با نفت 120 دلاری به اهداف نفت 19 دلاری نرسیده ایم
سرمایه :
تابناک: «با توجه به اینکه در تدوین برنامه چهارم، قیمت نفت 19 دلار در نظر گرفته شد با افزایش قیمت نفت به بیش از 120 دلار انتظار اعتلای اهداف این برنامه را باید داشت.»حمیدرضا برادران شرکاء با بیان مطلب فوق افزود: «ایرادی که به دولت نهم در اجرای برنامه چهارم وارد است، این است که شما فکر می کردید با توجه به شرایط زمانی که لایحه برنامه چهارم را تدوین کردیم، پیش بینی برای قیمت بشکه ای 19 دلار بود، طبیعی است وقتی نفت به 120 دلار می رسد چه ضرورتی دارد در بند برنامه چهارم باشیم؟ در این شرایط اهداف تبیین شده در برنامه چهارم باید به اهداف متعالی تر تبدیل می شد مثلاً اگر در برنامه چهارم، رشد اقتصادی هشت درصدی مد نظر بوده باید با درآمد نفت 120 دلاری رشد اقتصادی 10 درصد را هدف خود قرار دهیم. من خاطرم هست که آقای رئیس جمهوری گفت اجرای برنامه چهارم با منابعی که در اختیار داریم امکان پذیر نیست. سوال من این است وقتی این منابع در اختیار قرار گرفت، چرا آن اهداف دنبال نشد؟ یعنی اگر صحبت ایشان را بپذیریم و فرض کنیم براساس مطالعاتی که انجام شده، به این نتیجه رسیده اند این اهداف محقق شدنی نیست. هنگامی که قیمت نفت به یک قیمت رویایی رسید، چرا اهداف برنامه چهارم پیگیری نشد؟»
رئیس اسبق سازمان مدیریت و برنامه ریزی با اشاره به افزایش وابستگی بودجه سال جاری به درآمدهای نفتی اظهار داشت: «میزان برداشت دولت ها از درآمدهای نفتی در هر سال در برنامه چهارم در جدول شماره هشت آمده است. در قانون بودجه 87 متجاوز از 35 میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی برداشت شده است. حساب ذخیره ارزی یعنی درآمد نفت و در خیلی از کشورهای نفت خیز، این حساب صندوق تثبیت درآمد نفت (F.S.O) نامیده می شود بنابراین در مجموع می توان گفت 55 تا 60 میلیارد دلار از منابع بودجه دولت از محل درآمد نفت به صورت مستقیم و غیرمستقیم است. در برنامه چهارم مالیاتی را برای نفت داریم که بخش عمده ای از درآمدهای مالیاتی را تشکیل می دهد هرچند در ارقام بودجه نوشته می شود مالیات ها ولی باید بدانیم که بخش عمده ای از مالیات ها از محل درآمدهای نفتی است که درصدی از درآمدهای نفتی که بودجه هر سال میزان بالای آن را مشخص می کند به عنوان مالیات بر درآمد نفت جزء حساب مالیات ها در اختیار دولت قرار می گیرد.»
وی در ادامه ضمن تاکید بر ارائه آمار و ارقام صحیح از سوی دولت ها گفت: «طبق مواد 157 و 158 قانون برنامه چهارم، دولت موظف است آمار عملکرد خود در راستای اجرایی کردن این برنامه را هر ساله در دو نوبت منتشر کند و در این گزارش ها دولت باید بگوید اولاً به چه میزان از اهداف برنامه را محقق کرده و در همانجا به دولت تکلیف شده است که اگر دولت به این اهداف نرسیده باید در همانجا علتش را توضیح دهد. این گزارش ها تاکنون یک بار و آن هم نه به صورت کامل پس از برنامه منتشر شده است.»
این استاد دانشگاه افزود: «متاسفانه گاه می شنویم که می گویند افزایش قیمت نفت به ضرر ما بوده است، چرا به ضرر ما بوده است؟ چون ما از آن خوب استفاده نکرده ایم. اگر 70 میلیارد دلار ارزش افزوده نفت را در بخش تولید سرمایه گذاری می کردیم باعث افزایش اشتغال و افزایش رفاه می شد و پرسشی که اینجا مطرح است، این است چرا وقتی که نمی توانیم از منابع به درستی استفاده کنیم، خود منابع را تهدید برمی شمریم. در صورتی که از این منابع بهره برداری هدفمند انجام شود این منابع به فرصت تبدیل می شود. اگر این 70 میلیارد دلار وجود نداشت و می خواستید این مبلغ یا 10 درصد این مبلغ را از بازارهای پولی جهان به صورت وام دریافت کنید آیا می توانستید و در صورت دریافت این وام، باید اصل پول را در یک بازه زمانی همراه با بهره آن بازپرداخت می کردید.»
پیام برای این مطلب مسدود شده.