16.04.2008

مذاكرات 1+5 درباره ايران بدون نتيجه پايان يافت

ایسنا: معاون وزير امور خارجه‌ چين:
6 كشور توافق كردند به تلاش‌هاي ديپلماتيك ادامه دهند سرويس: انرژي هسته‌يي
نمايندگان پنج عضو دايمي شوراي امنيت سازمان ملل و آلمان به همراه نماينده‌اي از اتحاديه‌ي اروپايي امروز (چهارشنبه) در شهر باستاني شانگهاي چين گرد هم آمدند تا به همراه يكديگر امكان ارايه دوباره مجموعه‌ي پيشنهادي سال 2006 به تهران را بررسي كنند.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين نشست در حالي به ميزباني چين آغاز شد كه تهران مدتي پيش اعلام كرد با هيچ نهاد ديگري به غير از آژانس بين‌المللي انرژي اتمي درباره برنامه‌ي هسته‌يي مذاكره نخواهد كرد و به علاوه احتمال بررسي مجدد پيشنهادي كه در سال 2006 به جمهوري اسلامي ارايه شد را رد كرد.

چند هفته قبل روزنامه واشنگتن‌تايمز براي اولين‌بار خبر داد كه گروه موسوم به 1+5 درصدد است تا پيشنهاد سال 2006 را يك‌بار ديگر اما در قالبي جديدتر به تهران ارايه دهد و اين بار مي‌كوشد اين مجموعه مشوق‌هايي جدي‌تر را در بر داشته باشد.

اين خبر در حالي مطرح شد كه شوراي امنيت سازمان ملل با صدور قطنامه 1803 تحريم‌هايي را عليه ايران اعمال كرد. ايران تمامي قطعنامه‌هاي شوراي امنيت را كه به اتفاق تعليق غني‌سازي اورانيوم و فعاليت‌هاي بازفرآوري را خواستارند رد كرده و اعلام كرده‌ است كه به چنين درخواست‌هايي پايبند نخواهد بود.

با وجود تاكيد ايران بر اين كه با نهادي جز آژانس مذاكره هسته‌يي نخواهد داشت، 1 +5 در شانگهاي گرد هم آمدند تا نشستي بي نتيجه را برگزار كنند.

هي يافي، معاون وزير امور خارجه‌ي چين كه رياست مذاكرات امروز را بر عهده داشت، در پايان اين نشست اعلام كرد كه مذاكرات بر سر ارايه‌ي مشوق‌هايي جدي‌تر به ايران در راستاي محدود كردن برنامه‌ي هسته‌يي تهران بدون اين كه تمامي مشكلات حل و فصل شود به پايان رسيد؛ اما 6 كشور توافق كردند به تلاش‌هاي ديپلماتيك ادامه دهند.

به گزارش خبرگزاري فرانسه، او ادامه داد: ما درباره چگونگي انجام گفت‌وگو و مذاكره با ايران با يكديگر مذاكره كرديم؛ هم‌چنين درباره نكاتي در اين پيشنهاد به توافق رسيده‌ايم و با اين حال مسائل مهمي باقي است كه بايد حل و فصل شود.

يافي گفت: به محض آن كه توافقي درباره اين پيشنهاد حاصل شود به طرف ايراني ارائه خواهد شد و اميدواريم در آن زمان طرف ايراني به آن پاسخ مثبت بدهد و سهم خود را براي رسيدن به راه‌حلي مناسب ادا كند.

وي درباره اين كه اميدوار است مذاكرات با تهران چه زماني آغاز شود؟ به يك جدول زماني مشخص اشاره نكرد، اما گفت كه دستور كار گفت‌وگوها بايد راه‌حلي جامع، بادوام و مناسب را در بر داشته باشد كه حوزه‌هاي انرژي هسته‌يي و امنيت سياسي و اقتصادي را در بر داشته باشد.

بر اساس گزارش خبرگزاري رويتر، وي به خبرنگاران گفت: مي‌توانيم بگوييم كه درباره محتواي كلي طرحي براي از سرگيري مذاكرات به توافق رسيديم اما همه مشكلات حل نشده‌اند.

معاون وزير امور خارجه‌ي چين هم‌چنين گفت كه هيات‌هاي حاضر در نشست چهارشنبه به دولت‌هاي متبوع‌شان درباره اين نشست گزارش خواهند داد و به مذاكرات در ميان خودشان نيز ادامه خواهند داد.

يافي در آغاز اين مذاكرات گفته بود: اميدواريم بتوانيم به توافق برسيم .

نشست شانگهاي اولين نشست در اين قالب براي چين محسوب مي‌شد كه تا كنون از قرار گرفتن در كانون بحث بر سر مساله‌ي هسته‌يي ايران دوري مي‌كرده است.

چين، ميزبان گفت‌وگوهاي شش جانبه با هدف پايان دادن به بحران هسته‌يي كره شمالي بوده است و مي‌خواهد با درخواست براي پايان دادن به بن بست بر سر تلاش‌هاي ايران براي غني‌سازي اورانيوم، نقش خود را برجسته‌تر كند و در عين حال قصد دارد از درگير شدن با يك تامين‌كننده‌ي بزرگ نفتي جلوگيري كند.

شن دينگلي، يك كارشناس سياست‌هاي هسته‌يي در دانشگاه فوران در شانگهاي گفته بود: با توجه به وجود اين توازن منافع، تصور اين كه چين بتواند مكاني براي حصول پيشرفت باشد، مشكل است.

وي ادامه داد: برابري منافع تغيير نخواهد كرد و چين هم مكاني جادويي براي حل مشكلات نيست. اما مهم است كه چين نشان دهد بخشي از جريان بين‌الملل در خصوص اين مسايل است.

تهران تاكيد دارد كه حق دارد به غني‌سازي اورانيوم بپردازد و فقط انرژي هسته‌يي با اهداف صلح‌آميز را خواستار است. اين در حالي است كه آمريكا، قدرت‌هاي اروپاي غربي و حاميان‌شان مدعي‌اند احتمال دارد كه ايران به دنبال اهداف تسليحاتي باشد. از سوي ديگر، شوراي امنيت سازمان ملل تا كنون سه قطعنامه تحريم را عليه تهران تصويب كرده است.

يك ديپلمات غربي نيز پيش‌تر به رويتر گفته بود كه در نشست شانگهاي در اين بار بحث خواهد شد كه آيا پيشنهاد ارايه شده به ايران در سال 2006 بايد به شكلي جذاب‌تر به اين كشور ارايه شود يا خير؟

گروه موسوم به 1+5 در آن سال همكاري هسته‌يي غير نظامي و تجارت در حوزه‌هاي هواپيمايي غير نظامي، انرژي، فن‌آوري و كشاورزي را در ازاي تعليق برنامه‌ي غني‌سازي در ايران و آغاز مذاكرات به تهران پيشنهاد داد.

اما ايران توقف يا تعليق فعاليت هسته‌يي در ازاي دريافت چنين مشوق‌هايي را رد كرده است و مي‌گويد فقط با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي مذاكره خواهد كرد.

اينگ گانگ، كارشناس مسايل خاورميانه در آكادمي علوم سياسي چين نيز گفت: چين به عنوان ميزبان با انتظاراتي روبرو است مبني بر اين كه ايده‌هاي ملموس‌تري را درباره چگونگي متقاعد كردن ايران مطرح كند.

پكن از اختلاف با ايران كه يكي از بزرگ‌ترين منابع واردات نفت‌خام چين است بيم دارد.

گوئو ژيانگانگ، ديپلمات سابق چين در تهران كه اكنون در موسسه‌اي سياسي كار مي‌كند، گفت: آمريكا و ايران هر دو از چين ناخرسند هستند؛ اما اگر ما كار بيش‌تري انجام دهيم، دست كم يكي از طرف‌ها ناخرسند خواهد شد. بنابراين موضع چين تغيير نخواهد كرد؛ يعني چين با آمريكا همكاري مي‌كند اما در اين مسير خيلي پيش نخواهد رفت.

جيانگ يو، سخنگوي وزارت امور خارجه‌ي چين روز گذشته اعلام كرده بود كه پكن اميدوار به انجام “مذاكراتي عميق براي ازسرگيري گفت‌و‌گوهاي مربوطه است تا اينكه راهي براي حل مناسب اين مساله از طريق گفت‌و‌گو پيدا شود.”

جيانگ در كنفرانس خبري هفتگي‌اش گفت كه هدف اين نشست يك روزه ارسال علامتي مثبت به جهان است.

نشست شانگهاي در حالي آغاز شد كه به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس بان كي مون، دبيركل سازمان ملل روز سه‌شنبه در حضور خبرنگاران، گفت: همان طور كه بارها گفته‌ام مقامات ايراني بايد به طور كامل از همه قطعنامه‌هاي مربوطه شوراي امنيت سازمان ملل پيروي كنند. من در عين حال از پيشرفتي كه مقامات ايراني در برنامه‌هاي كاري خود با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي به دست آورده‌اند، راضي هستم؛ اما اين امور نيز بايد بخشي از يك راه‌حل جامع و منسجم براي حل مساله‌ي هسته‌يي ايران باشد.

از سوي ديگر محمد البرادعي، مديركل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي قرار است فردا (پنج‌شنبه) پيش از شركت در كنفرانس سوخت هسته‌يي در برلين، درباره برنامه هسته‌يي ايران مذاكراتي انجام دهند.

وزارت امور خارجه آلمان روز سه‌شنبه اعلام كرد كه محمد البرادعي، مديركل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي با فرانك والتر اشتاين ماير، وزير امور خارجه آلمان ديدار خواهد كرد.

بر اساس گزارش خبرگزاري هندوآسيا، آلمان يكي از كشورهايي است كه در تلاش‌ها براي منع اشاعه تسليحات هسته‌يي پيشرو هستند.

بنا به اعلام وزرات امور خارجه آلمان، كنفرانس دو روزه برلين با حضور 80 كارشناس از 32 كشور برگزار خواهد شد و به چالش‌هاي تجارت جهاني سوخت هسته‌يي خواهد پرداخت.

اين كنفرانس با ميزباني مشترك آلمان، انگليس و هلند برگزار خواهد شد.

البرادعي قرار بود روز دوشنبه در وين ميزبان رضا آقازاده، رييس سازمان انرژي اتمي ايران باشد اما اين نشست به طور ناگهاني لغو شد و اعلام شد كه زماني ديگر انجام خواهد شد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates