چين اطلاعات برنامه اتمي ايران را به آژانس داد
بازتاب: ديپلماتها در وين مدعي شدهاند: چين، از مخالفان تشديد تحريمهاي ايران در شوراي امينت، اطلاعات خود درباره ارتباط برنامه هستهاي تهران با تلاش براي دستيابي سلاح اتمي را در اختيار آژانس بينالمللي انرژي اتمي قرار داده است.
پکن و مسکو از زمان اعمال نخستين دور تحريمهاي شوراي امنيت عليه ايران در سال ۲۰۰۶، همواره مخالف افزايش فشارها و تشديد تحريمها عليه تهران بودهاند.
به گزارش «آسوشيتدپرس»، به نظر ميرسد تصميم چين براي ارايه اطلاعات به بازرسان سازمان انرژي اتمي براي تحقيق درباره ارتباط برنامههسته اي ايران با بخش نظامي، به دليل سختتر شدن موضع جامعه بينالمللي نسبت به تهران است.
اين در حالي اس كه آژانس بينالمللي انرژي اتمي از ابراز نظر درباره دريافت اطلاعات از چين خوددداري کرده است.
در همين زمينه، روز چهارشنبه،«شان مک کورمک»، سخنگوي وزارت امور خارجه آمريکا، در کنفرانس خبري خود حاضر به تأييد يا رد اين خبر نشد.
مک کورمک در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره ارايه اطلاعات توسط چين به آژانس گفت: «هماكنون من نميتوانم اين خبر را تأييد يا رد کنم. شايد آسانترين راه اين باشد که از آژانس بپرسيد يا با مقامات چيني صحبت کنيد».
در همين حال، ديپلماتها در وين ميگويند: در حالي که کشورهاي گوناگون، اطلاعات خود را به آژانس دادهاند، اقدام چين در ارايه اطلاعات درباره برنامه هستهاي ايران به آژانس بينالمللي انرژي اتمي، غير منتظره بوده است. اين اطلاعات ميتواند به راستيآزمايي فعاليتهاي هستهاي ايران در گذشته و اکنون کمک کند.
ديپلماتها همچنين ميافزايند: در هفتههاي اخير، چند کشور ديگر که در جبهه کشورهاي مخالف ايران نيستند نيز اطلاعات خود درباره برنامه هستهاي جمهوري اسلامي را در اختيار آژانس قرار دادهاند.
يکي از اين ديپلماتها گفته است: آژانس در حال بررسي اطلاعاتي است که ميتوانستند عمدي يا غيرعمد، آژانس را به اشتباه بيندازند؛ براي نمونه، سندي که نشان از کاربرد تکنولوژي انفجاري براي استفاده از وسايل هستهاي داشت.
اين ديپلمات ميافزايد: «هرچند به نظر ميرسد اين سند اصل باشد، معلوم نيست که متعلق به ايران است يا خير».
در آخرين گزارش آژانس بينالمللي انرژي اتمي در سوم اسفند ماه، برخي فعاليتهاي مظنون به ارتباط با کاربرد تسليحاتي كه صرفا ادعاي كشورهاي غربي بود، از جمله «ارتباط ميان غنيسازي اورانيوم، آزمايش روي مواد داراي قابليت انفجاري بالا و همچنين برنامه موشکي در ايران»، «استفاده از ابزار دوگانهاي که هم ميتوانند در توليد برنامه هستهاي براي توليد انرژي و سلاح هستهاي به کار روند» و «پانزده صفحه سندي که نشان ميدهد چگونه ميتوان فلز اورانيوم را به شکل کلاهک جنگي در آورد»، مطرح شده بودند.
آژانس بينالمللي انرژي اتمي در اين گزارش تصريح کرده بود: هرچند ايران بيش از گذشته به آژانس امکان بازرسي از تأسيسات اتمي خود را داده است، اما همکارياش با آژانس در اندازهاي نبوده که ثابت کند به دنبال دستيابي به سلاح اتمي نيست.
اين در حالي است كه پيش از انتشار گزارش آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره برنامه هستهاي ايران، آمريکا برخي اسناد طبقهبندي شده خود را براي راستيآزمايي رويکرد تهران در اختيار آژانس قرار داده بود.
به گزارش خبرگزاريها و به گفته يک ديپلمات نزديک به آژانس بينالمللي انرژي اتمي، اين اسناد شامل يک کامپيوتر لپ تاپ بود که قاچاقي از ايران خارج شده است.
اين ديپلمات همچنين گفته بود: آمريکا اطلاعاتي درباره «پروژه نمک سبز» در اختيار آژانس گذاشته است که به گمان آمريکاييها، اين پروژه با بخشهاي گوناگوني از برنامه توليد سلاح اتمي، از جمله غنيسازي اورانيوم، آزمايش مواد منفجره بسيار قوي و ساخت بدنه موشک مرتبط است.
اين اطلاعات همچنين شامل اطلاعاتي درباره توانايي ايران در ريختهگري فلز اورانيوم براي استفاده در فرايند ساخت قطعات مربوط به سلاح اتمي است.
سيا: ايران همچنان در پي ساخت بمب اتمي است
در همين حال، «مايکل هايدن»، رئيس سازمان جاسوسي آمريکا، روز يکشنبه در اظهارنظر تازهاي درباره برنامه هستهاي تهران گفته بود: شخصا بر اين باورم که ايران همچنان در پي ساخت بمب اتمي است.
وي روز يکشنبه به شبکه تلويزيوني آمريکايي «ان.بي.سي» گفته بود: «سرپيچي ايران از قطعنامههاي تحريمي شوراي امنيت براي به تعليق آوردن غنيسازي اورانيوم، نشان ميدهد، اين کشور چيزي را مخفي ميکند.»
مايکل هايدن با اشاره به تحريمهاي شوراي امنيت افزوده بود: «ايرانيها دست کم مايلند تا شرايط ساخت بمب اتمي را امکانپذير کنند و اگر نه چنين هزينهاي را متحمل نميشدند.»
وي در عين حال، گزارش سازمان «برآورد اطلاعات ملي آمريکا» درباره توقف برنامه هستهاي ايران در سال ۲۰۰۳ را تأييد کرد.
اين گزارش که در ماه دسامبر منتشر شد، بر پايه رشته گزارشهاي شانزده سازمان اطلاعاتي آمريکا تدوين شده بود و بحثهاي زيادي را در محافل سياسي و رسانههاي جهان برانگيخت.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، هايدن درباره برنامه توليد بمب اتمي از سوي ايران گفت: «در بخش ديگري از اين گزارش ما تأکيد کرديم که اين برنامه در سال ۲۰۰۳ متوقف شده است. اين امر بسيار روشن بود که آنها (ايرانيها) درصدد توليد بمب اتمي هستند. اين در حالي است که ايرانيها همچنان وجود چنين برنامهاي را انکار ميکنند.»
«ديک چني»، معاون رئيسجمهوري آمريکا نيز به تازگي در مصاحبهاي با شبکه تلويزيوني آمريکايي «اي.بي.سي» گفته بود: «ايران غنيسازي اورانيوم را براي اهداف نظامي دنبال ميکند.»
وي افزود: ايران به شدت سعي در غنيسازي اورانيوم با غلظت بالا دارد که در توليد سلاح هستهاي مورد استفاده قرار ميگيرد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.