يک استاد دانشگاه تربيت مدرس عنوان کرد:
کپيکاري طرحهاي استادان قديمي، سنت فرشبافي ما شده است
تعبيرهايي که از مفهوم سننت درباره فرش دستباف ايراني وجود دارد، همواره مفهوم صحيحي نبوده است و حتي گاه سنتگريزي شايستهتر و بايستهتر به نظر ميرسد.
عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس با بيان اين مطلب به ايانا گفت:بسياري از سنتها هستند که در حفظ و تداوم هويت فرهنگي و ملي يک قوم و حتي يک مرز و بوم نقش اساسي دارند و حفظ و صيانت از آنها از مهمترين امور است. اما بسياري از سنتها هم هستند که تداوم آنها به رخوت، سکون و واپسماندگي ملتي منجر ميشود و متاسفانه فرش ايران اکنون دچار اين سنتگرايي واپسمانده شده است.
دکتر حبيبالله آيتاللهي افزود: هنر فرش امروز ايران از حيطه هنر بودن بيرون شده است و وسيلهاي براي ثروتاندوزي و پروار کردن اقتصاد بيمار ماست. سازمانهاي دولتي متولي صنعت فرش- و نه هنر فرش- کشور، اغلب طرحهاي استادان گذشته و پيشکسوت را تکثير ميکنند و به فرشبافان ميفروشند. رنگهاي شيميايي و جوهري را آن هم در يک رديف رنگ پريده و بدون هويت رنگي بومي ايراني در اختيار آنان ميگذارند. برخي از سازمانهاي مسئول نيز خامههاي رنگ شده با رنگهاي ويژه خودشان تهيه ميکنند و حاضر نيستند خود رنگها را در اختيار بافندگان بگذارند؛ برخي از نهادها نيز کيفيت را فداي ارزان بودن ميکنند.
وي درباره شيوههاي آموزشي هنر فرشبافي تصريح کرد: اغلب ديده ميشود مدرسان و آموزگاران اين هنر، ابتکار، ابداع و آفرينش را از نسل جوان دريغ ميکنند و با تبليغ نابخردانه از هنر سنتي، مشتاقان اين هنر اصيل را به انجماد فکري رهنمون ميسازند./
خبرنگار: اسماعيل نايبي
پیام برای این مطلب مسدود شده.