای کمتر شود و در عین حال دخالت های ایران در خاورمیانه افزایش یابد.

تندروتر

سپاه ایران حتی فرودگاه بین المللی تازه تهران را نیز اداره می کند

از زمان ریاست جمهوری محموداحمدی نژاد، این موضوع تقریبا بدیهی شده با این همه خود رییس جمهوری ایران می تواند به همان اندازه که علت این تحول محسوب می شود خود معلول نیز باشد. هم عروسک و هم عروسک گردان.

قدرت واقعی در ایران در دست آیت الله خامنه ای رهبر این کشور و اطرافیانش است.

افزایش قدرت نظامیان می تواند شیوه رهبر ایران بر افزایش کنترل خود او بر کشور، و یا ایجاد یک پایگاه قدرت برای خودش باشد تا از وابستگی خود به روحانیونی که گاه اعتبار مذهبی او را به زیر سئوال برده اند بکاهد.

قطعا در کوتاه مدت، پیروز اصلی این انتخابات آیت الله خامنه ای خواهد بود چرا که نسل جدیدی از فرماندهان سابق نظامی که به قدرت خواهند رسید، همگی مستقیما پست خود را به او مدیونند.

در هر حال به نظر می رسد حکومت ایران به طور یک دست تری از این پس تندرو تر شود.

هرگونه رویای غرب برای به دوباره قدرت گرفتن میانه روها در تهران نقش بر آب شده است.

و این تحول مهمی است که واشنگتن، لندن و سایر دولت های غربی باید راه مقابله با آن را پیدا کنند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates