تلاش برای رفع نگرانی در مورد احتمال حمله به ايران
بیبیسی: آقای بوش گفت گمانه زنی ها در مورد احتمال حمله به ايران انگيز سياسی دارد
جورج بوش برای فرونشاندن توفان گمانه زنی ها در مورد احتمال حمله نظامی آمريکا به ايران که خود يک ماه قبل به برخاستن آن دامن زده بود، گفته است که دولت او ضمن حفظ فشار بر ايران قصد ندارد به اين کشور حمله کند.
رئيس جمهور آمريکا روز دوشنبه در مصاحبه ای با شبکه تلويزيونی “سی اِسپَن” آمريکا هرگونه حرف و اظهار نظر در مورد برنامه ريزی دولت وی برای حمله نظامی به ايران را به عنوان “سر و صدای” توخالی رد کرد.
اظهارات و اقدامات مقام های دولت آمريکا طی يک ماه گذشته باعث انتقاد شديد دمکرات ها به دولت بوش در مورد رويکردش مقابل ايران شده است.
سرآغاز گمانه زنی های تازه در مورد احتمال درگيری نظامی آمريکا با ايران به سخنرانی يک ماه قبل جورج بوش در کنگره بازمی گردد.
آقای بوش در آن سخنرانی در مورد “دخالت” در عراق شديدا به ايران هشدار داد و تهديد کرد که ارتش اين کشور شبکه های پيشرفته سلاح رسانی به شبه نظاميان شيعه در عراق را که به ادعای وی با مساعدت ايران تشکيل شده اند تعقيب و نابود خواهد کرد.
حملات لفظی و اقدامات دولت بوش عليه ايران برای تقريبا سه هفته با شدت ادامه داشت، اما از يک هفته پيش تاکنون به نسبت فروکش کرده است.
در اين مدت از جمله مشخص شد که رئيس جمهور آمريکا به نيروهای مسلح اين کشور در عراق دستور داده است آن دسته از عوامل ايرانی در عراق را که به گفته دولت آمريکا در قتل سربازان آمريکا نقش دارند شناسايی و نابود کنند.
رد گمانه زنی ها
فکر می کنم واکنش من به اين سر و صداها در باره اينکه ‘او می خواهد به جنگ برود’ اول از همه اين است که من تاکتيک های آنها [دمکرات ها] را درک نمی کنم. به گمانم بايد بگويم که اين حرف ها انگيزه سياسی دارد
جورج بوش
بازداشت تعدادی از مقام های ايرانی توسط نيروهای آمريکايی در عراق که پنج تن از آنها هنوز در بازداشت به سر می برند ظاهرا ناشی از همين فرمان بود. گفته می شود برخی از مقام های بازداشت شده اعضای ارشد سپاه پاسداران بوده اند.
مقام های ارشد نظامی و اطلاعاتی دولت بوش نيز در اين مدت در جلسات مختلف کنگره به نمايندگان اين کشور گفته اند که شواهد روزافزونی در مورد دخالت ايران در عراق به خصوص کمک به شبه نظاميان شيعه در اختيار دارند.
وزارت دفاع آمريکا روز يکشنبه برای مستند کردن اتهامات خود عليه ايران “شواهد” آنچه را ادعا می کند نشانگر دخالت مستقيم “مقام های ارشد ايرانی” در ارسال بمب های پيشرفته برای شبه نظاميان شيعه است را عرضه کرد.
دولت بوش همزمان با تشديد حملات لفظی عليه ايران دو ناو هواپيمابر را در هفته های اخير به خليج فارس اعزام کرد.
همه اين اقدامات باعث نگرانی اعضای حزب دمکرات در مورد احتمال بروز جنگ ديگری مانند عراق، اين بار با ايران، شده است.
نگرانی دمکرات ها
مقام های بلند پايه اين حزب از جمله سناتور جان راکفلر، رئيس جديد کميته اطلاعات امنيتی سنا، می گويند موضع گيری های دولت بوش برای آنها يادآور دوره منتهی به جنگ عراق است.
آنها در اين مدت مکررا به دولت آقای بوش هشدار داده اند از بزرگ کردن شواهد مربوط به “دخالت ايران در عراق” خودداری کند و به علاوه گفته اند دولت برای هرگونه اقدام نظامی عليه ايران بايد از کنگره که در اختيار دمکرات هاست اجازه بگيرد.
سناتورهای دمکرات عليه اقدام نظامی مقابل ايران به دولت بوش هشدار داده اند
دمکرات ها همچنين شواهدی را که پنتاگون روز يکشنبه در مورد نقش ايران در ارسال سلاح های پيشرفته به شبه نظاميان شيعه عراق عرضه کرد زير سوال بردند.
آقای بوش روز دوشنبه در مصاحبه با “سی اسپن” در واقع به اتهامات دمکرات ها پاسخ می گفت.
رئيس جمهور آمريکا گفت: “فکر می کنم واکنش من به اين سر و صداها در باره اينکه ‘او می خواهد به جنگ برود’ اول از همه اين است که من تاکتيک های آنها [دمکرات ها] را درک نمی کنم. به گمانم بايد بگويم که اين حرف ها انگيزه سياسی دارد.”
آقای بوش افزود: “از سوی ديگر، اميدوارم که اعضای کنگره، به ويژه در حزب مخالف، خطر شديد دسترسی ايران به سلاح اتمی را درک کنند.”
البته اين اولين بار نيست که کاخ سفيد – که به خاطر اشتباهات عمده در مورد مجهز بودن صدام حسين به سلاح های کشتار جمعی با کسر شديد اعتبار روبروست – مجبور می شود برنامه ريزی برای حمله به ايران را انکار کند. پيش از آقای بوش ساير مقام های دولت او از جمله وزير دفاع اين موضوع را انکار کرده اند.
همزمان کاخ سفيد تا حدودی رسانه ها را در بزرگ کردن گمانه زنی ها در مورد احتمال عمليات نظامی عليه ايران مقصر دانسته است.
‘نقش مطبوعات’
برخی روزنامه های آمريکايی در هفته های اخير با چاپ گزارش هايی دولت بوش را برای ارائه شواهد آنچه دخالت ايران در عراق می داند تحت فشار قرار داده اند.
تونی اسنو، سخنگوی کاخ سفيد، روز دوشنبه گفت: “فکر نمی کنم لحن ما عوض شده باشد. با حفظ کامل احترام مطبوعات، بايد بگويم که فکر می کنم تلاش هايی در ميان آنها در جريان بوده تا اين مساله را بزرگ کنند و بپرسند: آيا دولت دنبال شکار ايران است؟.”
بازدارندگی؟
از محتوای بحث کاملا پيداست که آنها [اعضای دولت بوش] سعی دارند مانع جاری شدن پول و سلاح (به عراق) شوند، نه اينکه درحال آماده کردن خود برای جنگ با ايران باشند.
آنتونی کوردزمن، کارشناس خاورميانه
آنتونی کوردزمن، کارشناس خاورميانه در مرکز مطالعات بين المللی و استراتژيک در واشنگتن به خبرگزاری رويتر گفت که مباحثات پيرامون ايران ظاهرا ناشی از تلاش دمکرات ها برای يافتن موضوعی برای حمله به کاخ سفيد و همچنين ناشی از تلاش نومحافظه کارانی است که خواهان شاهد تغيير رژيم تهران هستند.
وی گفت: “از محتوای بحث کاملا پيداست که آنها [اعضای دولت بوش] سعی دارند مانع جاری شدن پول و سلاح (به عراق) شوند، نه اينکه درحال آماده کردن خود برای جنگ با ايران باشند. نشانه ها بيش از هر چيز حاکی از بازدارندگی است.”
آقای بوش در مصاحبه خود همچنين در مورد مناقشه مربوط به برنامه اتمی ايران گفت که او “سياست جامعی با هدف حل مسالمت آميز اين مساله دارد” و قول داد ايران را برای معلق کردن بخش های حساس برنامه اتمی اش که می تواند در جهت ساخت سلاح اتمی به کار گرفته شود “شديدا تحت فشار بگذارد.”
مقام های ايران اتهامات آمريکا در مورد دخالت در امور عراق از جمله ارسال سلاح برای شبه نظاميان شيعه و همچنين تلاش برای دستيابی به سلاح اتمی را رد می کنند.
محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری ایران روز يکشنبه در مصاحبه ای با تلویزیون “ای بی سی” اتهامات آمریکا مبنی بر کمک تسلیحاتی به شورشیان شيعه در عراق را رد کرد و گفت که ایران خواهان صلح است و با هر نوع درگیری مخالف است.
آقای احمدی نژاد در اين مصاحبه بار دیگر خواهان خروج نیروهای آمریکایی از عراق شد و گفت راه استقرار صلح در عراق، خروج نیروهای خارجی از عراق است.
وی خاطرنشان کرد که ایران از هر نوع درگیری پرهیز می کند و از درگیری و خونریزی احتمالی ناراحت خواهد شد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.