براساس اعلام منابع غربی و برای نخستین بار طی 26 سال گذشته: ایران به واردات گندم از آمریکا روی آورد
آفتاب: دولت آمریکا تجارت تقریباً همه انواع کالاها با ایران را ممنوع کرده است به جز فرش، خشکبار، آجیل و خاویار. با این حال استثناهای دیگری بر این ممنوعیت تجاری وجود دارد که شامل کمکهای انساندوستانه، دارو و مواد غذایی میشود.
آفتاب- سرویس بینالملل: در فصل جاری خرید و فروش گندم، ایران به یکی از خریداران عمده گندم آمریکا تبدیل شده است؛ هر چند که با توجه به تنش سیاسی دو کشور، بعید به نظر میرسد که ایران بدل به خریدار همیشگی گندم از آمریکا، بزرگترین صادرکننده گندم دنیا شود.
منابع غربی خبردادهاند که ایران برای نخستین بار طی 26 سال گذشته برای وارد کردن بیش از یک میلیون تن گندم آمریکا ثبت نام کردهاست که ارزش آن حدود 350 میلیون دلار برآورد میشود. این درخواستها در طول هفتههای متمادی و به تدریج ارائه شده است. دلیل آن هم خشکسالی است که احتمالاً تولید گندم در ایران را کاهش خواهد داد.
گفته شده است که دولت ایران انتظار دارد امسال چهار تا شش میلیون تن گندم از خارج وارد کند.
همچنین بر اساس اعلام منابع غربی این اولین بار بعد از انقلاب سال 57 است که ایران از آمریکا گندم خریداری میکند. قبل از انقلاب، به گفته وزارت کشاورزی آمریکا ایران سالانه بین 150 هزار تا 3/1 میلیون تن گندم از آمریکا وارد میکرد.
«شان مک کمبریج» ـ تحلیلگر موسسه پرودنشیال فایننشال ـ دراین زمینه به رویترز گفت: «آنها برای رفع نیازهای خود و خریداری مقدار گندمی که دنبالش هستند، باید سراغ فروشندگان متعددی بروند. به نظر من که ایران برای خرید گندم از آمریکا با اکراه عمل کردهاست».
انتظار میرود که خشکسالی، تولید گندم ایران را به میزان 20 درصد کاهش دهد و به 12 میلیون تن برساند. این، کمترین میزان تولید گندم ایران در طول شش سال گذشته بودهاست. ایران احتمالاً 4 تا 6 میلیون تن گندم وارد خواهد کرد تا کمبود محصول را جبران کند.
معاملهگران گندم میگویند که ایران علاوه بر یک میلیون تن گندم آمریکایی، یک و نیم میلیون تن گندم از کانادا، یک و نیم میلیون تن از دریای سیاه و یک میلیون تن گندم از اروپا خریداری کرده است.
گفته شده ایران همچنین درحال مذاکره برای وارد کردن 500 هزار تن گندم از استرالیاست.
دولت آمریکا تجارت تقریباً همه انواع کالاها با ایران را ممنوع کرده است به جز فرش، خشکبار، آجیل و خاویار. با این حال استثناهای دیگری بر این ممنوعیت تجاری وجود دارد که شامل کمکهای انساندوستانه، دارو و مواد غذایی میشود.
یک معاملهگر گندم در آمریکا نیز به این خبرگزاری گفت: «به نظر من ایران اگر میتوانست یک اونس گندم آمریکایی هم نمیخرید. اما مقدار زیادی از گندم ناحیه دریای سیاه کیفیت در سطح خوراک دام دارد و بنادر آنها تنها میتواند مقدار معینی مبادله کنند. نگرانیهایی در مورد گندم اروپا نیز وجود دارد».
مکبریج هم میگوید: «چنین تحریمهایی بیشتر به ضرر ما بوده تا به نفع ما. به هر حال نباید از غذا به عنوان سلاح استفاده کرد».
آمریکا همچنین 500 هزار تن گندم به کره شمالی فرستاده است، کشوری که اعلام کرده دست از تولید سلاحهای هستهای برداشته است. آمریکا و کره شمالی در حال حاضر درگیر بحث و جدل بر سر صحت ادعای این کشور آسیایی هستند.
علیرغم اینکه کمبود گندم تولیدی برای نیاز کشور حتمی است اما مسئولان وزارت کشاورزی ایران، تاکنون درباره میزان واردات گندم و کشورهایی که از آنها گندم خریداری میشود اطلاعات شفافی ارائه ندادهاند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.