05.01.2007

گوشي هاي تلفن نيز بازرسي مي شوند

روز:
شروين اميدوار

پليسي براي موبايل،تازه ترين مورد از دستاوردهاي فضاي پليسي در ايران است. بسياري از شهروندان تهراني و ساير شهرستان هاي کشور اين روزها با ماموراني لباس شخصي رو به رو شده اند که ضمن معرفي خود به عنوان مامور نيروي انتظامي اقدام به بازبيني موبايل آنان کرده اند. فرمانده نيروي انتظامي نيز پيش از اين تاکيد کرده که تيمي از ماموران نيروي انتظامي براي بازرسي از تعميرگاه هاي موبايل تشکيل شده است.

از ماهواره تا موبايل

دامنه پليسي کردن فضاي کشور به تدريج به مراحلي مي رسد که عملا حريم خصوصي ديگر معناي خود را از دست مي دهد. اين روند که از طرح هايي چون “برخورد با بد حجابي”،”طرح افزايش امنيت اجتماعي” و “طرح سراسري برخورد و جمع آوري ماهواره” آغاز شد، در هفته هاي اخير به بازبيني موبايل شهروندان رسيده است.
خبر تشکيل “پليس موبايل” درهفته هاي اخير در سراسر کشور پخش شده، و بسياري از شهروندان گفته اند در خيابان توسط لباس شخصي هايي که خود را مامور نيروي انتظامي معرفي کرده اند، مجبور به توقف شده و گوشي هاي تلفن همراه شان مورد بازبيني قرار گرفته است.

به دنبال مطالبي که از زمان پخش فيلم منتسب به يک بازيگر تلويزيون، از قول فرمانده نيروي انتظامي منتشر شد،وي تاييد کرد نيروي انتظامي با تشکيل تيم هاي ويژه اي “از اين پس تعميرگاه هاي موبايل را براي جلوگيري از پخش فيلم هاي شخصي تحت کنترل قرار مي دهد”. اسماعيل احمدي مقدم در عين حال تاکيد کرد که “بررسي‌ها و نظارت خاصي بر مراكز تعمير گوشي‌هاي تلفن همراه و كامپيوترهاي شخصي را به اجرا مي گذارد و از اين پس سيستم‌هاي ذخيره اطلاعاتي اين تعميرگاه‌ها توسط نيروي انتظامي كنترل مي‌شود”.

بازتاب گسترده بازررسي گوشي هاي موبايل مردم اما در آستانه انتخابات شوراها، فرمانده نيروي انتظامي را برآن داشت تا در سخناني که توسط خبرگزاري مهر منتشر شد، اعلام کند: “ما تلفن هاي همراه را چک نمي‌کنيم اما تعميرگاه هاي موبايل و رايانه را چک مي کنيم و با کساني که سرقت اطلاعات کرده باشند به شدت برخورد مي‌کنيم”.

کار آن قدر بالا گرفت که علاء الدين بروجردي، ريس کميسيون امنيت ملي مجلس نيز به طور رسمي وارد ميدان شد و اعلام کرد: “بازررسي گوشي موبايل توسط هر نهادي ممنوع است”.

تکذيب!

دو روز پيش نيزواحد مرکزي خبر به نقل از رييس مرکز اطلاع رساني ستاد انتظامي تهران بزرگ “برخي شايعات مبني بر فعاليت پليس موبايل را تکذيب کرد”. سرهنگ مهدي احمدي به اين خبرگزاري گفته بود:”موضوعي به عنوان پليس موبايل وجود ندارد و مردم در صورت مشاهده افرادي با اين عنوان جعلي مراتب را به پليس 110 اطلاع دهند”.

اين مقام نيروي انتظامي بازرسي هاي صورت گرفته از گوشي موبايل مردم را به “فرصت طلبان” نسبت داده و گفته”اخيرا مشاهده شده است عده‌اي فرصت طلب در برخي مناطق شهر تهران خود را مامور نيروي انتظامي معرفي و گوشي هاي همراه شهروندان را کنترل و در صورت مشاهده تصاوير و فايل هاي صوتي غيرمتعارف آنها را حذف مي کنند”. با اين حال او توضيح نداد که چرا اين تعداد پر شمار” فرصت طلباني” که گوشي تلفن مردم را بازرسي مي کنند، همزمان با اظهارات فرمانده نيروي انتظامي در همه جاي کشور پيدا شده اند.

اما روزنامه تهران امروز به صاحب امتيازي سازمان تبليغات اسلامي در شماره امروز خود به نقل از يکي از شهروندان تهراني نوشت: “روز جمعه 8 دي 1385 در متروي تهران ـ كرج موبايل من توسط فردي كه خود را پليس موبايل مي‌ناميد ضبط شد”.

اين روزنامه همچنين اگر چه در شماره امروز خود تکذيب وجود پليس موبايل را تيتر يک کرد اما به نقل از سرپرست مركز فرماندهي انتظامي تهران بزرگ تشکيل “تيم ويژه پليس امنيت براي موبايل” را تاييد کرد و نوشت: “تيم ويژه پليس امنيت تشكيل شده است تا به صورت موردي به تعميرگاه‌هاي تلفن همراه و موبايل فروشي‌هايي كه گوشي تلفن همراه افراد مختلف را در اختيار دارند، بروند و اگر مورد مشكوك و غير قانوني ديدند، برخورد قانوني با آنها صورت گيرد”.

اين روزنامه در عين حال از قول مقامات نيروي انتظامي نوشت: “به هيچ وجه نيرويي تحت عنوان پليس قرار نيست موبايل شهروندان تهراني را كنترل كند. شهروندان مي‌توانند در صورت مشاهده اين موضوع حتي اگر مشخص شد شخص مامور نيروي انتظامي است موضوع را به 110 و يا 197 اطلاع دهند”.

سرهنگ ساويز رئيس دفتر بازرسي نظارت و هماهنگي ناجا، اما اعلام کرد که: “تاكنون شهروندان متعددي جهت كسب اطلاعات در خصوص شايعه فعاليت پليس موبايل با اين مركز تماس گرفته‌اند”. بر اساس اعلام اين مقام نيروي انتظامي”به همين علت به تمام اپراتورهاي مركز 197 دستور داده شده است تا در صورت گزارش مصادره تلفن اشخاص توسط پليس و حتي افراد غير پليس پيگيري ويژه‌اي صورت گيرد”.

اظهارات مقام هاي مختلف نيروي انتظامي اما تاکنون نه تنها ابهامات مربوط به تشکيل پليس موبايل را رفع نکرده، بلکه بر آنها افزوده است. چرا که همه آنها در عين حال تشکيل “تيم ويژه بازرسي از فروشگاه ها و تعميرگاه هاي موبايل” را تاييد کرده اند.

فرمانده نيروي انتظامي تهران نيز در روز ششم دي ماه، به خبرگزاري ايسنا گفته بود: “تيمي از پليس امنيت براي بازرسي از تعميرگاه‌هاي موبايل تشكيل شده است”.

در همين حال برخي از شهروندان مي گويند در ايست بازرسي هاي شبانه در سطح تهران و ساير شهرهاي کشور نيز در هفته هاي اخير بازرسي موبايل به امري متداول تبديل شده است.

اگرزماني قصه شنود تلفن ها مطرح بود، حالا بازرسي گوشي ها نيز رايج يافته است. اين بازرسي ها به کجا ختم مي شود؟

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates