06.01.2007

تحريم تامين کنندگان سلاح برای ايران و سوريه

بی‌بی‌سی: وزارت امور خارجه آمريکا اعلام کرد که بيش از ۲۳ شرکت روسی و چينی و کره شمالی با برنامه های موشکی و تسليحاتی ايران و سوريه همکاری کرده اند و آنها را مشمول تحريم های يک جانبه خود قرار داد.

روزنامه واشنگتن تايمز گزارش داده است کاخ سفيد دست کم هفت تا از اين شرکت ها را به طور يک جانبه و بر اساس قوانين داخلی آمريکا تحريم کرده است.

روسيه که در سال ۲۰۰۵ بزرگترين صادر کننده تسليحات نظامی در جهان شناخته شده است بيشتر توليدات خود را به کشورهای در حال توسعه مانند هند، چين، ونزوئلا و ايران می فروشد.

به گفته کارشناسان صنايع هوايی روسيه به احتمال زياد از تحريم آمريکا زيان خواهد ديد.

بده و بستان با روسيه

به موجب قوانين تحريم ايران و سوريه، از اين پس دولت آمريکا از فروش يا انتقال توليدات و تکنولوژی حساس کمپانيهای آمريکايی به شرکت های تحريم شده روسی، چينی و کره شمالی جلوگيری خواهد کرد.

همچنين آمريکا برای دو سال با اين شرکت ها همکاری نخواهد کرد.

گلن هاورد مدير موسسه جميزتون و کارشناس امورروسيه در مورد هدف تحريم های وضع شده عليه صنايع هوايی و نظامی روسيه گفت: “به نظر من اين تحريم ها بيشتر جنبه روانی دارد و هشداری به روسيه درباره فروش تسليحات نظامی به ايران است. آمريکا با اين اقدام به طور تلويحی به روسيه اين پيام را فرستاده است که همکاری امنيتی – نظامی مسکو و تهران را تحمل نخواهد کرد. تحريم های آمريکا به غرور ملی روس ها ضربه خواهد زد.”

يک مقام ارشد مجلس دومای روسيه تحريم شرکت های تسليحاتی کشور خود را غيرعادلانه خواند.

مقام های صنايع دفاع اين کشور هم گفتند آمريکا با وضع اين تحريم ها می خواهد شرکت های روسی را در در برابر شرکت های آمريکايی تضعيف کند.

جری آبوت کارشناس صنايع دفاع در واشنگتن می گويد روسيه تنها کشوری خواهد بود که تا حدی از تحريم های آمريکا زيان خواهد ديد.

به گفته آقای آبوت: “روسيه در تلاش است صنايع هوايی و توليد هواپيمای خود را در سطح جهانی مطرح کند. به همين خاطر است که شرکت های روسی به تکنولوژی پيشرفته هوايی و فضايی که بخش عمده آن در اختيار شرکت های آمريکايی مانند جنرال الکتريک و بويينگ است، احتياج دارد. تحريم شرکت های چينی شايد تنها سمبوليک باشد، اما روس های در بلندمدت ضرر می بينند.”

روسوبرون اکسپرت يکی از شرکت های صادرکننده تسليحات روسيه است که از سوی آمريکا تحريم شده است.

برخی از تحليلگران هشدار داده اند تحريم اين شرکت که سرگئی چمزف متحد ولاديمير پوتين رييس جمهور روسيه مدير آن است، می تواند به تيرگی روابط کاخ سفيد و کرملين منجر شود.

گلن هاورد با رد اين نظر می گويد که روسيه به خاطر ايران تا به حال امتيازهای زيادی از آمريکا گرفته است.

به گفته آقای هاورد: “نبايد فراموش کرد که آمريکا در اواخر سال گذشته با ورود روسيه به سازمان تجارت جهانی موافقت کرد. ما از اين راه رأی مثبت روسيه در شواری امينت عليه ايران را خريديم. در نتيجه کاخ سفيد آنچه را که می خواسته از کرملين گرفته است. احتمال اينکه آمريکا يک بار ديگر به روسيه و چين برای وضع تحريم های بين المللی عليه ايران نياز داشته باشد، بسيار ضعيف است.”

مقام های آمريکايی بارها اعلام کرده اند که تحريم های در نظر گرفته شده در قطعنامه ۱۷۳۷ شورای امنيت به تنهايی سياست هسته ای ايران را تغيير نخواهد داد و خواستار وضع تحريم های يک جانبه ساير دولت ها عليه ايران شده اند.

اين در حاليست که برخی معتقدند که تحريم شرکت های روسی و چينی بيانگر اينست که کاخ سفيد به تشويق ديک چنی معاون رييس جمهور آمريکا سياست جدی تری را در قبال ايران در پيش گرفته است.

ايستادگی روسيه و چين

در روزهای گذشته دولت روسيه در واکنش به فشارهای آمريکا بر کشورهايی که با ايران معامله دارند، هر گونه اقدام مستقل از اين قطعنامه برای تنبيه ايران به خاطر خودداری از تعليق بخش های حساس برنامه اتمی اش را غيرسازنده توصيف کرده است.

به گزارش خبرگزاری رويتر ويتالی چورکين، نماينده روسيه در سازمان ملل، بهترين رويکرد برای قانع کردن ايران به تعليق غنی سازی اورانيوم را حرکت جمعی در قالب قطعنامه 1737 دانسته است.

اعضای شورای امنيت سازمان ملل متحد روز شنبه 23 دسامبر به اتفاق آرا قطعنامه ای را تصويب کردند که به موجب آن صدور مواد و تجهيزاتی به ايران که مستقيما با فعاليتهای اتمی اين کشور ارتباط داشته باشد، ممنوع می شود. بر اساس اين قطعنامه دارايی های برخی موسسات و افراد مرتبط با برنامه های هسته ای ايران در خارج از اين کشور نيز مسدود می شود.

چين که از اعضای دائم و دارای حق وتو در شورای امنيت است در کنار روسيه بيشتر با موضع ايران در مورد برنامه اتمی اش همدردی نشان می دهد و تلاش اين دو کشور باعث شد که از شدت لحن پيش نويس اوليه عليه ايران کاسته شود. با اين حال پکن نيز به قعطنامه 1737 عليه ايران رای مثبت داد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates