مسئله ایران، هدف سفر آتی دو مقام نظامی اسرائیل به آمریکا
وزیر دفاع و فرمانده ستاد ارتش اسرائیل به زودی به آمریکا سفر میکنند. یک مقام اسرائیلی در این باره میگوید، در مناسبات میان اسرائیل و آمریکا، چنین سفرهایی عادی است، ولی طبیعی است که موضوع اصلی مسئلهی ایران است.
در طول ماه جاری ژوئیه قرار است ایهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل و گابی اشکنازی، فرماندهی ستاد ارتش اسرائیل به ایالات متحدهی آمریکا سفر کنند. به گزارش خبرگزاری رویترز، یک دیپلمات اسرائیلی دیروز جمعه گفت که “در چارچوب ائتلاف دو کشور، چنین سفرهایی عادی است؛ ولی طبیعی است که موضوع اصلی مسئلهی ایران است.”
براساس گزارشها، وزیر دفاع اسرائیل ایهود باراک، روز دوشنبه (۱۴ ژوئیه) راهی آمریکا میشود. به گفتهی محافل دیپلماتیک، وی با همتای آمریکایی خود رابرت گیتس و نیز دیک چینی، معاون رئیس جمهوری آمریکا دیدار و گفتگو خواهد داشت. سفر باراک سه روزه است. ده روز بعد گابی اشکنازی، فرماندهی کل نیروهای نظامی اسرائیل به ایالات متحدهی آمریکا میرود و تا مقامهای واشنگتن گفتوگو کند.
پیشتر یکرشته گمانهزنیها اوج گرفته بود که آمریکا و اسرائیل در حال تدارک یک ضربهی پیشگیرانه علیه پایگاههای نظامی و هستهای ایران هستند. انتشار گزارشی در روزنامهی “جروزالم پست” در روز جمعه ۱۱ ژوئیه، موجب جنجالی خبری شد. بر اساس این گزارش، جنگندههای اسرائیل پروازهای آزمایشی بر فراز عراق داشتهاند و در پایگاههای نظامی آمریکا در این کشور فرود آمدهاند. این روزنامه منابع خود را اظهارات محافلی از وزارت دفاع عراق معرفی کرده که با یک فرستندهی رادیویی محلی عراق گفتوگو کردهاند. این محافل گفتهاند که پرواز این جنگندهها به عراق ممکن است به منظور تدارک یک حملهی احتمالی علیه ایران صورت گرفته باشد. ولی این روزنامه تصریح کرده که نتوانسته صحت این اظهارات را تأیید کند. در این میان وزارت دفاع آمریکا و ارتش اسرائیل این خبر را بشدت تکذیب کردهاند و آن را بیاساس خواندهاند. وزارت دفاع عراق نیز اعلام داشت که یک چنین گزارشی از اساس نادرست است.
اسرائیل امسال تصمیم خواهد گرفت
بر اساس یک مقالهی منتشر شده در هفتهنامهی آلمانیزبان “دی سایت” (در شمارهی ۱۰ ژوئیه)، شواهد بسیاری حاکی از آن است که دولت اسرائیل در همین سال جاری تصمیم خود را در مورد حمله به ایران خواهد گرفت. علت این امر ناامیدی اسرائیل از فشارهای بینالمللی وارده بر ایران است، زیرا تحریمهای شورای امنیت نتوانسته مانع از ادامهی برنامهی هستهای ایران شود. این نشریه میافزاید، رهبران سیاسی و نظامی اسرائیل در این مورد توافق دارند که این کشور تاکنون هیچگاه تا به این اندازه در معرض تهدید نبوده است. از نظر بسیاری کارشناسان، دستیابی جمهوری اسلامی به بمب اتمی، یک مسئلهی آکادمیک، استراتژیک و یا تاکتیکی برای اسرائیل نیست، بلکه مسئلهی موجودیت این کشور است که به مخاطره افتاده است.
مقامات ایران در قبال این تحرکات اسرائیل واکنش نشان دادند. خبرگزاری نیمهرسمی فارس روز شنبه (۱۲ ژوئیه)، به نقل از جانشین نمایندهی ولی فقیه در سپاه پاسداران نوشت: «نیروهای مسلح ایران در صورت حملهی نظامی اسرائیل به ایران، به سرعت قلب اسرائیل و ۳۲ پایگاه آمریکا در منطقه را مورد هدف قرار خواهند داد.»
به نوشتهی دی سایت، ایهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل در سفری که اوایل ماه ژوئن به واشنگتن داشت، گفته بود، “با هر ابزاری باید مانع از تهدید ایران شد.” با این حال مقامات کاخ سفید همچنان بر گزینهی دیپلماتیک تأکید دارند، هرچند که گزینهی نظامی را نیز به هیچ وجه متنفی نمیدانند.
در هفتهی اول ماه ژوئن نیروی هوایی اسرائیل دست به یک مانور بزرگ نظامی بر فراز دریای مدیترانه زد. یکصد جنگندهی اسرائیلی از نوع F-15 و F-16 به سمت جزیرهی کرت به پرواز درآمدند. هواپیماهای سوخت رسانی و هلیکوپترهای نجات نیز، برای نجات خلبانان در صورت سقوط جنگنده، آنها را همراهی میکردند. مسیر پرواز حدود ۱۴۰۰ کیلومتر بود، و این دقیقا فاصلهی اسرائیل با تأسیسات اتمی ایران در نطنز و اصفهان است.
حملهی به ایران بیپاسخ نخواهد ماند
پیش از این نیروی هوایی اسرائیل در سال ۱۹۸۱ رآکتور اتمی عراق در “اوزیراک” را نابود کرده بود. در سپتامبر ۲۰۰۷ نیز جنگندههای اسرائیلی مرکزی را در منطقهی الکیبار سوریه با خاک یکسان کرد، که گمان براین است که تاسیسات هستهای بوده است. به گفتهی یک کارشناس امور نظامی آلمان، حتا سپر دفاعی و رادار سوریه که ساخت روسیه است نیز نتوانست حضور این جنگندهها را تشخیص و نسبت به آن هشدار دهد. به نوشتهی “دی سایت”، شگفتیآور اینکه، هیچیک از کشورهای عربی نیز نسبت به این حملهی اسرائیل اعتراض نکردند. به نظر میآید، آنها نیز از یک مسابقهی تسلیحات اتمی در منطقه واهمه دارند.
دی سایت میافزاید، حملهی اسرائیل به ایران همانند، اوزیراک یا الکیبار، بیشک بیپاسخ نخواهد ماند. جمهوری اسلامی دارای حدود ۷ هزار موشک است. نظامیان ایران میتوانند کشتیهای واقع در خلیج فارس را مورد حمله قرار دهند یا تنگهی هرمز را مینگذاری کنند، آبراههای که ۴۰ درصد نفت مورد نیاز جهان از آن میگذرد. و یا میتوانند پایگاههای نظامی آمریکا در عراق را مورد حملات خود قرار دهند و حزبالله و حماس در لبنان و فلسطین نیز میتوانند به پشتیبانی ایران بشتابند. و این خطر جنگی است که محمد البرادعی، مدیر آژانس بینالمللی نسبت به وقوع آن هشدار داده است.
رادیو دویچه وله
پیام برای این مطلب مسدود شده.