روایتی ناگفته پیرامون حمایت هاشمی از دولت نهم
فردانیوز: مشروح سخنان هاشمی رفسنجانی اگر چه منتشر نشد، اما اخبار منتشره حكايت از حمايت بى سابقه او از اين طرح داشت. بايد نشست و ديد آنچه را كه رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در جمع نزديكان و خواص خويش به عنوان راز مگو بيان كرده است، به مواضع بيرونى او هم سرايت خواهد كرد يا نه …
روزنامه ایران در گزارشی روایتی ناگفته از حمایت آیت الله هاشمی رفسنجانی در حمایت از دولت را منتشر کرد.
به گزارش «فردا»، در این گزارش که در منبع اصلی با عنوان «هاشمی در جلوت-هاشمی در خلوت» و در روزنامه ایران با عنوان «چرا همه مواضع هاشمى رفسنجانى رسانه اى نشد» منتشر شد به بیان ناگفته های سخنان هاشمی رفسنجانی در خصوص دولت نهم در میان نمایندگان مجلس خبرگان پرداخت.
در این گزارش آمده است: «ساختن اقتصاد كشور با شيوه گداپرورى جواب نمى دهد»، «متاسفانه در دو سه سال گذشته نه تنها جلو نرفتيم، بلكه در مقاطعى هم عقبگرد كرديم»، «در اين ۴ سال تقريباً در جا زده و حتى پائين تر از قبل هستيم»، «دولت روزمره عمل نكند» و.// عباراتى هستند كه از آنها مى توان مواضع هاشمى رفسنجانى را نسبت به دولت نهم طى ماه هاى اخير در رسانه ها يافت.
ایران ادامه داده است: رئيس جمهور اسبق با صراحت از نقد دولت نهم سخن به ميان مى آورد. حرف هاى او تيتر اول رسانه هاى داخلى و خارجى را به خود اختصاص داده بودند. او حتى از پايان «دوره مدارا» با دولت سخن گفت. بيانى كه برخى تحليلگران از آن با عنوان «اعلام جنگ به احمدى نژاد» و «تلاش براى زمينه سازى حضور در انتخابات» ياد كردند.
سخنان صريح او البته تعجب برخى صاحبنظران را نيز برانگيخت. به گونه اى كه برخى ائمه جمعه هم به آن واكنش نشان دادند.اما سخنان حكيمانه رهبر انقلاب در جمع اعضاى هيأت دولت پايانى بود برهمه قضاوت هاى سياست زده از عملكردى غير سياسى. اگر چه برخى همچنان ترجيح دادند، با گرفتن قيافه حق به جانب از سنگينى مسئوليت تخريب هاى پيشين خود بگريزند، اما ضرورت پذيرفتن خط مشى مطلوبى كه رهبرى ترسيم كردند، فضاى جديدى را ايجاد كرد. به گونه اى كه رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام نيز بر شكل گيرى آن صحه گذاشت: «رهبر انقلاب با اظهارات حكيمانه شان كمك كردند در اوضاعى كه نياز به آرامش داريم كشور آرامش بيشترى بگيرد.» آقاى هاشمى كه طى يك ماه پيش از اين ، نقدهاى آتشين اش تيتر اول رسانه هاى مخالف دولت بود، در اجلاس مجلس خبرگان اما مشى ديگرى را در پيش گرفت و به صراحت دعواها و جنجال هاى سياسى را ناصواب خواند:«بايد با در نظر گرفتن شرايط از به جان هم افتادن سر مسائل جزيى و طرد كردن يكديگر بپرهيزيم.» در همين راستا هنگامى كه وزير اقتصاد در اجلاس خبرگان از طرح نقدى كردن يارانه ها و تحول اقتصادى سخن به ميان آورد، هاشمى رفسنجانى در پاسخ به برخى انتقادات كه از سخنان حسينى شد، اجراى اين طرح را ضرورى دانست و به نوعى به حمايت از طرح دولت برخاست.
به گزارش «فردا»، ایران در ادامه نوشته است: مشروح سخنان رئيس مجلس خبرگان رهبرى اگر چه منتشر نشد، اما اخبار منتشره حكايت از حمايت بى سابقه او از اين طرح داشت. شايد به همين علت بود كه آيت الله حائرى شيرازى نماينده استان فارس در مجلس خبرگان با اشاره به موضع هاشمى در اجلاس خبرگان در خصوص طرح دولت در گفت وگو با ايسنا گفت: «وزير اقتصاد و دارايى در نشست اخير خبرگان حضور پيدا كرد و آقاى هاشمى هم از سخنان وى به شدت دفاع كرد. پيداست وقتى آقاى هاشمى از وزير اقتصاد و دارايى به اين شكل حمايت كردند، مى توان اين دفاع را دفاع از رئيس جمهور تلقى كرد.»
البته حمايت هاشمى از دولت به اينجا هم ختم نشد. او در ضيافت شامى كه براى اعضاى خبرگان برپا كرده بود، وقتى با نقد چند تن از اعضاى مجلس خبرگان از عملكرد اقتصادى دولت مواجه شد و ابراز نگرانى اين چند نفر را نسبت به تورم شنيد، بار ديگر به حمايت از دولت و دفاع از آن در اين زمينه پرداخت.
رئيس مجلس خبرگان با اشاره به تورم ساختارى اى كه گريبانگير اقتصاد ايران است، دلايل تشديد كننده آن كه تورم جهانى و تورم وارداتى است را برشمرد و در عين حال بخشى از تورم را ناشى از محدوديتهاى ناروايى دانست كه به جهت حفظ موضع رسمى كشورمان در برابر بدخواهان، در رسانه ها برجسته نمى شوند. هاشمى رفسنجانى با بيان اين دلايل نتيجه گرفت كه «بنابر اين تدابير داخلى دولت در عرصه اقتصاد، تورم زا نبوده است و از اين جهت به دولت خرده اى نمى توان گرفت.»
حمايت هاى اين چنينى آقاى هاشمى از دولت و دفاع در برابر انتقادات سطحى از دستگاه اجرايى در كنار تشكر وى از رهبر انقلاب به جهت حمايت اخيرشان از دولت با توجه به مواضع تند پيشين وى دور ازانتظارمى نماياند. مخصوصاً آنكه وى در ادامه همين جلسه با ارزيابى كلى نقش دولت در تورم موجود گفت اگر بخواهيم عوامل اين چنينى مثل تورم وارداتى و /// را از تورم موجود كم كنيم، مى توانيم بگوييم دولت حتى نرخ تورم را كاهش هم داده است!
آنچه در اين ميان جلب توجه مى كند تغيير لحن كلام رياست مجمع تشخيص مصلحت نظام در قضاوت نسبت به دولت است. او كه پيش از اين با صراحت مى گفت:«اينگونه كه كشور دارد اداره مى شود، نمى توانيم راضى باشيم كه مسلمانان خوبى هستيم» و از «عملكرد شعارى» دولت در عرصه «اقتصاد و فرهنگ و سياست خارجى» سخن به ميان مى آورد، شايد براى اولين بار طى اين مدت از نقاط قوت طرح دولت دفاع كرد و نقد غيركارشناسانه نسبت به تورم را پاسخ گفت.
شايد هاشمى رفسنجانى مثل خيلى از صاحبنظران ديگر با شنيدن بيانات رهبر انقلاب مشى متفاوتى را براى آينده مواضع خويش ترجيح داده است. اگر چنين باشد بايد او را همچنان در خط ولايت و پذيراى نصايح رهبرى دانست. در اين حالت است كه او حمايت و تشكر از عملكرد دولت «در جلوت» را به تبعيت از رهبرانقلاب وظيفه خويش مى داند و اگر نقدى هم در ميان باشد، منصفانه و با در نظر گرفتن هم زمان نقاط ضعف و قوت دستگاه اجرايى بيان خواهد كرد و البته از مواضع جنجال برانگيزى كه دلسردى مردم و خشنودى تخريبگران دولت را فراهم مى كند، دورى خواهد گزيد. شايد هم او مى خواست تنها «در خلوت» حضور اعضاى مجلس خبرگان،نشان دهد كه مواضعش را همگام و همراستا با خواست رهبرى تنظيم مى كند و اين همان ضرورتى شد كه مواضع او در قبال دولت نرم باشد.به نظر، قضاوت در اين خصوص و پذيرفتن هر يك از اين دو احتمال با گذشت زمان آسان تر خواهد شد. اما آنچه در اين مجال مى توان بيان كرد آن است كه همه اين سخنان آقاى هاشمى در حمايت از دولت، دور از تيررس رسانه هاى عمومى بيان شده و در حالى صورت گرفت كه مشروح سخنان او منتشر نشده است. همچنين دفاع او از دولت در خصوص تورم نيز در حالى بود كه او چندان موافق انتشار مواضع اين چنينى خود در رسانه ها نبود. نتيجه نگاه بدبينانه به اين واقعيت طبيعتاً عدم دلخوشى به تغيير مشى هاشمى خواهد بود، مگر آنكه مواضع آتى او در برابر رسانه ها نقيض اين احتمال را تقويت كند.
نسبت اخلاق با مواضع سياسيون از مباحثى است كه از ديرگاه مورد توجه اهل نظر قرار گرفته است. برخى قائلند سياسيون ناچارند دو چهره براى خويش تعريف كنند و دو موضع. آنچه در باطن قبول دارند و «درخلوت» با محرمان مى گويند و آن همان چيزى است كه اقرب به حقايق است و ديگر آنچه مى بايست در برابر عموم بيان كنند. آنچه «در جلوت» بيان مى شود، لزوماً همان حقايق پذيرفته شده پيشين نيست و اين حالتى است كه سياست به نوعى عارى از اخلاق شده باشد. طبيعتاً اگر مواضع خلوت به جلوت راه بيابد، بايست بر صداقت سياستمداران و حسن نيتشان صحه گذاشت و پذيرفت كه آنان سياست را ذيل اخلاق تعريف مى كنند نه فراتر از آن. و اگر چنين نبود؛ يعنى نوعى دوگانگى در خلوات و جلوات وجود داشت، ديگر نمى توان اين گونه قضاوت كرد.
روزنامه ایران در پایان تاکید کرده است: به نظر بايد نشست و ديد آنچه را كه رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در جمع نزديكان و خواص خويش به عنوان راز مگو بيان كرده است، به مواضع بيرونى او هم سرايت خواهد كرد يا نه آيا او بازتعريفى از مرز خود با تخريب كنندگان دولت خواهد داشت آيا او آنچه را كه از حرف هايش كمتر رسانه اى كرده، علنى خواهد كرد پاسخ به اين سؤالات كه البته در آينده اى نزديك ممكن خواهد بود، همان چيزى است كه نوع قضاوت ما را در مورد منش حجت الاسلام والمسلمين هاشمى رفسنجانى كامل مى كند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.