صادرات مناطق آزاد ايران 17ميليون دلار ، دوبی 18 ميليارد دلار!
پیک ایران: در 6 ماه نخست سال جاري ميلادي 70 ميليارد درهم كالا ازمناطق آزاد دبي رياكسپورت شده است
دنيآی اقتصاد ، مهرداد گوران – داستان مناطق آزاد ايران را از هركجا كه آغاز كني، پايان مشخصي دارد؛ ميگويند لئو تولستوي، نويسنده بزرگ در چند سال آخر زندگي، كمتر مينوشت و بيشتر ميخواند. يك روز در پاركي كتابي يافت كه جلد نداشت.
از وسط كتاب شروع به خواندن كرد و هرچه پيشتر رفت، بيشتر خوشش آمد تا آنكه به صفحه آخر رسيد و بانگ برآورد اين اثر شاهكار است! آن اثر، آنا كارنينا بود؛ شاهكار خود استاد! در اين روايت كه آوردم، رازي نهفته است، هرچند كه قصد قياس ندارم.
حالا برويم سر اصل مطلب: گزارش دبيرخانه مناطق آزاد كشور نشانگر آن است كه در بهار امسال آمار واردات و صادرات اين مناطق (6منطقه) به ترتيب يك ميليون و 207هزارو 4دلار و 17ميليون و 836هزارو 63دلار بوده است. در اين مدت حدود 37ميليارد تومان سرمايهگذاري خارجي و 291هزار دلار سرمايهگذاري خارجي جذب اين مناطق جذب شده كه البته در اين ميان آمار صادرات مجدد اعلام نشده و از قرار معلوم مناطقي كه قرار بود خاستگاه صادرات و صادرات مجدد باشند، به پايگاه واردات و واردات مجدد! تبديل شدهاند و ظاهرا دريغ از يك ريال درآمد ReExport.
از سوي ديگر همين ديروز اعلام شد كه صادرات مجدد از دبي در 6ماه نخست سالجاري ميلادي در قياس با مدت مشابه سال گذشته 57/7درصد رشد كرده و به 70/3ميليارد درهم (حدود 18ميليارد دلار) رسيده است. در اين مدت ارزش تجارت خارجي غيرنفتي دبي با 54/3 درصد رشد به 296/6 ميليارد درهم رسيد. نكته اينجاست كه صادرات مجدد دبي به ايران هر دم در حال افزايش است و در 6ماه اول سالجاري ميلادي با 25درصد رشد به فراتر از 10ميليارد درهم رسيده است. براي آنكه ببينيم در مناطق آزاد همسايه شمالغربي، يعني تركيه، چه خبر است، نگاهي مياندازيم به آمار تجارت خارجي آنها. در سال 2007 ارزش تجارت خارجي مناطق آزاد تركيه 24/5ميليارد دلار بود كه 9درصد در مقايسه با سال 2006 افزايش يافت.در 6ماه نخست سالجاري ميلادي، ارزش تجارت خارجي مناطق آزاد تركيه 13/318ميليارد دلار بوده كه 12درصد نسبت به مدت مشابه سال 2006 افزايش نشان ميدهد. نكته اينجا است كه مقصد اصلي صادرات مناطق آزاد تركيه، اروپا و كشورهاي OECD است، تا جايي كه در اين مدت تركها 4/5ميليارد دلار كالا به اروپا صادر كردهاند. اين مقايسهها بيانگر آن است كه مناطق آزاد كشورمان عمدتا در تعطيلات به سر ميبرند. هفته گذشته بازارچه چينيها در منطقه آزاد اروند (كه دو سالي است تاسيس شده) دچار آتشسوزي شد و اين تنها سرمايهگذاري خارجي به فعليت درآمده در آنجا را خاكسترنشين كرد. اين آتشسوزي بهگونهاي نمادين پايان ناخوش حضور چينيها را در آن منطقه رقم زد كه اميدواريم چنين نشود. معالوصف در گزارش دبيرخانه مناطق آزاد به «آغاز عمليات سرمايهگذاري دو ميليارد يورويي» در كيش اشاره شده كه خوشحال كننده است و اي كاش پاي سرمايهگذاران ميلياردي به ديگر مناطق آزاد كشور نيز برسد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.