نبرد نیروهای دولتی و سپاه مهدی در بصره
بیبیسی: یک روز پس از اعلام مقررات وضعیت فوق العاده و منع رفت و آمد شبانه در شهر بصره نبردی سنگین در این شهر جریان دارد.
از بامداد روز سه شنبه، 25 مارس (6 فروردین)، درگیری شدید بین نیروهای امنیتی عراق و شبه نظامیان مسلح سپاه مهدی، به رهبری مقتدی صدر، روحانی تندرو شیعه، در شهر بصره آغاز شده و دو طرف علاوه بر تبادل آتش اسلحه سبک، به پرتاب خمپاره به سوی مواضع یکدیگر مبادرت کرده اند.
براساس گزارش های رسیده این درگیری از ساعت 5 بامداد به وقت محلی و پس از ورود نیروهای پلیس عراق به یکی از محله های بصره، که مرکز فعالیت سپاه مهدی است، آغاز شد.
در ساعات بعد، دامنه نبرد به محله های دیگر بصره نیز سرایت کرد و گفته می شود که نوری المالکی، نخست وزیر عراق، شخصا پیشرفت عملیات را زیر نظر دارد.
از آغاز اشغال عراق در سال 2003، حفظ امنیت بصره بر عهده نیروهای بریتانیایی بود اما در ماه دسامبر سال گذشته، این مسئولیت به نیروهای امنیتی عراق واگذار شد و واحدهای بریتانیایی در فرودگاه بصره، واقع در حومه شهر، مستقر شدند.
شبه نظامیان سپاه مهدی در مورد اقدام نیروهای دولتی در مراکز تحت تسلط این گروه هشدار داده بودند
بصره از شهرهای عمدتا شیعه نشین عراق است و شبه نظامیان شیعه، از جمله سپاه مهدی، در این شهر فعالیت گسترده ای داشته اند.
روز دوشنبه نخست وزیر عراق در بازدیدی از بصره اعلام داشت که دولت مرکزی در نظر دارد حاکمیت خود را بر بصره اعمال دارد و نظم و امنیت را در این شهر، که از مراکز مهم نفتی عراق است، برقرار سازد.
در پی اظهارات نخست وزیر عراق، پلیس بصره این شهر را به مدت نامعلوم تحت مقررات منع رفت و آمد شبانه قرار داد و هدف از این اقدام را خاتمه دادن به بی نظمی ناشی از فعالیت خودسرانه شبه نظامیان در این شهر اعلام داشت.
رقابت خونین
مقامات پلیس بصره گفته اند که رقابت خونین بین گروه های شبه نظامی شیعه برای تسلط بر این شهر باعث هرج و مرج و نا امنی در دومین شهر بزرگ عراق شده است.
سپاه مهدی از جمله این گروه های شبه نظامی است که پس از اعلام مقررات وضعیت فوق العاده هشدار داد که نسبت به اقدام نیروهای امنیتی برای مهار کردن این گروه واکنش شدید نشان خواهد داد.
نیروهای دولتی با استفاده از خودروهای زرهی به گشت زنی در نقاط مختلف بصره پرداخته اند
در عین حال، با آغاز درگیری در روز سه شنبه، سخنگوی سپاه مهدی در شهر نجف گفت که این گروه در پی خونریزی و برادرکشی نیست و خواستار برقراری آتش بس بین دو طرف و مذاکره برای حل اختلافات موجود شد.
ماه گذشته سپاه مهدی آتش بس در حملات به نیروهای خارجی مستقر در عراق را که در ماه اوت سال گذشته به اجرا گذاشته بود تمدید کرد.
با اینهمه، این اقدام مانع درگیری های خونین بین نفرات سپاه مهدی و سایر گروه های شیعه در بصره نشد.
در خلال ماه های اخیر، شبه نظامیان شیعه مسئول موارد متعدد ترور، آدم ربایی و اجرای خودسرانه قوانین و مقررات سختگیرانه شرعی علیه مردم بصره شناخته شده اند و از اعمال حاکمیت دولت مرکزی بر این شهر جلوگیری کرده اند.
همچنین، گفته می شود که گروه های مختلف مستقر در شهر برای تسلط بر مسیرهای پر سود قاچاق نفتی در رقابتی خونین درگیر بوده اند.
بخش اعظم درآمد نفتی دولت مرکزی عراق از حوزه نفتی بصره تامین می شود و خاتمه دادن به تسلط شبه نظامیان بر شهر بصره برای تسلط دولت بر یکی از مهمترین مراکز اقتصادی این کشور ضرورت داشته است.
به دلیل اجرای مقررات وضعیت فوق العاده، ورود و خروج خودرو به بصره برای چند روز ممنوع اعلام شده و خبرگزاری دولتی ایران به نقل از فرماندار خرمشهر گزارش کرده که مقامات عراقی وی را از بستن گذرگاه مرزی شلمچه به مدت سه روز مطلع کرده اند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.