شمشير لوگداميس، تاريخ هرودوت را نوشت
خبرگزاری میراث فرهنگی :
به تاييد برخي كارشناسان هرودوت در ازاي دريافت تابعيت آتن و چند تالان طلا، تاريخ را نوشته است.
تهران _ ميراث خبر
گروه فرهنگ، آرزو رسولي: هرودوت تاريخ نگار يوناني كه برخي او را پدر تاريخ نويسي مي دانند 484 سال قبل از ميلاد مسيح در شهر هاليكارناسوس در جنوب غربي تركيه امروزي و حاشيه درياي اژه به دنيا آمد كه بخشي از تماميت ارضي ايران بود.
دكتر سعيد عريان رئيس پژوهشكده زبان و گويش سازمان ميراث فرهنگي در گفت وگويي با ميراث خبر درباره زندگي هرودوت و شرايطي كه در آن تاريخ نگاري كرده گفت : “هرودوت از نظر زادگاه ايراني به حساب مي آيد. در آن زمان ايالت محل سكونت هرودوت حاكمي به نام لوگداميس داشت كه يكي از بستگان هرودوت به نام پانوآسيس را به دليل ضديت با ايران و فتنه انگيزي عليه ايران به اعدام محكوم مي كند. پس از اين واقعه او از آنجا فرار مي كند و به جزيره ساموس در آتن مي رود و از آن زمان در سرزميني يوناني ساكن مي شود. اما چون در هيچ يك از سرزمين هاي يوناني زمين و خانه نداشته بنا بر قوانين زمان پريكلس موفق به گرفتن تابعيت يونان نمي شود.”
دكتر تورج دريايي استاد تاريخ باستان دانشگاه ايالتي كاليفرنيا، فولرتن نيز مي گويد :”هرودوت يوناني نبوده است. او در هاليكارناسوس ( ” بودروم” امروزي در تركيه ) به دنيا آمد. لذا او در ساتراپ ليديا و در شاهنشاهي هخامنشي زندگي مي كرده است. مردم اين ناحيه تماما” يوناني نبودند بلكه خانواده هايي غير يوناني مانند پدر هرودوت هم در آنجا زندگي مي كردند كه به اين گونه خانواده ها بربر زبان مي گفتند.”
دكتر عريان در پاسخ به اين پرسش كه حوادث زندگي هرودوت چه تاثيري بر تاريخ نگاري وي داشته تاكيد مي كند : هرودوت مي خواهد تاريخ جايي را بنويسد كه به خاطر به دنيا آمدنش در متصرفات آن به او تبعيت آتن را ندادند و او به خاطر كشته شدن فاميل نزديكش مجبور به فرار شده بود. وي در چنين شرايطي تاريخ را نوشته است. در زمان خود هرودوت هم بارها او را متهم كردند كه تاريخ ايران را آنچنان كه پريكلس مي خواسته نوشته نه آنچنان كه بوده است.
مرتضي ثاقبفر كه در حال ترجمه كامل متن تاريخ هرودوت است نيز اين موضوع را تائيد مي كند كه هرودوت در ازاي دريافت چند تالان طلا اقدام به نگارش تاريخ كرده است.
عريان البته نقش اين كتاب را انكار نمي كند و معتقد است كه هرودوت را بايد با خصوصيات هرودوت ديد و در استفاده از آن دقت كرد.
دريائي نيز مي گويد هرودوت بيش از آن كه يك تاريخ نگار باشد مردم نگار يا جامعه شناس است و ديد و نگاه او به غير يوناني ها كاملا با ديد تاريخ نگاران ديگر متفاوت است و به فيلسوفان ماقبل سقراط نزديكتر است.
تاريخ هرودوت كه عمدتا” مربوط به چهار پادشاه نخستين هخامنشي يعني كوروش ، كمبوجيه ، داريوش و خشايارشا است، اولين بار در قرن پانزدهم از يوناني به لاتين ترجمه شد و تا يك قرن پيش حتي اروپائيان نيز اين متن را به خوبي نمي شناختند و نخستين نشانه جدي از اين تاريخ اشاره بسيار گذراي سر جان ملكم در كتاب “تاريخ ايران” است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.