14.02.2007

انتخابات اتاق بازرگانی؛ رقابت محافظه کاران با اصلاح طلبان

بی‌بی‌سی: علينقی خاموشی حدود ربع قرن رئيس اتاق بازرگانی بوده و به نظر می رسد صفايی فراهانی يکی از رقبای اصلی اوست
با تائيد صلاحيت نامزدهای رد صلاحيت شده انتخابات اتاق بازرگانی و صنايع و معادن ايران از سوی شورای عالی نظارت، فضای رقابتی کم سابقه ای در بزرگترين انتخابات بخش خصوصی اين کشور شکل گرفته است.
اين انتخابات، رقابتی است بين محافظه کاران سنتی که ۲۶ سال گذشته مديريت اتاق بازرگانی ايران را در اختيار داشته اند و اصلاح طلبان که در طول سال های گذشته نقش چندانی در اين نهاد بر عهده نداشته اند.

تنها عضو شاخص اصلاح طلبان که دوره گذشته با تيم محافظه کاران سنتی حاکم بر اتاق بازرگانی رقابت کرد، محمد رضا بهزاديان مدير پيشين اتاق بازرگانی تهران است که سال گذشته به دليل بروز اختلافات گسترده با مديران محافظه کار اتاق بازرگانی ايران کنار گذاشته شد.

صلاحيت نامزدها در حالی از سوی شورای عالی نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی ايران تائيد شده است که انجمن نظارت بر انتخابات، هفته گذشته صلاحيت گروهی از نامزدهای مطرح را رد کرده بود.

انجمن نظارت کار تائيد صلاحيت نامزدها را برعهده دارد و در صورت بروز اختلاف، مرجع نهايی شورای عالی نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی است که رياست آن با وزير بازرگانی است و وزرای اقتصاد، صنايع و معادن، جهاد کشاورزی، رئيس موسسه استاندارد، رئيس اتاق بازرگانی ايران و دو نايب رئيس اتاق بازرگانی ايران عضو آن هستند.

محسن صفايی فراهانی، معاون سابق وزير اقتصاد و نماينده پيشين مجلس، محسن بهرامی معاون سابق وزير بازرگانی، محسن مهرعليزاده معاون رئيس جمهور سابق، محمد رضا بهزاديان رئيس سابق اتاق بازرگانی تهران، محمد نهاونديان رئيس فعلی اتاق بازرگانی تهران از شاخص ترين چهره هايی هستند که شورای عالی نظارت صلاحيت آنها را تائيد کرده است

اهميت اتاق تهران

در پی اعتراض رد صلاحيت شده ها، شورای عالی نظارت صلاحيت بدون حضور نمايندگان اتاق بازرگانی همه نامزدها را تائيد کرده و پيش بينی می شود انتخابات در يک فضای رقابتی برگزار شود.

محسن صفايی فراهانی، معاون سابق وزير اقتصاد و نماينده پيشين مجلس، محسن بهرامی معاون سابق وزير بازرگانی، محسن مهرعليزاده معاون رئيس جمهور سابق، محمد رضا بهزاديان رئيس سابق اتاق بازرگانی تهران، محمد نهاونديان رئيس فعلی اتاق بازرگانی تهران از شاخص ترين چهره هايی هستند که شورای عالی نظارت صلاحيت آنها را تائيد کرده است.

ششمين دوره انتخابات اتاق بازرگانی دوم اسفند بر گزار می شود و همانند گذشته، انتخابات اتاق تهران از اهميت ويژه ای بر خوردار است، زيرا در طول ۲۶ سال گذشته مديران اتاق بازرگانی ايران از اتاق بازرگانی تهران انتخاب شده اند.

اتاق تهران ۶۰ نماينده دارد که ۴۰ نفر آن عضو انتخابی و ۲۰ نفر بقيه اعضای انتصابی هستند که از سوی وزرای بازرگانی و صنايع و معادن تعيين می شوند. از مجموع چهل عضو انتخابی، ۲۰ نفر از بخش بازرگانی، ۱۶ نفر از بخش صنعت و ۴ نفر از بخش معدن انتخاب می شوند.

فهرست نامزدهای انتخابات اتاق بازرگانی تهران نشان می دهد که ۱۳۲ نفر برای انتخابات نامزده شده اند که ۶۸ نفر برای به دست آوردن ۲۰ کرسی بازرگانی، ۵۷ نفر برای به دست آوردن ۱۶ کرسی صنعت و هشت نفر برای به دست آوردن چهار کرسی معدن با هم رقابت خواهند کرد.

ربع قرن رياست

با تائيد صلاحيت نامزدها، علی نقی خاموشی رئيس فعلی اتاق بازرگانی ايران که در تمام سال های بعد از انقلاب رياست آن را بر عهده داشته، رقابتی تنگاتنگ با نامزدهايی از اصلاح طلبان و محافظه کاران ميانه رو خواهد داشت.

در ۲۶ سال گذشته اتاق بازرگانی در کنترل محافظه کاران سنتی قرار داشته و تلاش های گروه های اصلاح طلب در دو انتخابات قبلی در سال های ۱۳۷۷ و ۱۳۸۱ برای تغيير مديريت اتاق بازرگانی بی نتيجه بوده است و اين گروه حتی در دوران هشت ساله دولت سيد محمد خاتمی توانسته کنترل اتاق بازرگانی را حفظ کند

آقای خاموشی رئيس فعلی اتاق بازرگانی و عضو حزب موتلفه اسلامی از زمانی که در سال ۵۹ وارد اتاق بازرگانی شده هنوز در سمت خود باقی است.

آقای خاموشی مديريت دو کارخانه نساجی (وابسته به جامعه الصادق و کارخانه پارچه بافی وابسته به مدرسه عالی شهيد مطهری) را بر عهده داشته و با آنکه يک دوره نماينده مجلس شد اما سمت خود را در اتاق بازرگانی حفظ کرد.

اسدالله عسکراولادی و علاءالدين ميرمحمدصادقی نيز که از چهره های نزديک به جمعيت موتلفه به شمار می‌آيند در تمامی اين سال ها در اتاق بازرگانی در کنار آقای خاموشی بوده اند.

در بيشتر سالهای بعد از انقلاب وزارت بازرگانی عمدتا در اختيار محافظه‌کاران به خصوص نزديکان جمعيت موتلفه قرار داشته و اتاق بازرگانی از همراهی وزرايی بازرگانی چون حبيب‌الله عسگراولادی(دبيرکل سابق حزب موتلفه) و يحيی‌ آل‌اسحاق (عضو هيات موتلفه) سود ‌برده است.

در ۲۶ سال گذشته اتاق بازرگانی در کنترل محافظه کاران سنتی قرار داشته و تلاش های گروه های اصلاح طلب در دو انتخابات قبلی در سال های ۱۳۷۷ و ۱۳۸۱ برای تغيير مديريت اتاق بازرگانی بی نتيجه بوده است و اين گروه حتی در دوران هشت ساله دولت سيد محمد خاتمی توانسته کنترل اتاق بازرگانی را حفظ کند.

اين گروه سال گذشته آقای بهزاديان را که از ميان اصلاح طلبان به رياست اتاق بازرگانی تهران رسيده بود، بر کنار و آقای نهاونديان را جايگزين وی کرد. دو نفری که در اين دوره رقيب آقای خاموشی خواهند بود.

به نظر می رسد پيش بينی های اوليه در باره شکل گيری سه گروه به واقعيت نزديک شده است. محافظه کاران سنتی با محوريت آقای خاموشی، اصلاح طلبان با محوريت آقايان بهزاديان و صفايی فراهانی و محافظه کاران ميانه رو با محوريت آقای نهاونديان با هم رقابت خواهند کرد.

شرايط نامزدی

اتاق بازرگانی ايران نزديک به ۲۰ هزار عضو در سراسر کشور دارد و داشتن کارت عضويت معتبر و حداقل سه سال سابقه فعاليت اقتصادی از شرايط شرکت در انتخابات است.

بر اساس اصلاحاتی که در آئين نامه اتاق بازرگانی صورت گرفته شرط نامزدی در انتخابات داشتن پروانه بهره برداری، توليدی، صنعتی، معدنی، کشاورزی، خدماتی و سه سال فعاليت اقتصادی است که متقاضيان بايد برای اثبات آن اظهارنامه مالياتی سه ساله خود را ارائه دهند.

هيات نمايندگان اتاق بازرگانی ايران ۶۰ نفر دارد که ۲۰ نفر آن از سوی وزرای بازرگانی و صنايع و معادن تعيين می‌شوند و ۴۰ نفر ديگر از بين اعضای اتاق با ترکيب ۲۰ نفر از بازرگانان و ۲۰ نفر از بخش صنعت و معدن انتخاب خواهند شد.

هيات نمايندگان هر يک از شهرها ۱۵ نفر است که ۶ نفر از بخش صنعت، ۶ نفر از بخش بازرگانی و سه نفر نيز از بخش معدن انتخاب می‌شوند.

بعد از انتخابات، هريک از ۳۰ شهری که اتاق بازرگانی نمايندگی دارد هيات رئيسه خود را انتخاب خواهند کرد و از ميان همه ‌آنها هيات رئيسه اتاق بازرگانی ايران انتخاب خواهد شد.

با تائيد صلاحيت نامزدهای انتخابات، به نظر می رسد ششمين دوره انتخابات اتاق بازرگانی صحنه رقابت برابر محافظه کاران و اصلاح طلبان است و بايد منتظر ماند و ديد که کدام گروه برنده اين انتخابات خواهد بود.

آيا محافظه کاران قادر خواهند بود مديريت ۲۶ ساله خود را تداوم بخشيده و حفظ کنند يا اصلاح طلبان که با ترکيبی از چهره های سياسی وارد عرصه رقابت شده اند، می توانند به ربع قرن حکومت محافظه کاران بر اتاق بازرگانی پايان دهند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates