ادامه بازتاب هاي نشست ژنو: مهلت دو هفته يي توسط ايران رد شد
خُسن آقا: باز آخوندها دبه در آوردند، ولی گویا این بار کور خواندهاند اگر رهبر جام زهر را شخصا تا ته سر نکشد از پائین تنقیه خواهد شد.
اعتماد: گروه سياسي؛ نشست ژنو اگرچه با نگاهي خوشبينانه نسبت به آينده مذاکرات ايران و گروه 1«5 پايان يافت اما تنها سه روز پس از آن، امريکا و انگليس در موضعي مشترک يک بار ديگر نسبت به ادامه فعاليت هاي هسته يي به تهران هشدار داده و فشارهاي تازه يي را آغاز کردند.در اولين موضع گيري در اين ارتباط وزير خارجه امريکا از تهران به دليل آنچه که «سياست مانع تراشي و تاخير» خواند، انتقاد کرد.کاندوليزا رايس روز گذشته در گفت وگو با خبرنگاران مدعي شد ايران با وجود حضور نماينده امريکا در گفت وگوهاي ژنو جدي نبوده است.به گزارش خبرگزاري نووستي رايس يک بار ديگر نسبت به تحريم هاي جديد در قبال ايران هشدار داد و افزود؛ تمامي اين شش کشور درباره مهلت دو هفته يي براي پاسخگويي ايران جدي هستند.وزير خارجه امريکا تصريح کرد؛ ما در انتظار شنيدن پاسخ از سوي ايران بوديم اما به مانند بسياري از موارد گذشته، ايران در آنچه اتفاق افتاد، جدي نبود.وي با بيان اينکه حالا نوبت ايران است که پاسخي جدي ارائه دهد، تاکيد کرد؛ در صورتي که ايران پس از مهلت دو هفته يي پاسخ هاي مثبتي ارائه ندهد، بايد منتظر اعمال تحريم هاي بيشتر از سوي امريکا و متحدان اروپايي تا پايان آگوست يا سپتامبر باشد و ممکن است پس از آن با قطعنامه چهارم شوراي امنيت سازمان ملل مواجه شود. وزير امور خارجه امريکا در ادامه گفت؛ خواهيم ديد که ايران در دو هفته چه پاسخي خواهد داد، اما من تصور مي کنم روند ديپلماتيک اکنون انرژي جديدي براي اين موضوع ايجاد کرده است و در صورتي که آنها تصميم به تعليق نگيرند آن گاه ما در موقعيتي خواهيم بود که بايد به شوراي امنيت بازگرديم. وي با بيان اينکه از زماني به زمان ديگر قوت بخشيدن به ديپلماسي اهميت دارد، گفت؛ من تصور مي کنم اين واقعيت که ما به ژنو رفتيم قدري براي ايران شگفت انگيز بود و آنها به گونه يي رفتار نکردند که به هيچ کس اطمينان ببخشند.البته اين اولين فشار امريکا پس از پايان نشست ژنو نيست؛ چرا که ساعاتي پس از پايان گفت وگوهاي هسته يي ايران و نمايندگان 1«5 شان مک کورمک سخنگوي وزارت امور خارجه امريکا نيز در بيانيه يي تاکيد کرده بود؛ «دولت ايران بايد بين همکاري يا مقابله يک گزينه را انتخاب کند.»به هر حال کاندوليزا رايس اين سخنان را دو روز پس از نشست ژنو که در آن براي اولين بار معاون وزير خارجه امريکا در کنار ديگر اعضاي گروه 1«5 براي گفت وگو با سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي حضور يافت، ارائه کرد.ديدار سعيد جليلي و ويليام برنز از آن جهت حائز اهميت است که امريکا براي اولين بار يکي از ديپلمات هاي ارشدش را به مذاکرات هسته يي با ايران فرستاده بود. پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران در سال 1979 ميلادي و ماجراي سفارت امريکا در تهران، روابط ديپلماتيک دو کشور قطع شد و از آن پس تماس ميان مقام هاي دو کشور محدود و در ارتباط با مسائلي چون افغانستان و عراق بود؛ از اين منظر چنين رابطه يي در سطح مذاکرات ژنو تاکنون وجود نداشته است.به هر حال پس از کاندوليزا رايس نوبت گوردون براون بود که پس از نشست ژنو به ايران هشدار دهد.اوخطاب به تهران تصريح کرد؛ در صورتي که ايران پيشنهاد قدرت هاي جهاني را رد کند، با انزواي روزافزون روبه رو خواهد شد.
به گزارش ايسنا گوردون براون روز گذشته در ديدار با اعضاي کنست افزود؛ ايران اکنون يک گزينه آشکار براي انتخاب دارد يا برنامه هسته يي خود را به حالت تعليق درآورد و پيشنهاد مذاکرات را بپذيرد يا با انزوا و پاسخ جمعي نه يک کشور بلکه چندين کشور روبه رو شود.
براون در سخنراني خود اظهار داشت؛ ما به کساني که حق موجوديت اسرائيل را زير سوال برده و زندگي شهروندان آن را تهديد مي کنند، مي گوييم که مردم اسرائيل حق دارند در اينجا زندگي کنند؛ با آزادي و امنيت زندگي کنند هر زمان که صلح، ثبات و موجوديت شما تحت خطر قرار بگيرد انگليس در کنار اسرائيل خواهد ايستاد. همچنين به گزارش خبرگزاري آلمان، براون گفت؛ ما آماده ايم در راس تلاش ها براي اعمال تحريم هاي شديد عليه تهران قرار بگيريم و از جامعه بين الملل دعوت مي کنيم به ما بپيوندد.
البته نخست وزير انگليس جمع نمايندگان اسرائيلي را نيز فرصت مناسبي براي نکوهش اظهارنظرهاي مقام هاي ايراني درباره اسرائيل يافت و سخنان رئيس جمهور ايران مبني بر محو اسرائيل را به شدت محکوم کرد.
سفري کوتاه به ترکيه
اما در تحولي ديگر در اين ارتباط سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي پس از پايان نشست ژنو پيش از آنکه سوئيس را به مقصد تهران ترک کند، راهي ترکيه شد.اين سفر پس از آن صورت گرفته که ترکيه نيز همانند سوريه براي حل اختلافات هسته يي ايران و پنج عضو اتمي شوراي امنيت به همراه آلمان ابراز آمادگي کرد. بر اين اساس به گزارش ايرنا دبير شوراي عالي امنيت ملي در راه بازگشت از ژنو در بشيکتاش استانبول، مذاکرات خود را با علي بابا جان وزير خارجه ترکيه آغاز کرد؛گفت وگوهايي که گفته مي شود آخرين تحولات مربوط به منطقه و مباحث مربوط به فعاليت هاي هسته يي ايران محور اصلي آن را تشکيل داده است. همچنين به گزارش ايرنا در اين مذاکرات احمد داود اوغلو مشاور عالي نخست وزير ترکيه نيز حضور داشته است.برخي از منابع ديپلماتيک در آنکارا اظهار داشته اند جليلي در اين سفر نتايج اجلاس ژنو را با وزير امور خارجه ترکيه در ميان گذاشته است.
پيش از جليلي، منوچهر متکي وزير خارجه سفري به ترکيه داشته و با مقامات اين کشور درباره فعاليت هاي هسته يي ايران گفت وگو کرده بود. البته پيش از متکي، استفن هادلي مشاور امنيت ملي امريکا نيز با مقام هاي ترکيه ديداري داشت.از سوي ديگر پس از آنکه سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي وارد تهران شد با بيان اينکه در «ژنو صحبتي از تعليق نشد»، گفت؛ «آنچه که در ژنو صورت گرفت بحث هايي در باره رويکرد طرفين به ادامه مسير و چگونگي ساختار مذاکرات و زمانبندي آن بود.» وي افزود؛ «براساس توافق ابتدايي، يک ايده درباره ادامه مذاکرات از سوي آنها مطرح شده بود و يک ايده و ابتکار عمل هم ما در اين اجلاس ارائه کرديم و قرار شد طرفين روي اين موضوع کار کنند و ظرف دو هفته دوباره بحث ها را ادامه دهند.»وي همچنين در پايان سخنانش اخبار منتشر شده مبني بر اينکه کشورهاي غربي اولتيماتومي دو هفته يي به ايران داده اند را رد کرد.
نشست مشترک امريکا و 9 کشور عربي
در کنار اين گزارش ها خبرگزاري نووستي ديروز از مذاکرات مشترک امريکا و 9 کشور عربي (شش کشور عضو شوراي همکاري خليج فارس به همراه مصر، اردن و عراق) درباره تحولات منطقه به خصوص پرونده هسته يي ايران و نشست ژنو خبر داد.
براساس اخبار ديگر آدميرال مايکل مولن رئيس ستاد مشترک نيروهاي نظامي امريکا هم در گفت وگو با شبکه خبري فاکس نيوز تاکيد کرد فشار بر ايران بايد ادامه يابد. او البته اين نکته را نيز بيان کرده که هرگونه حمله نظامي توسط امريکا يا اسرائيل به ايران، شرايط خاورميانه را بحراني تر خواهد کرد.مولن در ادامه اين موضوع را بحران توصيف و نسبت به آن ابراز نگراني کرد.همچنين گفته مي شود ويليام برنز معاون وزير خارجه امريکا گزارش کاملي را درباره نشست ژنو به کاندوليزا رايس وزير خارجه امريکا ارائه کرده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.