رشد شتابان قیمت کالا و خدمات در ایران
بیبیسی: بانک مرکزی ایران گزارش داده که نرخ تورم در چهارمین ماه سال خورشیدی، دوباره افزایش یافته و نسبت به ماه مشابه سال قبل به بیشتر از 26 درصد رسیده است.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، شاخص قیمت 359 قلم کالا و خدمات مصرفی که برای تعیین نرخ تورم در نظر گرفته می شود، در چهارمین ماه سال نیز افزایش یافته است.
در آمارهای رسمی با آنکه نرخ تورم هر ماه محاسبه می شود اما نرخ رسمی تورم معمولا بر اساس تغییرات یک سال گذشته تعیین می شود که بر اساس گزارش بانک مرکزی، در دوازده ماه گذشته تا پایان تیرماه به 21.5 درصد رسیده است.
به این ترتیب، نرخ تورم در چهار ماه اول امسال دو درصد افزایش یافته است.
در طول یک و سال و نیم اخیر قیمت کالاها و خدمات در ایران رشد فزاینده ای داشته و نرخ تورم از 12.8 درصد در ابتدای سال 1386 به 21.5 درصد تا پایان تیر امسال رسیده است.
بانک مرکزی برای کنترل تورم محدودیت هایی اعمال کرده اما گزارش ها نشان می دهد که قیمت کالاها همچنان در حال افزایش است و نشانه ای از متوقف شدن روند صعودی قیمت ها به چشم نمی خورد.
زخم کهنه
شمس الدین حسینی وزیر جدید اقتصاد و دارایی ایران در گفتگو با خبرگزاری مهر، در باره ریشه های تورم در اقتصاد ایران گفته است: “افزایش فراگیر و پیوسته قیمت کالاها و خدمات یا تورم نزدیک به چهار دهه است که در اقتصاد ایران مشاهده می شود.”
افزایش نقدینگی مهمترین علت رشد نرخ تورم به حساب می آید که بر اساس گزارش ها از مرز 160 هزار میلیارد تومان فراتر رفته است.
گزارش ها نشان می دهد که در سه سال گذشته بخش عمده ای از درآمدهای نفتی به ریال تبدیل شده و نقدینگی از حدود 70 هزار میلیارد تومان به حدود 160 هزار میلیارد تومان رسیده است.
بخش عمده این پول هنگفت به سمت بازار مسکن سرازیر شده و قیمت مسکن را تا چند برابر افزایش داده است.
درآمدهای ارزی ایران در سه سال اخیر حدود 250 میلیارد دلار برآورد شده که به عقیده کارشناسان اقتصادی، دولت با تبدیل آن به ریال و تزریق آن به اقتصاد، باعث افزایش شدید تورم شده است.
بخشی از این درآمد ها در بخش های غیر مولد و تامین هزینه های جاری دولت صرف شده است که به گفته تحلیلگران اقتصادی، به افزایش نقدینگی و رشد تورم منجر شده است.
گسترش دامنه بی ثباتی
در حال حاضر بازار کالاهای مصرفی نظیر قند و شکر، برنج، چای، روغن و پودر لباسشویی نیز تحت تاثیر قرار گرفته و قیمت این کالاها در بازار هر روز در حال افزایش است.
برخی کارشناسان نسبت به تغییر حرکت نقدینگی به سمت کالاهای مصرفی ابراز نگرانی کرده اند زیرا به عقیده آنها این وضعیت می تواند به رشد شدید قیمت کالاهای مصرفی منجر شود.
دولت برای مقابله با گرانی کالاها، واردات را افزایش داده اما این کار نیز موثر واقع نشده و این نگرانی وجود دارد که واردات بیشتر، به تولید داخلی آسیب وارد کند.
کارشناسان معتقدند دولت در سه سال اخیر به دلیل تبدیل دلارهای نفتی به ریال و تزریق آن به بازار موجب افزایش شدید تورم شده و اکنون نیز برای مقابله با تورم و گرانی کالاها و خنثی کردن اثرات آن به واردات روی آورده است.
به گفته وزیر جدید اقتصاد و دارایی ایران، بدون توجه به ماهیت و ریشه های تورم، نمی توان در کنترل تورم موفقیتی به دست آورد و اقدامات انجام شده فقط به مسکن هایی تبدیل می شود که در کوتاه مدت التیام بخش است.
به عقیده آقای حسینی، ابتدا باید دلایل را شناسایی و بعد از آن، راه حل منطقی ارائه کرد.
دولت محمود احمدی نژاد تاکنون تلاش می کرد رشد شدید نقدینگی را در افزایش تورم کم اثر جلوه دهد اما وزیر جدید اقتصاد، مهمترین دلیل تورم شدید را رشد نقدینگی می داند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.