بيكاري 35هزار تن و زيان 2ميليارد دلاري، حاصل رکود عسلويه
تأخير در پيشبرد پروژههاي مهم کشور در عسلويه، موجب کاهش 45 هزار نيروي کار در اين منطقه و زيان حدود 2 ميليارد دلاري کشور در سال و شادي وصفناشدني قطر، همسايه جنوبي کشورمان شده است.
به گزارش خبرنگار «تابناك»، فازهاي 6، 7 و 8 پارس جنوبي كه تا سال 84 بيش از 90 درصد از عمليات اجرايي آن به پايان رسيده بود، اكنون به گونهاي با مشكل روبهرو شده است كه مقامات نفتي از آينده آن، هيچ سخني نگفتهاند.
كاهش بسيار شديد نيروي كار مشغول از حدود شصتهزار نفر به 25هزار نفر، باعث شده است تا با توجه به هزينه يازده تا پانزده ميليوني كه براي اشتغال هر نفر محاسبه شده است، بار مالي 350 تا 525 ميليارد توماني براي ايجاد اشتغال اين افراد بر دولت تحميل شود.
هرچند كه پيش از اين، مقامات مسئول، كاهش نيروي انساني را معلول پايان مرحله ساختوساز و آغاز مرحله بهرهبرداري برشمردهاند، اما اين مهم را در نظر نگرفتهاند كه منطقه آزاد ويژه انرژي پارس جنوبي، مشتمل بر 28 فاز است كه پايان يافتن هر فاز، بايد با آغاز فاز ديگر همراه باشد.
منطقه گازي پارس جنوبي
بنا بر اين گزارش، با تأخير در بهرهبرداري از هر يك از فازهاي يادشده، كشور از روزانه يك ميليون دلار سود خالص محروم ميشود كه با توجه به مشترك بودن اين ميدان گازي، تعلل در بهرهبرداري پنج فاز در دست اجرا، باعث ميشود سالانه بيش از 8 / 1 ميليارد دلار از سرمايههاي اين مرز و بوم، در اختيار دولت قطر و شركتهاي غربي قرار گيرد.
يك مقام آگاه در اينباره گفت: قطر عمليات بهرهبرداري از اين منبع گازي را به صورت مشاركتي به شركتهاي غربي واگذار كرده و به دليل سود سرشاري كه اين شركت از تسريع و تداوم عمليات استخراج و غارت اموال ايران به دست ميآورد، از بهترين و مدرنترين تجهيزات حفاري و استخراج استفاده ميكند.
اين در حالي است كه آگاهان مسائل نفت و گاز، بارها نسبت به كمبود 153 ميليون مترمكعبي گاز در زمستان 87 و تكرار بحران گازي زمستان گذشته هشدار دادهاند، به گونهاي كه مديران استان گيلان از هماكنون، خود را براي قطعي گاز شهري در زمستان آتي آماده ميكنند.
بايد يادآور شد علت تأخير در آغاز عمليات اجرايي فازهاي 15 و 16 از سوي قرارگاه خاتمالانبياء و 17 و 18 توسط شركت گسترش و نوسازي صنايع ايران (IDRO) و نيز تأخير در بهرهبرداري از فازهاي 6، 7 و 8 به مديريت مشاركت «TIJD» و فازهاي معطله 9 و 10 به مديريت «OIEC» بيكاري 35 هزار نفر نيروي كار و تاراج ميليونها دلار از ثروت كشور توسط بيگانگان، همه و همه پرسشهايي است كه پاسخگويي شفاف و قانعكننده مقامات مسئول را ميطلبد.
عسلويه پايتخت انرژي ايران
عمليات اجرايي پروژه عظيم «پارس جنوبي»، در سالهاي دهه 70 آغاز شد و ميتوان گفت كه روند اجرا و اهميت اقتصادي اين پروژه، به گونهاي بود كه در چند سال، عسلويه به «پايتخت انرژي ايران» معروف شد.
مشترك بودن منابع گازي بين ايران و قطر، مسئولان و مجريان را بر آن داشت هر آنچه را كه در توان دارند، به كار بندند تا بهرهبرداري از فازهاي مختلف عسلويه در مدت زمان كمتري انجام شود، اما روند اجراي اين پروژهها، چند سالي است كه بسيار كند و بعضا متوقف شده است و به رغم قول وزيري هامانه، وزير قبلي نفت، به رئيسجمهور مبني بر اينكه گازهاي تصفيهشده در فازهاي 9 و 10 در پاييز 86 وارد خط سراسري خواهد شد، با گذشت ماهها از آن، ميبينيم كه هنوز بايد به انتظار بنشينيم تا اين رويا به واقعيت بپيوندد.
اين در حالي است كه فازهاي ديگر اين پروژه بزرگ ملي، روزگار بهتري ندارند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.