سرپيچی ايران از قطعنامه شورای امنيت رسماً تأييد شد
بیبیسی:
ايران به عنوان عضو آژانس بين المللی انرژی اتمی خود را دارای حق غنی سازی اورانيوم می داند
رئيس آژانس بين المللی انرژی اتمی با انتشار گزارش تازه ای از فعاليت اتمی ايران، رسماً سرپيچی اين کشور از قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل متحد را تأييد کرد.
مفاد اين گزارش که در شش صفحه تنظيم شده، ابراز تأسف آمريکا را به همراه داشته و جانشين سخنگوی وزارت خارجه آمريکا قطعنامه شورای امنيت را فرصتی خوانده که دولت و ملت ايران از دست دادند.
وزيرخارجه بريتانيا اعلام کرده که با وجود سرپيچی ايران از عمل به خواسته شورای امنيت، دولت بريتانيا همچنان خود را متعهد به حل مسئله هسته ای ايران از راه گفتگو و بر اساس اين پيشنهاد می داند که در مقابل دادن امکان دستيابی به تمام امکانات لازم برای توليد انرژی اتمی در چارچوب صلح آميز و همکاريهای بيشتر به ايران، غنی سازی اورانيوم در ايران متوقف شود.
مارگارت بکت، وزيرخارجه بريتانيا همچنين اعلام کرده که دولت بريتانيا به بررسی اقداماتی تازه در شورای امنيت سازمان ملل خواهد پرداخت که ايران را بيشتر در انزوا فروخواهد برد.
بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد نيز ابراز تأسف عميق کرده و از ايران خواسته که برای يافتن راه حلی مسالمت آميزی برای مناقشه اتمی خود با جامعه جهانی گفتگو کند.
در قطعنامه 1737 شورای امنيت که ماه دسامبر گذشته تصويب شد، به ايران تا 21 فوريه مهلت داده شده بود غنی سازی اورانيوم را متوقف کند اما ايران با وجود پايان اين مهلت، همچنان اصرار دارد که قطعنامه شورای امنيت غيرقانونی است، غنی سازی اورانيوم بر اساس پيمان بين المللی منع گسترش جنگ افزارهای اتمی حق اين کشور است و فعاليت اتمی ايران هيچ هدفی جز توليد انرژی و ديگر مقاصد صلحجويانه را دنبال نمی کند.
بنابر قطعنامه شورای امنيت، سرپيچی ايران از عمل به قطعنامه باعث تحريم صدور برخی کالاها به اين کشور، مسدود شدن دارايی برخی شرکتها، مؤسسات و افراد ايرانی در خارج از اين کشور و جلوگيری از سفر برخی مقامات و کارشناسان ايرانی به خارج از کشور می شود.
موارد ‘تخلف’
بنابر گزارش تازه آژانس بين المللی انرژی اتمی ايران نه تنها به خواست شورای امنيت مبنی بر غنی سازی اورانيوم عمل نکرده، بلکه فعاليتهای خود در زمينه غنی سازی اورانيوم را افزايش داده و با نصب صدها دستگاه تازه سانتريفوژ اورانيوم در تأسيساتی زيرزمينی در نطنز، حدود نه تن گاز هگزافلوئوريد اورانيوم را آماده تزريق به اين دستگاهها به منظور افزايش غلظت اورانيوم موجود در آن کرده است.
در گزارش آژانس آمده که مسئولان ايرانی اعلام کرده اند قصد دارند تا ماه مه (ارديبهشت) آينده هزاران دستگاه سانتريفوژ را آماده بهره برداری کند.
آژانس همچنين اعلام کرده که به دليل همکاری ناکافی ايران، بازرسان آژانس امکان پی بردن بيشتر به اقدامات و فعاليتهای گذشته ايران در توسعه تأسيسات اتمی خود ندارند و اين خود ناقض قطعنامه شورای امنيت است.
ادامه عمليات ساخت رآکتور آب سنگين در اراک نيز از جمله موارد تخلف ايران از قطعنامه شورای امنيت قلمداد شده است.
گام بعدی
سرپيچی ايران از عمل به قطعنامه شورای امنيت به احتمال زياد به تصويب قطعنامه سختگيرانه تری عليه ايران می انجامد و حتی پيش از آنکه آژانس بين المللی انرژی اتمی سرپيچی ايران را رسماً تأييد کند، نيکلاس برنز، معاون وزير خارجه آمريکا به بی بی سی گفته بود که ايالات متحده برای وادار کردن ايران به اجرای مصوبه شورای امنيت خواستار تشديد تحريمهای بين المللی عليه اين کشور خواهد شد.
به گفته معاون وزير خارجه آمريکا تحريمهای کنونی نيز بتدريج آثار خود را آشکار خواهد ساخت و از جمله، ايران را با دشواريهايی در اخذ اعتبارات تجاری از اروپا مواجه ساخته است.
انتظار می رود شورای امنيت سازمان ملل در اوائل ماه مارس برای بررسی بحران هسته ای ايران تشکيل جلسه دهد.
انتشار گزارش آژانس بين المللی انرژی اتمی مبنی بر سرپيچی ايران از قطعنامه شورای امنيت در حالی صورت گرفته که کاندوليزا رايس، وزير خارجه آمريکا در پايتخت آلمان جلسه ای با همراهی مقامات ارشد چند کشور و دبيرکل سازمان ملل متحد داشته که به گفته وی، هدف از آن، وادار کردن ايران به بازگشت بر سر ميز مذاکره برای حل بحران هسته ای اين کشور بوده است.
خانم رايس در اين اجلاس با سرگئی لاوروف و فرانک والتر اشتاين ماير، وزيران خارجه روسيه و آلمان، خاوير سولانا، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا و بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد گفتگو کرد و پس از جلسه به خبرنگاران گفت دراين جلسه تصميم خاصی اتخاذ نشده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.