انتقاد ایران از بیانیه شورای همکاری خلیج فارس
بی بی سی :
ایران موضعگیری اخیر شورای همکاری خلیج فارس در مورد اختلاف ارضی این کشور با امارات متحده عربی را محکوم کرده است.
روز چهارشنبه 3 سپتامبر (13 شهریور)، حسن قشقاوی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، بیانیه نشست وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری در مورد جزایر مورد اختلاف ایران و امارات را بی پایه و اساس دانست و بر “تعلق ابدی این سه جزیره به ایران” تاکید کرد.
آقای قشقاوی گفت موضوعاتی که در این بیانیه مطرح شده به منزله مداخله در امور داخلی ایران است و تاکید کرد: “کلیه تدابیر و اقدامات کشورمان در جزیره ابوموسی، کاملا قانونی و برمبنای حق حاکمیت جمهوری اسلامی بر این جزیره ایرانی است.”
روز سه شنبه، جلسه وزیران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس – عربستان سعودی، عمان، بحرین، کویت، قطر و امارات متحده عربی – که در شهر جده عربستان سعودی تشکیل شده بود، با صدور بیانیه ای حاوی انتقاداتی تند از ایران پایان یافت.
در این بیانیه آمده است که شرکت کنندگان در این نشست “اقدام ایران در تاسیس دو دفتر اداری در جزیره ابوموسی، متعلق به امارات متحده عربی، را محکوم کرده و از ایران می خواهند این تاسیسات غیرقانونی را برچیده و حاکمیت امارات بر این جزیره را محترم بشمارد.”
ماه گذشته، دولت امارات متحده عربی با احضار کاردار جمهوری اسلامی در آن کشور، نسبت به اقدام ایران در احداث یک دفتر امور دریایی در جزیره ابوموسی اعتراض کرد و خواستار تعطیل این دفتر شد.
انتقاد از ایران
در ادامه بیانیه وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، از “ناکام ماندن تماس با جمهوری اسلامی در دستیابی به نتیجه ای مثبت برای حل موضوع سه جزیره، که می توانست باعث تحکیم ثبات و امنیت منطقه شود” ابراز تاسف شده است.
ایران همواره تاکید داشته است که جزیره ابوموسی، واقع در دهانه خلیج فارس، از دیرباز به این کشور تعلق داشته و دولت بریتانیا هنگام تسلط بر منطقه در قرن بیستم، این جزیره را به طور غیرقانونی اشغال کرد و بعدا در اختیار شارجه، یکی از هفت شیخ نشین تشکیل دهنده امارات متحده عربی قرار داد.
در سال 1971 و در پی خروج نیروهای بریتانیایی از منطقه، دولت وقت ایران با اعزام نیروی دریایی، احراز دوباره حاکمیت خود بر ابوموسی و دو جزیره تنب بزرگ و تنب کوچک را اعلام داشت.
امارات متحده عربی، حاکمیت این جزایر را متعلق به خود دانسته و ایران را به اشغال غیرقانونی آنها متهم کرده است.
در سال های اخیر، دولت امارات متحده عربی پیشنهاد کرده است که اختلاف ارضی با ایران به دیوان داوری لاهه ارجاع شود اما دولت ایران، با تاکید بر اینکه حاکمیت این کشور بر این سه جزیره محل مناقشه نیست، این پیشنهاد را قابل قبول ندانسته است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در اظهارات خود در روز چهارشنبه “رویه برخی از کشورهای عضو شورا در اصرار بر دامن زدن به ادعاهای خلاف واقعیت های تاریخی” را مورد انتقاد قرار داد و گفت که این رویه باعث انحراف افکار عمومی از مسایل مهم منطقه و جهان اسلام، از جمله مساله اسرائیل می شود.
آقای قشقاوی کشورهای منطقه را به واقع بینی و اتخاذ مواضعی برای تقویت همگرایی و همبستگی در جهان اسلام دعوت کرد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.