۱۱۴ نوجوان متهم در انتظار طناب دار به سر میبرند
خبرنامه امیرکبیر: انتشار اولین سیاهه از اسامی نوجوانان مجرم که با حکم اعدام مواجه هستند
(۲۹ خرداد ۱۳۸۷) کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران، امروز اسامی ۱۱۴ متهم نوجوان را که در انتظار اعدام به سر میبرند منتشر کرد. این اولین بار است که چنین لیستی در دسترس قرار گرفته و به طرح جزییات اعدام متهمین به ارتکاب جرم زیر ۱۸ سال پرداخته است که جز انگشتشماری ازکشورها، بقیه آن را منع کردهاند.
این سیاهه نتیجه تحقیقات اولیه عماد باقی یکی از برجستهترین مدافعان حقوق بشر ایران میباشد. این لیست بخشی از کتاب چاپ نشده وی به نام “حق حیات-۲” را شامل میشود. باقی در پژوهشی که درباره راهکارهای مذهبی و فقهی لغو اعدام کودکان انجام داده و در ضمیمه آن دادههای مستند و رسمی احکام صادر شده و اجرا شده در ده سال اخیر را ارایه داده است و سال گذشته نسخههای محدودی از این کتاب در اختیار مسئولان ایرانی مانند مقامات قضایی و پارلمان و نیز برخی فعالان و نهادهای حقوق بشری داخل ایران قرار گرفته است، از صدور دست کم ۱۷۷ حکم اعدام زیر ۱۸ سال و ۳۴ حکم اجرا شده وحدود ۱۱۴ نفر منتظراجرای حکم خبر داده است که برخلاف آنچه توسط مقامات ایرانی اظهارمی شود، بیانگر عدم توقف چنین اعدامهایی درایران است. به این کتاب به دلیل وجود سانسور درجمهوری اسلامی ایران اجازه چاپ داده نشده است.
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران یک نسخه از کتاب “حق حیات-۲” را در اختیار گرفته است.
به دلیل فقدان شفافیت دردستگاه قضایی ایران، احتمال آن میرود که برخی از این ۱۱۴ مورد نوجوانی که در خط مرگ به سر میبردهاند تا کنون اعدام شده باشند. ایران پیشرو در تعداد اعدام افراد زیرسن قانونی است. در سال ۲۰۰۸، این کشور دو اعدام ازاین نوع را به اجرا درآورده است: جوادشجاعی در بیست وششم فوریه و محمدحسن زاده در دهم ژوئن.
هادی قائمی سخنگوی کمپین بین المللی حقوق بشردرایران در این زمینه میگوید: “زمان آن رسیده است که دولت ایران مجازات اعدام را برای کودکان ونوجوانانی که مرتکب جرم میشوند ملغی کند. حتی مقامات دستگاه قضائی هم علیه چنین اعدامهایی هستند، اما جرات نمیکنند که دراین خصوص به اظهار نظر در افواه عمومی بپردازند. “
اکثریت نوجوانانی که دراین لیست قراردارند به قتل متهم شدهاند. اگر چه، تحقیقات دقیق و با جزییات باقی در کتاب یاد شده نشان میدهد که بسیاری از احکام براساس اعترافهایی از سوی این نوجوانان صادر شده که به دنبال شکنجه و بازجوهایی که طی آن هیچ دسترسی به وکیل نداشتهاند به دست آمده است. قضات همچنین در بسیاری موارد شواهد ارائه شده از سوی این افراد را درخصوص اینکه چنین عملی در دفاع ازخود صورت گرفته است، نادیده میگیرند.
براساس قوانین مجازات ایران، پسران از سن پانزده سالی و دختران از سن ۹ سالگی به بعد شامل مجازاتهایی مانند اعدام میشوند. صغری نجف پور ، زنی است که از سال ۱۳۶۹ در زندان رشت واز زمانی که وی تنها سیزده سال داشته به جرم قتل زندانی بوده است. مصلح زمانی یکی دیگرا از این کودکان مجرم است که به دلیل “ارتباط نامشروع با دوست دخترش” به مرگ به محکوم شده است.
از سوی دیگر در شهر فیروزآباد، یکی از شهرستانهای استان فارس، اعدام ابومسلم سهرابی متهم به ارتکاب جرم در هفده سالگی- به گفته پدرش- حتمی به نظر میرسد.
کمپین از ایران میخواهد که فورا مجازات مرگ متهمان زیر ۱۸ سال را در تمامی شرایط لغو کند. به عنوان یکی از اعضای میثاق حقوق کودک و میثاق حقوق سیاسی ومدنی ایران متعهد شده است تا چنین اعدامهایی را از میان بردارد.
قائمی با اشاره به این موضوع میافزاید: ما از جامعه بین المللی میخواهیم که اعدام نوجوانان درایران و سایر کشورهای جهان را محکوم کند و برای قانع کردن مقامات ایرانی به این که چنین اعمال غیرمدنی تاثیرات مخربی بر روابط اقتصادی و بین المللی ایران خواهد داشت، گامهایی محکم ومتمرکز بردارد.
رادیو فردا: ۱۱۴ نوجوان متهم در ایران در انتظار اعدام
یک گروه طرفدار حقوق بشر در ایران می گوید: طی ده سال گذشته دستگاه قضایی ایران ۱۷۷ حکم اعدام برای نوجوانان متهم زیر۱۸ سال صادر کرده است که حکم ۳۴ نفر تاکنون اجرا شده وحدود ۱۱۴ نفر منتظراجرای حکم هستند.
کمپین بین المللی حقوق بشر درایران، روز سه شنبه در بیانیه ای اسامی ۱۱۴ متهم نوجوان را که در انتظار اعدام به سر می برند را منتشر کرده است که خردسالترین آنها فردی به نام احمد نوروزی ۱۲ ساله است، که سه سال پیش در سیستان بلوچستان به مرگ محکوم شده است.
آروند رهودز، یک سخنگوی کمپین بین المللی حقوق بشر درایران در وین، به خبرگزاری آسوشیتدپرس، گفت: این کمپین از جامعه بین المللی در خواست کرده است تا برای لغو حکم اعدام ایران را تحت فشار قرار دهد.
آروند رهودز همچنین گفت: بسیاری از احکام اعدام در ایران براساس اعترافات زیر شکنجه و بازجویی های سخت صادر می شود در حالی که این افراد دسترسی به وکیل ندارند.
این در حالی است که علیرضا جمشیدی، سخنگوی قوه قضاییه ایران، روز سه شنبه در پاسخ به پرسشی در خصوص اعدام فردی زیر ۱۸ سال، گفت: «همانطور که میدانید ما چیزی به عنوان اعدام برای افراد زیر ۱۸ سال نداریم؛ آنچه در قوانین برای افراد ۱۵ تا ۱۸ سال وجود دارد، بحث قصاص است که در این مورد لایحهای را آماده کرده و در صورت تصویب در این مورد اقداماتی انجام خواهد شد».
وی افزود: «رویکرد ما در مورد کسانی که ممکن است جرایمی مرتکب شده که در زمان وقوع آن کمتر از ۱۸ سال داشتند، مبتنی بر صلح و سازش است؛ در موارد متعددی خوشبختانه به صلح و سازش ختم شده است. در مورد سوال شما این فرد در زمان اجرای حکم بالاتر از ۱۸ سال داشته است».
در همین زمینه، یک مقام قوه قضاییه ایران که خواست نامش فاش نشود به خبرگزاری آسوشیتد پرس گفته است: نمی تواند تایید که کند ۱۱۴ نفر متهم نوجوانان در ایران منتظر اجرای حکم اعدام هستند.
کمپین بین المللی حقوق بشر، که مقر آن در نیویورک و وین است،می گوید: این فهرست نتیجه عمادالدین باقی، فعال حقوق بشر ایرانی، است.
این گروه طرفدار حقوق بشر در ایران در بیانیه خود می افزاید: «این لیست بخشی از کتاب چاپ نشده عماالدین باقی به نام حق حیات-۲ را شامل می شود. باقی در پژوهشی که درباره راهکارهای مذهبی و فقهی لغو اعدام کودکان انجام داده و در ضمیمه آن داده های مستند و رسمی احکام صادر شده و اجرا شده در ده سال اخیر را ارایه داده است و سال گذشته نسخه های محدودی از این کتاب در اختیار مسئولان ایرانی مانند مقامات قضایی و پارلمان و نیز برخی فعالان و نهادهای حقوق بشری داخل ایران قرار گرفته است.».
بیانیه کمپین حقوق بشر در ایران تصریح کرده است که آقای باقی نتوانسته است که به دلیل «وجود سانسور» کتاب خود را به چاپ برساند.
این نهاد حقوق بشری همچنین نسبت به اعدام قریب الوقوع ابومسلم سهرابی متهم به ارتکاب جرم در هفده سالگی، درشهرفیروزآباد، یکی از شهرستان های استان فارس، ابراز نگرانی کرده است.
در همین زمینه، سازمان عفو بین الملل هفته گذشته با انتشار بیانیه ای خواستار پایان بخشیدن به اعدام کسانی که هنگام ارتکاب جرم زیر ۱۸ سال داشته اند، شده است.
سازمان عفو بین الملل اعلام کرده بود:« ما یک بار و برای همیشه از ایران می خواهیم که مجازات اعدام نوجوانان را از جمله ۸۵ نوجودانی را که محکوم به اعدام هستند، متوقف کند. در حالی که ایران کنوانسیون حقوق کودک را امضا کرده است؛ نباید این نوجوانان به مرگ محکوم شوند.»
سازمان عفو بین الملل همچنین در مورد سرنوشت سعید جزی جوان ۲۱ ساله ای که قرار است ۲۵ ژوئن اعدام شود، ابراز نگرانی کرده است.
به گزارش عفو بین الملل از سال ۱۹۹۰ تا کنون حداقل ۳۰ نوجوان در ایران اعدام شده اند که از این تعداد ۷ نفر در سال ۲۰۰۷ و حداقل یک نفر در سال ۲۰۰۸ به دار آویخته شده اند.
سازمان عفو بین الملل همچنین می گوید: حداقل ۸۵ نوجوان دیگر در ایران با دریافت حکم اعدام در انتظار اجرای حکم خود هستند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.