07.08.2008

جزئيات نامه ايران به 1+5

دنیای اقتصاد :
شرط ايران براي پاسخ روشن به بسته هسته‌اي اعلام شد

دنياي اقتصاد – به گزارش خبرگزاري‌هاي خارجي، ايران در نامه‌اي كه روز سه‌شنبه به كشورهاي 1+5 تحويل داده، ارائه «پاسخي روشن» به بسته پيشنهادي غرب را به رفع ابهام‌هاي خود در مورد نظرات طرف مقابل مشروط كرده است؛ به گزارش خبرگزاري رويترز، مسوولان ديپلماسي ايران در نامه خود نوشته‌اند:ايران آماده است، در اولين زمان ممكن به پيشنهادهاي شما «پاسخي روشن» دهد؛ اما هم‌زمان ما انتظار دريافت «پاسخ روشن» شما به سوالات و ابهام‌هاي خود را داريم. در ادامه اين نامه تصريح شده است: چنين اقدامي در رفع ابهام متقابل مي‌تواند راه را براي به جريان انداختن يك فرآيند مذاكراتي سريع و شفاف با چشم‌اندازي روشن هموار كند.

رويترز منتشر كرد
شرط ايران براي پاسخ به بسته گروه 1+5
دنياي اقتصاد – به گزارش خبرگزاري‌هاي خارجي، ايران در نامه‌اي كه روز سه‌شنبه به كشورهاي 1+5 تحويل داده، ارائه «پاسخي روشن» به بسته پيشنهادي غرب را به رفع ابهام‌هاي خود در مورد نظرات طرف مقابل مشروط كرده است.
به گزارش خبرگزاري رويترز، مسوولان ديپلماسي ايران در نامه خود نوشته‌اند:
ايران آماده است، در اولين زمان ممكن به پيشنهادهاي شما «پاسخي روشن» دهد؛ اما هم‌زمان ما انتظار دريافت «پاسخ روشن» شما به سوالات و ابهام‌هاي خود را داريم.
در ادامه اين نامه تصريح شده است: چنين اقدامي در رفع ابهام متقابل مي‌تواند راه را براي به جريان انداختن يك فرآيند مذاكراتي سريع و شفاف با چشم‌اندازي روشن هموار كند.
يك منبع اتحاديه اروپايي نيز اعلام كرد: ايران طي نامه‌اي وعده داد پيشنهاد 1+5 درباره برنامه هسته‌اي را پس از دريافت شفاف‌سازي‌هاي لازم از سوي اين گروه پاسخ مي‌دهد.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از خبرگزاري فرانسه، اين منبع اتحاديه اروپايي خاطرنشان كرد كه تهران از شش كشور عضو گروه 1+5 متشكل از انگليس، آمريكا، فرانسه، روسيه و چين به علاوه آلمان خواست پاسخي شفاف به پرسش‌هاي ايران در زمينه هسته‌اي ارائه دهد.
اين منبع خطاب به خبرگزاري فرانسه افزود: مقام‌هاي ايراني مي‌گويند يك پاسخ وجود خواهد داشت، اما شفاف‌سازي بر سر نكات معيني از اين پيشنهاد ضروري است.
بنابر اين گزارش، ايران ارائه پاسخ قطعي خود را به شفاف‌سازي گروه 1+5 در زمينه پرسش‌هاي جمهوري‌ اسلامي منوط مي‌داند.
براساس اين گزارش، گزيده نامه يك صفحه‌اي ايران به مسوول سياست خارجه اتحاديه اروپايي از آمادگي ايران براي ارائه پاسخ روشن به پيشنهاد گروه 1+5 در زودترين زمان ممكن حكايت دارد.
خبرگزاري انگليسي رويترز، با انتشار اين خبر تلاش كرد، اينگونه جلوه دهد كه ايران پاسخ روشني به مشوق‌هاي قدرت‌هاي جهاني نداده است و تنها در نامه خود گفته به زودي به اين پيشنهاد پاسخ مي‌دهد.
در نامه ايران همچنين آمده است: تهران با دقت ديدگاه‌هاي ارائه شده از سوي مقام‌هاي 6 كشور در نشست ماه گذشته در ژنو را مدنظر قرار داده است، اما مسائل خاصي وجود دارند كه بايد روشن شود.
اين نامه كه به طور رسمي منتشر نشده است، تصريح مي‌كند: چنين شفافيت دوجانبه‌اي مي‌تواند راه را براي روند مذاكرات سريع و شفاف هموار سازد.
در همين حال، روزنامه فرانسوي ليبراسيون در شماره ديروز خود نوشت: نامه ايران به رييس سياست خارجي اتحاديه اروپايي تنها يك «پيام» بوده است.
اين روزنامه در شماره ديروز خود نوشت: نامه روز سه‌شنبه ايران به رييس سياست خارجي اتحاديه اروپايي، پاسخ اين كشور به پيشنهاد گروه شش جانبه در مذاكرات هسته‌اي ايران موسوم به 1+5 نبوده است و تنها پيامي از سوي اين كشور به آنها بوده است.
اين روزنامه نوشت: به نظر مي‌رسد ايران مي‌خواهد با اين گونه اقدام‌ها و اين نوع پاسخگويي‌ها همه چيز را درباره پرونده هسته‌اي خود در «هاله‌اي از ابهام» نگه دارد و تمايلات دروني خود را تا حد امكان آشكار نسازد.
اين در حالي است كه مقام‌هاي آمريكايي سه‌شنبه مدعي شدند: پاسخ ايران به بسته پيشنهادي قابل‌قبول نيست و احتمال دورنماي تحريم‌هاي جديد را تقويت مي‌كند.
به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس، مقام‌هاي آمريكايي در واكنش به نامه سه‌شنبه ايران به رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا، به بيان اين ادعاها پرداختند و نامه يك صفحه‌اي جمهوري اسلامي به اين مقام اروپايي را پاسخ قطعي تهران به پيشنهاد قدرت‌هاي جهاني ندانستند.
اين مقام‌ها كه هدف از ارائه بسته پيشنهادي گروه 1+5 به ايران را حل و فصل مناقشه هسته‌اي عنوان كردند، هشدار دادند كه احتمال پيگيري تحريم‌ها و فشارهاي جديد بر ضد تهران بيشتر شده است.
پيش از اين نيز يك مقام ايراني سه‌شنبه اظهار كرده بود كه ايران به تقاضاي گروه 1+5 براي توقف برنامه هسته‌اي پاسخ نداده‌ است.
اين مقام گفته بود كه نامه ايران به سولانا فقط مكتوب‌شده گفت‌وگوي تلفني دوشنبه ميان اين مقام اروپايي با سعيد جليلي، رييس هيات مذاكره‌كننده هسته‌اي تهران، محسوب مي‌شود.
وي همچنين تاكيد كرد كه جمهوري اسلامي هنوز به تقاضاهاي گروه 1+5 در خصوص پيشنهاد توقف غني‌سازي اورانيوم در برابر مشوق‌ها پاسخ نداده است.
يك مقام ايراني نيز به رويترز گفت كه اين نامه به منزله پاسخ به بسته پيشنهادي نيست و به موضوع توقف در برابر توقف نپرداخته است.
به گزارش خبرگزاري فارس، روزنامه فرانسوي لوموند نيز نوشت: ايران روز گذشته بار ديگر به فراخوان غرب مبني بر ارائه پاسخ نهايي به پيشنهاد همكاري قدرت‌هاي بزرگ جهان براي حل بن‌بست هسته‌اي اين كشور «بي‌اعتنايي» كرد.
اين روزنامه تلاش كرد تا تاكيد ايران بر حق هسته‌اي خود را با تحريم‌هاي جديد عليه خود مرتبط كند.
به نوشته اين روزنامه فرانسوي، اگر چه سولانا روز گذشته پيام كتبي ايران را دريافت كرد، اما اين پيام به هيچ وجه پاسخ ايران به پيشنهاد گروه شش جانبه در مذاكرات هسته‌اي ايران موسوم به گروه 1+5 نبوده است.
اين روزنامه فرانسوي خاطرنشان كرد: سولانا چهارشنبه درباره «محتواي پيام نامشخص ايران» با نمايندگان گروه 1+5 به مذاكره مي‌نشيند. اين در حالي است كه وزارت خارجه آمريكا ضمن اعلام «كنفرانس تلفني» روز چهارشنبه اعلام كرد: همانطور كه پيشتر گفته بوديم، چنانچه پاسخ «شفافي» از جانب ايران دريافت نكنيم، گزينه ديگري به جز بررسي اقدامات و تدابير ديگر كه همان اعمال تحريم‌هاي بيشتر خواهند بود، پيش رو نخواهيم داشت.
لوموند تصريح كرد: كشورهاي 1+5 خواستار آنند كه ايران فعاليت‌هاي مربوط به غني‌سازي اورانيوم خود را به حالت تعليق درآورد، چرا كه آنها مدعي‌اند هدف ايران از اين فعاليت‌ها نظامي است و ايران اين فعاليت‌ها را براي دستيابي به سلاح اتمي انجام مي‌دهد.اين در حالي است كه ايران بارها اعلام كرده است كه تنها هدفش از فعاليت‌هاي هسته‌اي «صلح‌آميز» توليد برق است. ايران تاكنون با 3 دوره تحريم اعمال شده از سوي شوراي امنيت سازمان ملل مواجه بوده است.
هفته‌نامه آمريكايي تايم‌نيوز طي گزارشي با اشاره به ارسال پيام كتبي ايران براي 1+5 طي روز گذشته نوشت كه ايران موضع خود را در زمينه برنامه هسته‌ايش تغيير نخواهد داد.
در گزارش تايم به پيام كتبي ايران كه روز گذشته توسط علي‌اصغر خواجي، سفير جمهوري اسلامي ايران در بروكسل به رييس كميسيون سياست‌خارجي اتحاديه اروپايي تحويل شد، به عنوان پاسخ ايران به پيشنهاد گروه 1+5 اشاره شده و آمده است: ايران روز سه‌شنبه پاسخ خود را به بسته پيشنهادي غرب ارائه كرد كه بنا بر گزارش‌‌هاي به‌دست آمده در آن اشاره‌اي به پيشنهاد تعليق در برابر تعليق نشده است.
بر اساس اين گزارش، اكبر اعتماد، رييس سازمان انرژي اتمي ايران در رژيم شاه كه اكنون در گروه مخالف حمله نظامي به ايران عضويت دارد، در مصاحبه‌اي با مجله تايم گفت: حل مساله هسته‌اي ايران، منوط به از سرگيري روابط تهران- واشنگتن است.
اما تريتا پارسي، رييس شوراي‌ملي ايرانيان آمريكا و آناتول ليون، يك كارشناس آمريكايي طي گزارشي كه در روزنامه فرامنطقه‌اي اينترنشنال هرالدتربيون چاپ شد، تاكيد كردند كه اصرار بر اين كه ايران از حق هسته‌اي خود عقب‌‌نشيني كند، درخواستي غيرقابل توجيه است.
اين دو كارشناس پيشنهاد كردند كه قدرت‌هاي غربي تمام تلاش‌هاي خود را روي قوانين ان.پي.تي منعطف كنند تا به‌وسيله آن به خوبي بتوان فعاليت‌هاي هسته‌اي كشورهاي مختلف را كنترل كرد.
اظهارات اين دو كارشناس در واقع در اشاره به رژيم صهيونيستي است كه ان.‌پي.‌تي را امضا نكرده و اكنون چند صد كلاهك هسته‌اي در اختيار دارد.
در ادامه گزارش تايم آمده است: اعتماد بر اين باور است كه ان‌.پي.‌تي نقش مهمي را در مسائل هسته‌اي بازي مي‌كند. وي همچنين معتقد است كه آمريكايي‌ها زماني كه به ان.پي.تي نياز دارند در مورد آن صحبت مي‌كنند و هنگامي كه به آن نيازي ندارند، آن را به گوشه‌اي مي‌اندازند.
تايم نوشت: ايران كشوري است كه ان.‌پي.‌تي را امضا كرده و فعاليت‌هاي هسته‌اي خود را تحت نظارت بازرسان آژانس بين‌‌المللي انرژي اتمي انجام مي‌دهد. بر اساس ان.پي‌.تي كشورها مي‌توانند تحت نظارت آژانس، غني‌سازي اورانيوم را براي مقاصد صلح‌‌آميز انجام دهند. آمريكا و متحدانش ابراز نگراني كرده‌اند كه ايران با استفاده از انرژي صلح‌‌آميز هسته‌اي تلاش كند به تسليحات هسته‌اي دست يابد. اما آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در گزارش‌هاي خود تصريح كرده است كه هيچ‌مدركي مبني بر وجود انحراف در فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران مشاهده نشده است.
در بخشي از اين گزارش به نقل از دكتر اعتماد آمده است: ايران به لحاظ رشد جمعيتش در طي سال‌هاي گذشته نياز مبرمي به انرژي هسته‌اي دارد، چون منابع نفت و گاز روزي تمام خواهند شد.
بر اساس اين گزارش، اكبر اعتماد طي كنفرانسي در تورنتو كانادا گفت كه ايران يك‌بار در گذشته به مدت بيش از يكسال از اواخر سال 2003 تا اواسط 2005 غني‌سازي خود را براي مذاكره با كشورهاي اروپايي تعليق كرد، اما هيچ اتفاقي نيفتاد.
اعتماد افزود: در زمان شاه نيز ما قراردادهايي را با فرانسه و آلمان امضا كرديم، اما آنها در آن موقع نيز به عهد خود وفا نكردند. اگر من الان در دولت ايران بودم به غرب اعتماد نمي‌كردم. غربي‌ها اكنون قطعات هواپيما را كه براي مقاصد صلح‌‌آميز استفاده مي‌شود به ايران نمي‌فروشند، چه تضميني وجود دارد كه در آينده به ايران اورانيوم غني‌سازي شده بدهند. موضع رهبر و دولت كنوني ايران در زمينه هسته‌اي، موضعي است كه شديدا از سوي مردم ايران نيز حمايت مي‌شود.
روزنامه آمريكايي كريستين ساينس مانيتور نيز طي گزارشي در شماره ديروز خود نوشت: ايران در پاسخ كتبي به پيشنهاد اخير 5 عضو دائم شوراي امنيت سازمان ملل به‌علاوه آلمان، به برگزاري مذاكرات بيشتر تاكيد كرده و در آن اشاره‌اي به پيشنهاد تعليق در برابر تعليق نكرده است.
بر اساس اين گزارش، كشورهاي غربي به ايران پيشنهاد كرده‌اند تا به منظور آغاز دوره پيش مذاكرات به مدت 6 هفته فعاليت‌هاي غني‌سازي خود را افزايش نداده و در سطح كنوني نگه دارد. در ازاي اين اقدام تهران، كشورهاي غربي نيز به دنبال تحريم‌هاي بيشتر عليه ايران نخواهند بود.
اين روزنامه مدعي شد: رد‌پيشنهاد تعليق در برابر تعليق از سوي 1+5، زمينه بحث‌ها درباره دور چهارم تحريم‌ها عليه ايران را فراهم مي‌كند.
اين در حالي است كه روز سه‌شنبه جان گرولز، رييس بلژيكي دوره‌اي شوراي امنيت سازمان ملل متحد وجود هرگونه برنامه‌اي در نزد اين شورا براي تشديد تحريم‌ها عليه ايران به خاطر مساله هسته‌اي اين كشور را تكذيب كرد.
ساينس مانيتور به نقل از برخي كارشناسان و ديپلمات‌هاي غربي نوشت: هنوز چين و روسيه و تا حدي آلمان مخالف تحريم‌هاي جديد عليه ايران هستند و اين بدين معنا است كه بحث مقام‌هاي رده بالا در نشست سازمان ملل طي ماه سپتامبر و اكتبر به درازا خواهد كشيد.
تاكيد 1+5 بر باز بودن باب مذاكره
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ضمن طرح این ادعا که1+5 در حال بررسی تحریم های جدید بر ضد ایران است، خبر داد که اعضای این گروه بر تداوم مذاکره با تهران تاکید کرده‌اند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، گونزالو گالگوس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره نتایج نشست تلفنی گروه 1+5 درباره برنامه هسته‌ای ایران در راستای مواضع خصمانه کشورش علیه ایران ادعا کرد: ما در حال بررسی رئوس تصویب یک تحریم احتمالی دیگر علیه تهران هستیم. وی در ادامه اظهار كرد: گروه 1+5 پاسخ کتبی روز گذشته ایران را، تاکتیکی برای بدست آوردن زمان بیشتر در مذاکرات ارزیابی کردند.سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به نقل از اعضای گروه 1+5 از باز بودن باب مذاکرات بین ایران و این گروه خبر داد.کنفرانس تلفنی نمایندگان کشورهای عضو گروه 1+5 شامل آمریکا، روسیه، فرانسه، انگلستان و چین به علاوه آلمان راس ساعت 15:45 ديروز به وقت تهران آغاز شد. ایران روز گذشته پاسخ کتبی خود را به خاویر سولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپايي تسلیم کرد.برخی گزارش‌های رسیده از اختلاف بین این 6 کشور در خصوص نامه ایران و نقش آفرینی منفی بلوک آمریکا و انگلیس از یکسو و همچنین بروز ظرفیت‌های مثبت به ویژه از سوی بلوک چین و روسیه از دیگر سو حکایت دارد.آگاهان سیاسی در غرب معتقدند: در صورتی که سولانا بتواند تلاش‌های منفی بلوک آمریکا و انگلیس را برای خدشه به مذاکرات کنترل کند یک پیروزی بزرگ سیاسی در اتحادیه اروپا را به نام خود ثبت کرده است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates