17.07.2008

پایگاه آمریکا در نزدیکی مرز ایران؟

دویچه وله: شایعاتی در مورد ساخت یک پایگاه نظامی آمریکا در نزدیکی مرز ایران در عراق به گوش می‌رسد. تهران هم از برگزاری رزمایشی هوایی در آینده نزدیک خبر می‌دهد. این در حالی است که دو طرف، گفت‌وگو را اولویت خود در کشمکش اتمی می‌دانند.

در بغداد حدس‌وگمان‌هایی در مورد برنامه سری آمریکا برای ساخت یک پایگاه نظامی در نزدیکی مرز ایران وجود دارد. خبرگزاری “اصوات العراق” روز چهارشنبه (۱۵ ژوئیه) به نقل از یک سیاستمدار محلی در شهر حلبچه گزارش داد که در این شهر (حلبچه)، با پشتیبانی آمریکا، یک فرودگاه بین‌المللی ساخته خواهد شد.

گرچه به‌طور مستقیم از ساخت پایگاه نظامی سخنی به میان نیامده است، اما برخی ناظران کُرد، برنامه ساختن فرودگاه بین‌المللی را با تهدیدهای آمریکا، علیه برنامه‌ی هسته‌ای ایران بی‌ارتباط نمی‌دانند. در منطقه شمالی عراق دو فرودگاه در شهرهای اربیل و سلیمانیه وجود دارد. این نکته‌ای است که بر تردید ناظران افزوده است.

شهر کردنشین حلبچه تنها ۱۱ کیلومتر از مرز ایران فاصله دارد. این شهر در سال ۱۹۸۸ از سوی ارتش صدام مورد بمباران شیمیایی قرار گرفت که در جریان آن، ۵ هزار عراقی که بیشتر غیر نظامی بودند، کشته شدند.

مانور هوایی ایران در آینده‌ای نزدیک
خبرگزاری رویترز هم از ایران گزارش می‌دهد که جمهوری اسلامی قصد برگزاری یک رزمایش هوایی دارد. پایگاه اینترنتی پرس‌تیوی به نقل از احمد میقانی، فرمانده نیروی هوایی ارتش، می‌نویسد که این رزمایش در آینده‌ای نزدیک برگزار خواهد شد.

گمان‌ها بر این است که ایران دارای ۲۸۰ فروند هواپیمای جنگی از جمله جنگنده‌های روسی “میگ ۲۹” باشد. البته گفته می‌شود که از این تعداد تنها ۸۰ درصد یا کمتر قابل استفاده هستند.

ایران هم‌چنین هفته گذشته در قالب یک رزمایش نظامی، نسل جدیدی از موشک‌های شهاب ۳ را آزمود که گفته می‌شود تا ۲ هزار کیلومتر برد داشته و قادرند اسرائیل و مواضع آمریکا در منطقه را هدف قرا ر دهند.

اولویت با گفت‌وگوست
۵ هزار نفر در بمباران شیمیایی حلبچه کشته شدندآمریکا گزینه نظامی را برای بازداری ایران از برنامه‌های هسته‌ای خود منتفی ندانسته است. اسرائیل هم که گفته می‌شود دارای زرادخانه‌ی هسته‌ای است، بارها تأکید کرده که ایران هسته‌ای را در منطقه تحمل نخواهد کرد.

جمهوری اسلامی در واکنش به تهدیدهای نظامی اسرائیل و آمریکا همواره از استفاده از گزینه‌های دفاعی مختلف سخن رانده است. از جمله این‌که این کشور قادر خواهد بود ترانزیت بخش عمده‌ای از حامل‌های انرژی جهان را در خلیج فارس مختل کند.

کارشناسان اما قدرت اصلی ایران را در توان مقابله غیر مستقیم با تهدیدهای نظامی می‌دانند. به این معنی که این کشور در صورتی که با حمله نظامی روبه‌رو شود، از متحدان خود در منطقه برای حمله به مواضع آمریکا و اسرائیل استفاده خواهد کرد. علاوه بر آن برخی پایگاه‌های نظامی آمریکا در بحرین و قطر کمتر از ۲۰۰ کیلومتر با ساحل ایران فاصله دارند.

ایالات متحده در عین حال گزینه گفت‌وگو را اولویت خود در کشمکش هسته‌ای با جمهوری اسلامی عنوان کرده است. شنبه آینده (۱۹ ژوئیه) دور جدید مذاکرات پیرامون پرونده هسته‌ای ایران میان خاویر سولانا، نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در ژنو آغاز خواهد شد. آمریکا ابراز علاقه کرده که نماینده‌ای را به این گفت‌وگوها بفرستد.

پ / خبرگزاری آلمان / رویترز

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates