17.06.2008

فضای دانشگاه زنجان ملتهب است: دانشگاه در محاصره گارد ویژه

خبرنامه امیرکبیر: روز گذشته در حالی سومین روز تجمع دانشجویان دانشگاه زنجان برگزار شد که وزارت علوم به جای پاسخگویی به تهدید دانشجویان پرداخت.

به گزارش خبرنامه امیرکبیر اخبار رسیده از دانشگاه زنجان حکایت از آن دارد که مسئولین دانشگاه به برآورده کردن مطالبات به حق دانشجویان وارد فاز تهدید آن ها شده اند. طبق اخبار رسیده روز گذشته مسئولین دانشگاه زنجان طبق نامه ای که به رویت دانشجویان رسانده اند، مدعی شده اند حکم اخراج نزدیک به ۲۰ نفر از فعالین دانشجویی به سبب افشای رسوایی اخلاقی معاون دانشجویی این دانشگاه توسط وزارت علوم صادر شده است.

همچنین صبح امروز خبر رسید که نیروهای امنیتی، نیروای انتظامی و گارد ویژه اطراف دانشگاه را محاصره کرده اند و بیم بازداشت گسترده دانشجویان می رود. دانشگاه زنجان همچنان در وضعیت ملتهبی به سر می برد. رئیس دانشگاه جهت قطع ارتباط دانشجویان معترض با محیط بیرون، اینترنت دانشگاه را قطع کرده است. تلفن های همراه نیز در دانشگاه زنجان دچار اختلال شده است.

در همین رابطه داداش‌پور، مدیر کل روابط عمومی وزارت علوم، روز گذشته با تمجید از ریاست دانشگاه زنجان وی را یکی از “روسای خوب” دانشگاه های کشور دانسته و ضمن تهدید دانشجویان گفت: “از نظر وزارت علوم امتحانات باید در برنامه زمانی خود برگزار شود و برخی از افرادی که از برگزاری امتحانات جلوگیری می‌کنند، به دنبال تشنج آفرینی در دانشگاهها هستند که با آنها برخورد قانونی لازم صورت می‌گیرد.”

این درحالیست که حتی بسیج دانشگاه زنجان نیز خواستار برخورد با معاون متخلف شده و گفته است: “بارها درباره عملکرد معاونت دانشجویی تذکر داده بودیم. ما همچنان خواستار رسیدگی به این فاجعه تاسف انگیز هستیم تا بار دیگر کسی آبروی دانشگاه و دانشجو و حتی انسانیت را ملعبه دست خود نکند‏.‏” با این حال وزارت علوم مطابق با روال گذشته به جای پاسخگویی به مشکل به وجود آمده به فراکنی اقدام کرده و سعی دارد دانشجویان را مقصر جلوه دهد. در این سناریوی تکراری، روزنامه کیهان، سایت رجانیوز و سایت فارس نیوز نیز به مدد وزارت علوم و مسئولین دانشگاه زنجان آمده و سعی دارند با فرافکنی صورت مساله را مخدوش کرده و به مقابله با دانشجویان بپردازند.

گزارش رسانه های مختلف از تجمعات روز گذشته دانشگاه زنجان در پی می آید:

کارگزاران: مسوول متخلف دانشگاه زنجان بازداشت شد

«محل بازداشت معاونت دانشجویی زنجان هنوز مشخص نیست، معاون دانشجویان دانشگاه زنجان پس از حضور حراست، بازداشت شد.»

علی‌ اکبری، عضو شورای متحصنین دانشگاه زنجان در گفت‌وگویی با کارگزاران ضمن اعلام این خبر گفت: دومین شورای متحصنین از شنبه‌شب تشکیل شده، هدف شکل‌گیری این شورای جدید، جلوگیری از سوءاستفاده‌های احتمالی است.

او با برشمردن خواسته‌های متحصنین اعم از استعفای ریاست دانشگاه، اخراج معاونت دانشجویی و اجازه فعالیت مجدد نهادهای دانشجویی گفت: متاسفانه مسوولان جواب سربالا می‌دهند و تاکنون گفت‌وگوها با مسوولان نتیجه نداشته است. تنها چیزی که به ما گفته شده بررسی قضیه و جوانب مختلف آن است.

این در حالی است که در نخستین روز تحصن دانشجویان در اعتراض به قصد برای تعرض معاون دانشجویی به یک دختر دانشجوی این دانشگاه، دکتر علیرضا نداف رئیس دانشگاه زنجان با حضور در تجمع دانشجویان گفته بود: دانشجو تا زمانی که در صحنه باشد، دانشگاه زنده است و اگر فسادی پیش بیاید باید در نطفه خفه کند. ما همیشه پشتیبانی دانشجویان را برای از بین بردن هرگونه فسادی خواستار بوده‌ایم و بر نقش محوری آنها تاکید کرده‌ایم.

وی در همان روز نخست خواستار توقف اعتراض دانشجویان شده و به آنها گفته بود قانون‌محور باشند و آرامش خود را حفظ کنند. وی اعلام کرده بود: «ما در این دانشگاه با هیچ کس تعارف نداریم و با او مقابله کرده و هیچ ارفاقی قائل نمی‌شویم.»

علی‌ اکبری با اشاره به اینکه پس از دیدار شب نخست دیگر با مسوولان دانشگاه دیداری نداشته‌اند، گفت: امروز دانشجویان جلوی در دانشگاه را مسدود کردند و اجازه ورود کارکنان، اساتید و مسوولان آموزش را ندادند. شورای متحصنین برای جلوگیری از آشوب، وارد عمل شده است. مسوولان دانشگاه خواستار آن بودند تا این تجمع از جلوی در دانشگاه که در خیابان است به محل دیگری انتقال پیدا کند. شورای متحصنین نیز از دانشجویان معترض خواست تا از تجمع مقابل در دانشگاه خودداری کنند.

این عضو شورای متحصنین با اشاره به همکاری حراست با معترضین گفت: حراست دانشگاه در داخل دانشگاه حضور دارد و با شورای متحصنین همکاری می‌کند.

وی درخصوص یکی دیگر از خواسته‌های دانشجویان مبنی بر عدم پیگیری پرونده دختری که شأن او مورد تعرض قرار گرفته است، گفت: متاسفانه درخصوص این بند هنوز مذاکره نداشته‌ایم. اولین و اصلی‌ترین خواسته، درخواست استعفای ریاست دانشگاه است. اما هنوز به نتیجه نرسیده‌ایم.

حفظ صیانت دانشجو

علی وفقی عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت نیز در گفت‌وگوی تلفنی با کارگزاران با اشاره به فضای جاری در دانشگاه گفت: فساد اخلاقی بین برخی مسوولان دانشگاه در حال حاضر درحال گسترش است. برخی از مسوولان حرمت دانشجویان را خدشه‌دار می‌کنند. به‌گونه‌ای که شخصی با استفاده از کمیته انضباطی به جای ترغیب و آرامش دانشگاه در جهت خواسته‌هایش این کمیته را به ابزاری بدل کرده است.

او وظیفه دفتر تحکیم را در این برهه اطلاع‌رسانی دانست و گفت: تاکید بر انتقاد مسالمت‌آمیز و حفظ صیانت دانشجویان است.

این عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت خواستار پاسخگویی وزارت علوم شد و گفت: وزیر علوم با این همه وقایعی که در دانشگاه‌ها رخ داده، آیا از کفایت قابل قبول برخوردار است؟

در انتظار مدارک

دکتر علی‌اکبر پیرمحمدی معاون آموزشی دانشگاه زنجان نیز درخصوص وقایع اخیر دانشگاه زنجان به مهر گفت: در مورد تخلف اخلاقی باید مدارک ارائه شود. البته هر حرفی که عنوان می‌شود را نمی‌توان باور کرد، بلکه باید افرادی که در مورد آن ادعا می‌کنند، مدارک ارائه دهند و مراجع ذی‌صلاح در مورد آن قضاوت کنند.
وی درخصوص امتحانات دانشجویان زنجان گفت: در هیات‌رئیسه و شورای دانشگاه درخصوص برگزاری امتحانات مذاکره و تصمیم‌گیری می‌شود.

فیلم تعرض به دانشجو

شنبه‌شب گذشته فیلمی در سایت‌‌های مختلف به نمایش گذاشته شد که در آن یکی از مسوولان دانشگاه زنجان قصد داشت به دختر دانشجویی تعرض کند.

براساس گفته دانشجویان، این دختر دانشجو پیشتر به کمیته انضباطی احضار شده بود و این مسوول به او گفته بود تا برای جلوگیری از حکم اخراج یک راه حل دارد.

به گفته یکی از دانشجویان متحصن از آنجایی‌که پیش‌تر هم اخباری مربوط به وضعیت اخلاقی برخی شایع بود، این دانشجوی دختر با هماهنگی برخی از دانشجویان با وی قرار می‌گذارد.

این دانشجوی دختر ضبط ‌صوتی در جیب خود جاسازی می‌کند و پس از گذشت لحظاتی دانشجویان با موبایل وارد دفتر معاونت شده و فیلمبرداری می‌کنند.

گفته می‌شود قسمتی از فیلم جهت اثبات اتهام تعرض در اختیار حراست و نهادهای ذی‌ربط قرار گرفته است.

پس از این حادثه، دانشجویان مسوول متخلف را تحویل حراست دادند و در دانشگاه تحصن کرده‌اند: امتحانات دانشجویان تاکنون کنسل شده و خواسته‌هایی را نیز مطرح کرده‌اند که از آن جمله، فعالیت مجدد نهادهای دانشجویی از جمله انجمن اسلامی دانشگاه که با حکم معاون دانشجویی منحل شده، اجازه چاپ نشریات دانشجویی و لغو تمامی امتحانات دانشگاه را می‌توان ذکر کرد.

پیش‌تر نیز یکی از مسوولان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد دست به چنین اقدامی زد که پس از طی مراحل مختلف و اعتراضات دانشجویی برکنار شد.

برخورد مامور حراست دانشگاه کرمانشاه نیز نمونه دیگری بود که این مامور حراست پس از اعلام حکم کمیته انضباطی علیه یک دختر به وی تعرض کرده بود.

مسائل پیش‌آمده در دانشگاه سهند تبریز نیز همچنان محل بحث است که مسوولان این دانشگاه درخصوص آن پاسخی نداده‌ اند.

آفتاب: دانشجویان زنجانی: وزیر علوم استعفا دهد

تحصن دانشجویان دانشگاه زنجان با حضور جمع کثیری در اعتراض به رسوایی اخلاقی معاونت دانشجویی این دانشگاه از روز شنبه (پریروز) همچنان ادامه دارد.

به گزارش خبرنگار سیاسی آفتاب مهدی عربشاهی دبیر سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه زنجان در این رابطه، گفت: «اعتراض مذکور در دانشگاه زنجان به خاطر عملکرد یکی از مسؤلان این دانشگاه می‌باشد. وی یکی از دختران دانشجو را به کمیته انضباطی احضار می‌نماید و چند بار شخصا این دختر را تحت فشار می‌گذارد که برای عدم صدور حکم کمیته انضباطی خواسته غیرشرعی وی را اجابت کند».

وی ادامه داد: «دختر مذکور این مشکل را با برخی از دانشجویان در میان می‌گذارد. ساعت هفت بعدازظهر روز شنبه مسؤول مربوطه، خارج از ساعت اداری وی را به اتاق کارش دعوت می کند و اقدام به اجرای خواست غیرشرعی خود می‌نماید و دو درب اتاق معاونت را از داخل قفل می‌کند که دانشجویان با شکستن درب به داخل اتاق معاونت می‌روند و در وضع بسیار بدی وی را می‌گیرند».

وی ادامه داد: «از ساعت ۷ بعدازظهر روز شنبه تا کنون این تحصن ادامه دارد».

همچنین آقای نوید نوری‌فر از اعضای شورای متحصنین دانشگاه زنجان طی گفت‌وگویی با خبرنگار آفتاب در این مورد ،گفت: «از ساعت ۵/۶ صبح امروز تعداد ۳۰۰۰ تن از دانشجویان با تشکیل یک دیوار انسانی از ورود کارمندان و مسئولان درون دانشگاه ممانعت به عمل آورده‌اند.»

وی در خصوص واکنش مسئولان دانشگاه گفت: «مسئولان دانشگاه تاکنون نسبت به این اعتراضات واکنش جدی نشان نداده‌اند.»

عضو شورای متحصنین در رابطه با خواست‌های متحصنین گفت: «برکناری معاونت دانشجویی دانشگاه زنجان و استعفای هیات رئیسه دانشگاه زنجان از جمله خواست‌های دانشجویان است و به خاطر تکرار اینگونه حرکات توسط مدیران دولت نهم در وزارت علوم دانشجویان خواستار استعفای وزیر علوم وتحقیقات وفناوری هستند».

نویدی‌فر ادامه داد: «دانشجویان خواستار پایان برخوردهای حراست و کمیته انضباطی در زمان تحصن و بعد از آن با فعالان دانشجویی و متحصنین هستند و همچنین خواسته دیگرآنها پایان یافتن برخوردهای دانشگاه با تشکل‌های دانشجویی مثل انجمن اسلامی دانشجویان و نشریات دانشجویی و فرهنگی و قومیتی هستند».

رادیو دویچه وله: نظام و شیوع “آن کار دیگر”

میترا شجاعی: موردهایی مثل ماجرای دانشگاه زنجان، که در روزهای اخیر خبرساز شده است، فراوان هستند. جامعه اکنون نسبت به این مسائل حساسیت بیشتری نشان می‌دهد. تناقض وعظ و عمل خود را هر چه بیشتر می‌نمایاند. گزارشی همراه با گفت‌وگو با دکتر مهرداد درویش‌پور، جامعه‌شناس:

خبر زنجان

از شامگاه روز شنبه هفته جاری، دانشجویان دانشگاه زنجان با تحصن و تعطیل کلاس‌های درس، خواهان استعفای ریاست و معاونت این دانشگاه شدند.

به گزارش پایگاه‌های اطلاعاتی دانشجویان، معاون فرهنگی این دانشکده که در عین حال مسئول کمیته انضباطی نیز هست، قصد تعرض به یکی از دختران دانشجو را داشته که توسط دانشجویان غافلگیر می‌شود.

امروز (۲۷ خرداد) سومین روز تحصن دانشجویان دانشگاه زنجان در اعتراض به عمل سوئی است که دانشجویان معاون فرهنگی-دانشجویی این دانشگاه را متهم به ارتکاب آن می‌کنند.

یکی از دانشجویان شرکت‌کننده در این تحصن در این مورد به رادیو دویچه‌وله گفت که درهای ورودی دانشگاه بسته شده و دانشجویان منتظر نماینده وزارت علوم هستند.

به گفته این شخص که نخواست نامش فاش شود، دانشجویان متحصن خواهان تعویض رئیس دانشگاه و معاونت وی و نیز برخورد قضایی با دکتر حسن مددی، استاد متعرض به دختر دانشجو هستند. وی همچنین گفت که این فرد فعلا تعلیق شده و در منزلش به سر می‌برد ولی ما خواهان برخورد قضایی با او هستیم.

از آنجا که دکتر حسن مددی رئیس کمیته انضباطی دانشگاه زنجان نیز بوده، دانشجویان همچنین خواستار آن هستند که کلیه احکام کمیته انضباطی که توسط وی صادر شده به علت عدم صلاحیتش لغو شود، از جمله حکم انحلال انجمن اسلامی دانشگاه زنجان.

حوادث مشابه

حدود دو ماه قبل نیز دانشجویان دانشگاه سهند تبریز در اعتراض به هتک حرمت چند دانشجوی دختر توسط کارمندان حراست، دست به تحصن و اعتصاب غذا زدند.

قبل از آن نیز در دانشگاه کرمانشاه، یکی از مأموران حراست به یک دختر دانشجو تعرض کرده‌بود که این امر نیز با اعتراض گسترده دانشجویان روبرو شد.

غیر از دانشگاه‌ها، دیگر ادارات دولتی نیز در چند ماه اخیر شاهد رسوایی‌های اخلاقی مدیران خود بوده‌اند. پر سرو صداترین نمونه در این میان، دستگیری فرمانده نیروی انتظامی تهران بود که گفته شد همراه با شش زن در یک خانه دستگیر شده ‌است. هرچند این فرد هم‌اکنون با قید وثیقه آزاد شده‌اما پرونده فساد اخلاقی او هم‌چنان گشوده است.

در همین چند ماه اخیر نیز دو نماینده مجلس هردو به اتهام فساد اخلاقی بازداشت شدند.

دبیر ستاد انتخاباتی استانداری قزوین و معاون وزارت علوم نیز دو تن دیگر از مدیرانی بودند که در چند ماه اخیر پرونده فساد اخلاقی‌شان گشوده شد.

تناقض

همه اینها درست در زمانی صورت می‌گیرد که برخورد با زنان و دختران در قالب «طرح امنیت اجتماعی» در دوسال اخیر شدت بیشتری گرفته است.

از روز شنبه همین هفته مرحله جدید این طرح با نام «مبارزه با بدپوششی» د رتهران آغاز شد که طی آن پلیس تهران قصد دارد «با کسب اطلاع» از زنانی که «پوشش نامناسب» دارند به مراکز خرید آنان مراجعه کرده و این مراکز را پلمپ کند.

در حقیقت از یک سو روز به روز بر تعداد طرح‌های اخلاقی اضافه می‌شود و از دیگر سو هرروز شاهد گشوده شدن یک پرونده فساد اخلاقی برای مدیران دولتی هستیم.

دکتر مهرداد درویش‌پور استاد جامعه‌شناسی دانشگاه استکهلم در توضیح این تناقض چنین می‌گوید: «واقعیت این است که در جامعه‌ی ما از آنجایی که آزادی جنسی وجود ندارد، نوعی ناهنجاری جنسی گریبان کل جامعه را گرفته است. این ناهنجاری در سطح مقامات وجود دارد، از آنجا که امکانات دارند، پول دارند و حتا از قدرت خودشان می‌توانند استفاده کنند برای به نوعی سوءاستفاده جنسی از زنان و حتا از جوانان و کودکان. آنان به‌راحتی دست به این کار می‌زنند. ولی از سوی دیگر، درست همان حکومتی که در درون خودش این نوع فسادها و این نوع روابط به گستردگی شیوع دارد، نوعی از خشم و نوعی از واکنش را نسبت به جامعه و زیردستان خودش روا می‌دارد. یعنی وقتی شما می‌بینید که این درجه از سوءاستفاده‌های جنسی را در سطح حکومتی به راحتی نمی‌توانید کنترل بکنید، تشدید کنترل بر شهروندان جامعه از یکسو نوعی لاعلاجی حکومت را در برابر کارمندان عالی‌رتبه‌ی خودش به نمایش می‌گذارد، از سوی دیگر در سطح جامعه سعی می‌کند این پیام را بدهد که این حکومت اصول و مبانی‌اش بر مقابله با آزادی جنسی استوار است و اگرهم در درون دولت اتفاقی می‌افتد، این اتفاق‌ها تک موردی‌ست، این اتفاق‌ها ربطی به اصول و پرنسیب او ندارد».

کیفیت نظام و مسئله تزویر

این اتفاقات و رسوایی‌های اخلاقی در شرایطی روی می‌دهد که پلیس تمام نیروی خود را بر مبارزه با آنچه «بدپوششی» نام نهاده و نیز مبارزه با هرگونه فعالیت اجتماعی به ویژه توسط زنان متمرکز کرده‌است.

آخرین نمونه این مبارزه روز پنج‌شنبه گذشته بود که پلیس تهران در یک عملیات گسترده و وسیع از منطقه فرمانیه تهران تا کوه‌های دارآباد را تحت اداره نیروهای خود قرار داد و حتی در کوهستان دارآباد اجازه نشستن بیش از چهار زن را در کنار یکدیگر نمی‌داد، به صاحبان کافه‌ها نیز دستور داده بود از ورود گروهی زنان جلوگیری کنند. علت این اقدام نیز اعلام برگزاری مراسمی در یک گالری هنری در تهران توسط جمعی از فعالان زن بود.

دکتر مهرداد درویش‌پور این گونه دوگانگی‌ها را ناشی از نوعی تزویر دانسته و می‌گوید: «به نظر من جامعه‌استبدادی‌، شالوده‌اش بر تزویر استوار است. چیزی برای جامعه نرم به شمار باید برود و نرم باید شناخته شود، اما معمولا قدرتمداران خودشان را می‌توانند مستثنا بدانند و متفاوت عمل کنند. این تزویر، ویژگی جامعه‌ی استبدادی‌ست و فکر می‌کنم حکومت اسلامی در این زمینه یکی از عریان‌ترین نمونه‌ی تضاد میان اخلاقی‌ست که در سطح جامعه به نمایش می‌گذارد و اخلاقی که ما در درون خود دولت، شاهد آن هستیم.»

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates